to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:03 | 18.12.2012

Διεθνή

Ιταλία: Η Διεθνής Αμνηστία κατακεραυνώνει σε έκθεσή της την εκμετάλλευση των μεταναστών εργατών

Η μη κυβερνητική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία στηλίτευσε σήμερα την «εκτεταμένη και ενδημική» εκμετάλλευση των μεταναστών εργατών στην Ιταλία και κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας να βελτιώσει την πολιτική της για τη μετανάστευση.


Η έρευνα της μκο κατέδειξε πως οι μετανάστες εργάτες στον τομέα της γεωργίας και στις κατασκευές σε περιοχές της νοτίου Ιταλίας πληρώνονται κατά 40% λιγότερο από το μέσο όρο των αμοιβών που λαμβάνουν οι Ιταλοί που απασχολούνται στα ίδια επαγγέλματα και πολλές φορές πληρώνονται λιγότερο από τον νόμιμο κατώτατο μισθό.
   
Σε ορισμένες περιπτώσεις οι εργάτες δεν πληρώνονταν καθόλου με τους εργοδότες να παρακρατούν παράνομα κι αδικαιολόγητα τις αμοιβές τους.
    
Η Ιταλία έχει έλθει αντιμέτωπη με το κύμα της παράνομης μετανάστευσης, που έχει απλωθεί σε όλη τη Νότιο Ευρώπη και το οποίο έχει διογκωθεί έπειτα από τις εξεγέρσεις στη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
    
Η έκθεση της Αμνηστίας υπογραμμίζει ιδιαίτερα πως η αυστηρή νομοθεσία της Ιταλίας για τη μετανάστευση, που ποινικοποιεί την παράνομη είσοδο στη χώρα, καθιστά πιο ευάλωτους τους ξένους εργάτες στην εκμετάλλευση, διότι δεν τους αφήνει περιθώριο διαμαρτυρίας στις αρχές καθώς φοβούνται τη σύλληψη ή την απέλασή τους.
    
«Η τύχη των μεταναστών εργατών είναι συχνά: ημερομίσθια πολύ μικρότερα από το κατώτατο όριο, αυθαίρετη μείωση αμοιβών, καθυστερήσεις στην καταβολή τους, ή μη πληρωμή τους και πολλές ώρες εργασίας», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας Φραντσέσκα Πιτσουτέλι.
    
«Εφόσον οι αρχές κάθε χώρας είναι επιφορτισμένες με τον έλεγχο της μετανάστευσης , δεν θα πρέπει να το κάνουν εις βάρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων που βρίσκονται εντός του εδάφους τους, περιλαμβανομένων και των μεταναστών εργατών», προσθέτει η ίδια.
    
Η έκθεση, στην οποία διαπιστώνεται το πρόβλημα της εκδήλωσης ρατσιστικών τάσεων κατά των μεταναστών, εστιάζει ιδιαίτερα την οπτική της στην εκμετάλλευση εργατών από την υποσαχάρια Αφρική, τη Βόρειο Αφρική και την Ασία σε αγροτικές καλλιέργειες στην Λατίνα και την Καζέρτα της νοτίου Ιταλίας.
    
Επίσης συνιστά στις ιταλικές αρχές να συστήσουν έναν μηχανισμό που θα επιτρέπει στους μετανάστες να υποβάλλουν με ασφάλεια τα παράπονά τους για τους εργοδότες τους.
    
Μάλιστα, στην έκθεση προστίθεται και το παράδειγμα ενός Ινδού εργάτη, ο οποίος μολονότι συμφώνησε για εργασία 7 ημερών την εβδομάδα έναντι 3 ευρώ την ώρα (700 ευρώ μηνιαίως), ο εργοδότης του για το τελευταίο 7μηνο του αποδίδει μόνον 100 ευρώ.
    
Η Αμνηστία επίσης εξετάζει στην έρευνά της τις βίαιες συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει στην μικρή πόλη Ροζάρνο το 2010, οπόταν ξένοι εργάτες είχαν διαδηλώσει στο κέντρο της διαμαρτυρόμενοι για τις κακές συνθήκες διαβίωσής τους και τις διακρίσεις εναντίον τους.
    
Ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στο μήνυμά του εξ αφορμής της σημερινής Διεθνούς Ημέρας για τη Μετανάστευση του ΟΗΕ επέκρινε την εχθρότητα προς τους μετανάστες ως σφάλμα.
    
«Οι μετανάστες στην Ιταλία αποτελούν ένα βασικό τμήμα του πληθυσμού, του εργατικού δυναμικού, καθώς και μία πηγή ζωτικής ενέργειας σε μία γηράσκουσα κοινωνία», σημειώνεται στο διάγγελμα του προέδρου.
    
Στους περίπου 5,4 εκατ. ξένους υπηκόους που βρίσκονται στην Ιταλία περίπου μισό εκατ. δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα, υπογραμμίζεται στην έκθεση της Αμνηστίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)