«Πρόκειται για τον αναγκαίο χρόνο, ώστε να μπορούν να γίνουν οι πρέποντες έλεγχοι αλλά και για να επαναπατρίζονται όσοι δεν δικαιούνται διεθνή προστασία», δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.
«Θα δώσουμε εντολή στο υπουργείο Άμυνας να δημιουργήσει, όσο συντομότερα γίνεται, τις αναγκαίες κλειστές δομές. Το αποτέλεσμα της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι ότι οι θέσεις στις δομές αυτές, είναι ελάχιστες. Τα νέα κέντρα θα δημιουργηθούν σε αραιοκατοικημένες περιοχές, με ευκολία σε ό,τι αφορά τους αναγκαίους ελέγχους, χωρίς να υπάρξουν νέα προβλήματα για τις διάφορες πόλεις της χώρας μας», πρόσθεσε η Μελόνι.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, την κατάσταση στην Λαμπεντούζα, σήμερα στο κλειστό κέντρο παραμονής του νησιού βρίσκονται 1.300 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ -όπως υπενθυμίζεται- είχε δημιουργηθεί με πρόβλεψη ανώτατης χωρητικότητας τετρακοσίων ανθρώπων.
«Ο ναυτικός αποκλεισμός θα μπορούσε να ενταχθεί στην ατζέντα της κυβέρνησης Μελόνι, αν ολοκληρωθεί το σχέδιο της αποστολής Sophia», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Πιαντεντόζι
Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι αναφέρθηκε, με σημερινές του δηλώσεις στην ραδιοφωνία της Rai, στην στρατηγική της κυβέρνησης Μελόνι για την διαχείριση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού.
«Ο ναυτικός αποκλεισμός θα μπορούσε να ενταχθεί στην ατζέντα της κυβέρνησης Μελόνι, σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η αποστολή Sophia, η οποία δεν εφαρμόσθηκε παρά μόνον μέχρι τις ενδιάμεσες φάσεις της και λειτούργησε μόνον ως στοιχείο ώθησης, με τους 44.000 επιπλέον μετανάστες που περισυνέλεξαν τα στρατιωτικά μας πλοία», δήλωσε ο Πιαντεντόζι.
«Η τρίτη φάση της αποστολής αυτής προέβλεπε την δυνατότητα, σε συμφωνία με χώρες όπως την Τυνησία, για κοινές δράσεις για την επιστροφή των ανθρώπων που αναχωρούν από την βόρειο Αφρική, κάτι που θα αποτελούσε πλήρη εφαρμογή του ναυτικού αποκλεισμού», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών.
«Κατά την χθεσινή συνάντησή μου με τον Γάλλο ομόλογό μου Ζεράλντ Νταρμανέν, βάσει του τόνου και της προσέγγισης που χρησιμοποίησε, μου φάνηκε να έχει επίγνωση του ότι η Ιταλία πρέπει να βοηθηθεί. Είμαστε χώρα πρώτης εισόδου και η Γαλλία, λέγοντας ότι δεν εννοεί να υποδεχθεί μετανάστες που έφτασαν στην Λαμπεντούζα, εννοεί ότι αυτή δεν είναι η κατάλληλη μέθοδος. Το αντικείμενο δεν είναι η ανακατανομή, αλλά μια κοινή πολιτική της ΕΕ για τον περιορισμό των αναχωρήσεων», τόνισε ο Ματέο Πιαντεντόζι.