to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:55 | 19.01.2017

Διεθνή

Ιταλία: Μειώνονται οι ελπίδες για επιζώντες, εισαγγελική έρευνα για ανθρωποκτονία εξ αμελείας (ενημέρωση)

Πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο ξενοδοχείο Rigopianο έξω από την πόλη Πεσκάρα της κεντρικής Ιταλίας. Δύο όροφοι κατέρρευσαν ενώ διακόπηκε η ηλεκτροδότηση και οι επικοινωνίες. Οι ειδικοί θεωρούν ότι η τραγωδία δεν προκλήθηκε μόνον από χιονοστιβάδα, αλλά και από κατολίσθηση που μπορεί να οφείλεται στους αλλεπάλληλους χθεσινούς σεισμούς. Οι διασωθέντες παραμένουν δυο, τέσσερις άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί ενώ οι αγνοούμενοι είναι πάνω από είκοσι πέντε. Ηρωικές οι προσπάθειες των διασωστών.


«Οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες μειώνονται (...) κατάλαβα αμέσως ότι επρόκειτο για τραγωδία», δήλωσε πριν λίγο ο Μάριο Σεμπρόνι, δήμαρχος του χωριού Πένε, το οποίο βρίσκεται κοντά στο ξενοδοχείο Rigopiano, που καταπλακώθηκε χθες αργά το απόγευμα από χιονοστιβάδα.

Οι διασωθέντες παραμένουν δυο, τέσσερις άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί ενώ οι αγνοούμενοι είναι πάνω από είκοσι πέντε. Οι διασώστες συνεχίζουν να σκάβουν, αλλά οι ελπίδες είναι πλέον ελάχιστες. Το χιόνι, με την πάροδο των ωρών, έχει μετατραπεί σε πολύ σκληρό πάγο. Δημιουργείται, ουσιαστικά ένα τείχος το οποίο απαιτεί μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσει να σπάσει.

Στο μεταξύ, η εισαγγελία της πόλης Πεσκάρα, στην περιφέρεια Αμπρούτσο, ξεκίνησε έρευνα για ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Δεν έχουν ακόμη σταλεί κλήσεις σε απολογία, αλλά οι δικαστικοί αναμένεται να βασισθούν, σε μεγάλο βαθμό, στις μαρτυρίες συγγενών των εργαζομένων στο ξενοδοχείο. Όπως δήλωσαν στους δημοσιογράφους, τα αγαπημένα τους πρόσωπα, σε τηλεφωνική επικοινωνία χθες το απόγευμα γύρω στις τρεις τους είπαν ότι ήθελαν να φύγουν από το ξενοδοχείο μαζί με τους τουρίστες , λόγω των σεισμών και της κακοκαιρίας. Κανείς, όμως, δεν έστειλε έγκαιρα εκχιονιστικό μηχάνημα για να μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος.

Εκατόν τριάντα διασώστες συνεχίζουν αδιάκοπα το έργο τους, στην περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο, και η επιχείρηση αναμένεται να συνεχισθεί και κατά την διάρκεια της νύχτας, δήλωσε ο επικεφαλής της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας, Φαμπρίτσιο Κούρτσιο.

Οι ειδικοί, πάντως, θεωρούν ότι η τραγωδία δεν προκλήθηκε μόνον από χιονοστιβάδα, αλλά και από κατολίσθηση που μπορεί να οφείλεται στους αλλεπάλληλους χθεσινούς σεισμούς. Η δομή του ξενοδοχείου κατέρρευσε εξαιτίας του χιονιού, αλλά όπως διαπιστώθηκε τις τελευταίες ώρες, το χιόνι, κατά την βίαιη πτώση του, παρέσυρε πετρώματα και πολλούς κορμούς δέντρων.

....................

Λίγο πριν τις 11 το πρωί της Πέμπτης ανασύρθηκε ο πρώτος νεκρός από το ξενοδοχείο Rigopiano του όρους Γκράν Σάσσο,  στην περιφέρεια της Πεσκάρα, στην κεντρική Ιταλία. «Οι άνδρες και οι γυναίκες μας εργάζονται με ηρωϊκό τρόπο», δήλωσε ο επικεφαλής της ιταλικής προστασίας Φαμπρίτσιο Κούρτσιο. Το ξενοδοχείο καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα, η οποία αποκολλήθηκε από το βουνό Γκραν Σάσσο εξαιτίας πιθανώς των χθεσινών σεισμών.

Όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση της Rai, σύμφωνα με πηγές στους Καραμπινιέρους ανασύρθηκε πριν από λίγο (κατά τις 3 μ.μ.) ένας τρίτος άνδρας νεκρός.

Τα σωστικά συνεργεία καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν εντοπισθεί επιζώντες, εκτός από τα δυο άτομα που διασώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί και τα οποία βρίσκονταν έξω από το κτίριο την ώρα που η χιονοστιβάδα καταπλάκωσε το ξενοδοχείο. Τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά δεν έχουν καταφέρει έως τώρα να εντοπίσουν επιζώντες.

Το βίντεο, από την ιταλική αστυνομία, δείχνει το εσωτερικό του ξενοδοχείου μετά την καταστροφή

Το ξενοδοχείο καταπλακώθηκε χθες από χιονοστιβάδα και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, μέρος του κτιρίου μετακινήθηκε κατά δέκα μέτρα. Δυο άτομα μεταφέρθηκαν με συμπτώματα υποθερμίας στο νοσοκομείο, ενώ μέχρι αυτή την στιγμή, οι ιταλικές αρχές αναφέρουν ότι στην λίστα των αγνοουμένων περιλαμβάνονται 30 άνθρωποι. 

Eικόνα μέσα από το ξενοδοχείο που χτυπήθηκε από τη χιονοστιβάδα - Οι διασώστες λένε πως δεν πρόκειται πια για κτίριο, αλλά για έναν σωρό από ερείπια, που υπάρχει φόβος να καταπέσουν και να τους πλακώσουν - εδώ η σχετική ενημέρωση από τη Λα Ρεπούμπλικα

«Φωνάζουμε για επιζώντες, δεν απαντάει κανείς, δεν ακούμε φωνές»: Η μαρτυρία διασώστη από το ξενοδοχείο στο Ριποτζιάνο

Σύμφωνα με τον Γκάρντιαν:

Περίπου 20 με 30 φιλοξενούμενοι διέμεναν στο ξενοδοχείο Ripogiano στην πόλη της Φαρίντολα, στους πρόποδες του βουνού Γκραν Σάσσο, όταν αυτό χτυπήθηκε από χιονοστιβάδα το βράδυ της Τετάρτης

«Υπάρχουν πολλοί νεκροί», ανέφερε ένα μέλος της ομάδας Αλπικών Διασώσεων που παλεύοντας με τη χιονοθύελλα προσπαθούσαν να προσεγγίσουν με σκι το ξενοδοχείο στις 4 το πρωί.  «Δεν έχουμε καταφέρει να κάνουμε και πολλά», ανέφερε ο Αντόνιο Κροτσέτα από τον τόπο του συμβάντος, με 1.200 μ. υψόμετρο. «Το κτίριο έχει καταρρεύσει. Μοιάζει πιο πολύ με σωρό ερειπίων παρά με ξενοδοχείο.

»Ό,τι απέμεινε από το ξενοδοχείο, κινδυνεύει να καταρρεύσει. Το ξενοδοχείο έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά. Φωνάζουμε για επιζώντες, αλλά δεν απαντάει κανείς, δεν ακούμε καθόλου φωνές. Σκάβουμε και ψάχνουμε για ανθρώπους».

Η πορεία των διασωστών εν μέσω χιονοθύελλας προς το κατεστραμμένο ξενοδοχείο

Η ιταλική Πυροσβεστική αναφέρει πως στις έρευνες βοηθούν σκυλιά, αλλά δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ζωής ως τώρα από κανέναν από τους 20 με 30 ανθρώπους, πολλοί εξ' αυτών παιδιά, που έμεναν στο ξενοδοχείο. 

Ενας σταθμός βάσης για τους διασώστες έχει στηθεί στην οπόλη Πέννε, κάπου 10 χιλιόμετρα μακριά, όπου ασθενοφόρα περιμένουν για χερσαία οχήματα να καθαρίσουν τον αποκλεισμένο δρόμο, εν μέσω χιονοθύελλας, που οδηγεί στο ξενοδοχείο.

* * *

Το ξενοδοχείο απέχει τέσσερα χιλιόμετρα από το πλησιέστερο χωριό και από χθες το πρωί είχαν διακοπεί οι τηλεφωνικές συνδέσεις. Η χιονοστιβάδα, εκτός από την κατάρρευση δυο ορόφων του ξενοδοχείου, προκάλεσε, παράλληλα, και την διακοπή της ηλεκτροδότησης, με θερμοκρασία η οποία την νύχτα αγγίζει συχνά τους οκτώ βαθμούς κάτω από το μηδέν.

H τοποθεσία του ξενοδοχείου, κάτω από την κορφή του βουνού Gran Sasso - γράφημα από τον Γκάρντιαν

Σε λίγη ώρα, αναμένεται να φτάσει με ελικόπτερο, στο σημείο της τραγωδίας και ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι. «Είμαστε όλοι με κομμένη την ανάσα, και ελπίζουμε να μπορέσουν να βρεθούν επιζώντες», δήλωσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης. Ο πάπας Φραγκίσκος ζήτησε παράλληλα από τους καθολικούς επισκόπους της Ιταλίας, να προσφέρουν όλη την δυνατή βοήθεια, ώστε να αντιμετωπισθεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η οποία δημιουργήθηκε λόγω των συνεχών χιονοπτώσεων και των τεσσάρων ισχυρών σεισμικών δονήσεων που σημειώθηκαν χθες στην κεντρική Ιταλία.

 "Albergo spazzato via"

Φωτ. από τη Λα Ρεπούμπλικα, με το ξενοδοχείο όπως είναι συνήθως και αριστερά καλυμμένο με χιόνι

Ένοικοι του ξενοδοχείου κάλεσαν σε βοήθεια την ιταλική Πολιτική Προστασία χθες αργά το βράδυ δηλώνοντας ότι υπήρχαν αγνοούμενοι εξαιτίας της χιονοστιβάδας.

Ωστόσο, η προσέγγιση του ξενοδοχείου ήταν πολύ δύσκολη λόγω της σφοδρότατης κακοκαιρίας.

Μεταξύ των αγνοουμένων στο ξενοδοχείο Rigopiano υπάρχουν και παιδιά, όπως μεταδίδει η RAI

Μεταξύ των αγνοουμένων στο ξενοδοχείο Rigopiano της κεντρικής Ιταλίας κοντά στην πόλη Πεσκάρα υπάρχουν και μικρά παιδιά, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI.

Μεγάλο μέρος των σωστικών συνεργείων δεν έχει καταφέρει ακόμη να προσεγγίσει το σημείο στο οποίο βρίσκεται το ξενοδοχείο λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης.

 "Ci sono tanti morti, parecchi...
 
 

«Δεν απαντά κανείς», έλεγαν νωρίτερα οι διασώστες στις πρώτες επικοινωνίες με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Οι δύο άνθρωποι που κάλεσαν σε βοήθεια θεωρείται ότι κατάφεραν να σωθούν, αλλά για τους υπόλοιπους 28 τουρίστες και εργαζόμενους εκφράζονται ανησυχίες ότι μπορεί να έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τους διασώστες είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στην ευρύτερη περιοχή οι οποίες τη νύχτα αγγίζουν και τους δέκα βαθμούς κάτω από το μηδέν.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Λα Ρεπούμπλικα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)