to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:04 | 22.10.2013

Διεθνή

Iταλία: Η επανεμφάνιση των αγανακτισμένων

Το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών για τη μεγάλη διαδήλωση στην Ιταλία το Σάββατο 19/10


Πάνω από 70.000 άτομα διαδήλωσαν στη Ρώμη ζητώντας δουλειά, σπίτι, κοινωνική πολυφωνία και λέγοντας «όχι» στη βία. Tο ερώτημα είναι αν αυτό το κίνημα κατά της λιτότητας θα έχει συνέχεια

Του Θεόδωρου Ανδρεάδη Συγγελλάκη

Αποτέλεσμα που ξεπέρασε τις προσδοκίες, εκείνο της πορείας η οποία το Σάββατο διέσχισε μεγάλους κεντρικούς δρόμους της Αιώνιας Πόλης, με σύνθημα «όχι στη λιτότητα, ναι στους ανθρώπους».

Οι συμμετέχοντες υπερέβησαν τις εβδομήντα χιλιάδες και οι συγκρούσεις, τελικώς, ήταν σαφώς πιο περιορισμένες από αυτές που και οι ίδιοι οι υπεύθυνοι της ιταλικής αστυνομίας φοβούνταν μέχρι το πρωί του Σαββάτου.

Πραγματοποιήθηκαν δεκαοκτώ προσαγωγές και τραυματίστηκαν είκοσι αστυνομικοί και ένας φωτορεπόρτερ, χωρίς όμως να σημειωθούν ιδιαίτερα ανησυχητικά περιστατικά. Και το πιο σημαντικό είναι ότι όλοι παραδέχθηκαν πως τα βίαια στοιχεία –με το γνωστό καλυμμένο πρόσωπο– δεν ξεπέρασαν τα εκατό.

 Καμία σχέση, δηλαδή, με τον μαζικότατο κεντρικό κορμό της διαδήλωσης, στην οποία έδωσαν το «παρών» μετανάστες, άνεργοι, μέλη κινημάτων, τα οποία αντιτίθενται στα σιδηροδρομικά δίκτυα υψηλής ταχύτητας, και «κοινωνικών κέντρων», που ζητούν άμεση αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, την οποία θεωρούν υπεύθυνη για την ύφεση.

Κατέβηκαν στους δρόμους Ιταλοί και αλλοδαποί, και με μικρά παιδιά. Εφτασαν δεκάδες πούλμαν από το Τορίνο, το Μιλάνο, τη Φλωρεντία, την Κάτω Ιταλία. Ακόμη και στην προβοκάτσια μιας ομάδας ακροδεξιών, που έχουν την έδρα τους κοντά στον κεντρικό σταθμό της Ρώμης και παρατάχθηκαν στο πλάι της πορείας με ρόπαλα και κράνη, οι ειρηνικοί διαδηλωτές απάντησαν μόνον με το σύνθημα «Siamo tutti antifascisti», «Είμαστε όλοι αντιφασίστες».

 To ερώτημα, τώρα, είναι αν θα υπάρξει συνέχεια της μαζικής αυτής κινητοποίησης. Μέχρι χθες το βράδυ ένα μέρος των διαδηλωτών είχε μείνει στην πλατεία Πόρτα Πία της Ρώμης, όπου και ολοκληρώθηκε η πορεία του Σαββάτου, στο σημείο όπου «Ιταλοί αγανακτισμένοι» αποφάσισαν να περάσουν τη νύχτα μετά τη διαδήλωση, μέσα σε σκηνές. Δεν κρύβουν, άλλωστε, ότι σε ένα βαθμό εμπνεύστηκαν από τις κινητοποιήσεις της πλατείας Συντάγματος και Ταξίμ, αν και υπάρχουν, οπωσδήποτε, και κάποιες βασικές διαφορές. Πολλοί Ιταλοί «αμφισβητίες της λιτότητας» ανήκουν ήδη σε οργανωμένες ομάδες, συνδέσμους, κοινωνικά κέντρα.

Από σήμερα θα μείνει στην Πόρτα Πία μόνο μια συμβολική κατάληψη, που να θυμίζει, κυρίως, ότι κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, καταγωγής ή χρηματικής ισχύος, έχει δικαίωμα σε μια στέγη και σε αξιοπρεπή ζωή.

Αύριο, αντιπροσωπεία των «κατασκηνωτών» (accampati) πρόκειται να συναντηθεί με τον Ιταλό υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Μαουρίτσιο Λούπι, για να του ζητήσει να περιοριστούν τα έξοδα για τα μεγάλα δημόσια έργα (όπως τα τρένα υψηλής ταχύτητας) και να δοθεί ένα σημαντικό μέρος των κονδυλίων αυτών προς στήριξη των ανέργων και όσων κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους.

«Δεν είμαστε ταραξίες, είμαστε άνθρωποι που ζούμε στο όριο της φτώχειας. Θέλουμε να μετρά η γνώμη μας για τις μεγάλες αλλαγές που αφορούν τις περιοχές μας, ζητάμε να μη νιώθουμε αιωνίως ξένοι στη χώρα που επιλέξαμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας», λένε οι φωνές των Ιταλών αγανακτισμένων. Οι περισσότεροι επιστρέφουν σπίτι τους –για όποιον διαθέτει πραγματική στέγη–, στην καθημερινή μάχη για την επιβίωση και κοινωνική πολυφωνία.

Πέτυχαν, ήδη, ένα πρώτο αποτέλεσμα. Να δείξουν ότι και στην Ιταλία δεν έχουν δεχθεί όλοι μοιρολατρικά μια μονοδιάστατη, μη αμφισβητήσιμη πραγματικότητα. Το τι θα ακολουθήσει, μόνο ο χρόνος θα μπορέσει να το δείξει.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών, Δευτέρα 21/10/2013

Η σχετική δημοσίευση το Σάββατο: Ρώμη: Δεκάδες χιλιάδες στη διαδήλωση ενάντια στη λιτότητα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)