to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ιταλία: Χιλιάδες ζώα νεκρά από τις φονικές πλημμύρες - Συνάντηση Μελόνι με Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Αντιδράσεις ακτιβιστών

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισκέφθηκε χθες την περιοχή της Emilia-Romagna: «Είμαι εδώ για να στείλω ένα απολύτως ξεκάθαρο μήνυμα: η Ευρώπη είναι μαζί σας».


Η Emilia Romagna είναι μια από τις πλουσιότερες περιοχές της Ιταλίας.  Η περιοχή είναι γνωστή ως η «κοιλάδα φαγητού», με περισσότερα εστιατόρια αστέρια με Michelin από οπουδήποτε αλλού στην Ιταλία, παράγοντας το 9,1% του ΑΕΠ της χώρας.

Οι πρόσφατες φονικές πλημμύρες στην περιοχή μετέτρεψαν τους δρόμους σε ποτάμια, βύθισαν πόλεις και χωριά κάτω από το νερό και στοίχισαν τη ζωή σε 15 ανθρώπους. 20.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και 27.000 έχουν μείνει χωρίς ρεύμα. Πρόκειται για τις χειρότερες πλημμύρες που έχουν καταγραφεί στην Ιταλία εδώ και έναν αιώνα, με ακραίες βροχοπτώσεις για 36 ώρες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ύψος της βροχής που έπεσε σε 36 ώρες καταγράφεται σε διάστημα 6 μηνών.

Η Περιφέρεια Emilia-Romagna ανέφερε ότι καταγράφηκαν 58 πλημμύρες. 23 ποτάμια και ρέματα ξεχείλησαν προκαλώντας ένα κύμα 290 κατολισθήσεων σε 43 δήμους. 544 δημοτικοί και επαρχιακοί δρόμοι είναι κλειστοί, ή μερικώς κλειστοί, με αποκλεισμένες γέφυρες. Υπολογίζεται ότι οι ζημιές θα ξεπεράσουν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα ορμητικά νερά και οι μεγάλες ζημιές στις γεωργικές εκτάσεις επίσης, έφεραν στην επιφάνεια βόμβες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι οποίες υπάρχει τώρα κίνδυνος να εκραγούν.

Ο Stefano Bonaccini, πρόεδρος της Emilia Romagna, περιέγραψε το μέγεθος της καταστροφής ως «νέο σεισμό», λίγες μέρες πριν από την επέτειο του σεισμού που έπληξε την περιοχή το 2012, σκοτώνοντας 28 ανθρώπους.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισκέφθηκε σήμερα την περιοχή. Μετά την συνάντησή της με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, η πρόεδρος της Κομισιόν, τόνισε: «βλέποντας από κοντά τις τόσες καταστροφές και πλημμύρες, ράγισε η καρδιά μου, αλλά ήταν χρήσιμο για να αντιληφθώ το μέγεθος των προβλημάτων και να καταλάβω πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν». «Είμαι εδώ για να στείλω ένα απολύτως ξεκάθαρο μήνυμα: η Ευρώπη είναι μαζί σας», συμπλήρωσε. Υπογράμμισε, επίσης, ότι η κύρια οικονομική βοήθεια της ΕΕ θα δοθεί διαμέσου του Ταμείου Αλληλεγγύης και ότι θα πρέπει, πρώτα, να γίνει μια οριστική αποτίμηση των ζημιών, μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρίσκεται σήμερα στην Βενετία. «Στo σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας προβλέπονται για την Ιταλία έξι δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την μείωση του κινδύνου κατολισθήσεων και πλημμυρών», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Παραδείγματος χάριν, θα πρέπει να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις στην κοίτη του ποταμού Πάδου, με περισσότερο πράσινο και αφαίρεση του τσιμέντου, ώστε η φύση να τύχει μεγαλύτερου σεβασμού. Στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, η φύση πρέπει να γίνει ο κύριος σύμμαχός μας», πρόσθεσε η φον ντερ Λάιεν. Αναφερόμενη στην χθεσινή της επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές της Εμίλια Ρομάνια, υπογράμμισε ότι «διαπίστωσε πως οι ζημιές είναι τεράστιες αλλά και ότι οι κάτοικοι αντέδρασαν με εξαιρετικό τρόπο». «Πρόκειται για πραγματικούς "αγγέλους της λάσπης", εθελοντές που έφτασαν στην περιοχή από όλη την Ιταλία, μαζί με ειδικευμένες ομάδες παροχής βοήθειας από το Βέλγιο, την Γαλλία, την Σλοβενία και την Σλοβακία. Στο πλευρό τους βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Χιλιάδες ζώα νεκρά

Τα ζώα που εκτρέφουμε πληρώνουν πιο ακριβά το τίμημα σε φυσικές καταστροφές, όπως πλημμύρες ή πυρκαγιές. Οι εικόνες που κυκλοφόρησαν από διάφορες χοιροτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες όπου πλέον βασιλεύει ο θάνατος, είναι μια γροθιά στο στομάχι. Εκατοντάδες γουρούνια, κοτόπουλα, πρόβατα, άλογα πνίγηκαν από το νερό και τη λάσπη, αφού πρώτα εγκλωβίστηκαν και έδωσαν αγώνα για τις ζωές τους. Σε πτηνοτροφική μονάδα στο San Lorenzo στο Noceto, 3 υπόστεγα καταστράφηκαν, με αποτέλεσμα πάνω από 60.000 κότες να πνιγούν. Στο Albereto, στην περιοχή Ravenna, εδώ και δύο μέρες ανασύρουν νεκρά γουρούνια με τον αριθμό να ξεπερνά τα 600 άτομα, τα οποία βρήκαν τραγικό θάνατο. Ακτιβιστές αναφέρουν ότι οι σοροί νεκρών χοίρων και άλλων ζώων σε φάρμες είναι εκατοντάδες.

@sabriforthevoiceless immagini di @Essere Animali #antispecismo #animalliberation #govegan #veganfortheanimals #alf #dairyisscary #animalsrights #vegan #forthevoiceless #climatechange #cambiamentoclimatico #meatismurder #dairyisscary #goveg #allevamentointensivo #alluvione #emiliaromagna #factoryfarm #perte #tiktokitalia #perteeee #fyp #meatfree #dirittianimali ♬ suono originale - sabri

Κατά τη διάρκεια ακραίων καιρικών φαινομένων οι κτηνοτρόφοι έχουν δυο επιλογές: να αφήσουν τα ζώα να πνιγούν ή να καούν και να πάρουν αποζημιώσεις ή να προσπαθήσουν να τα μεταφέρουν σε ασφαλές μέρος. Παγκοσμίως, η πλειονότητα των πουλερικών, των χοίρων και των αγελάδων εκτρέφονται σε CAFOs (Concentrated Animal Feeding Operations). Τα CAFOs είναι βιομηχανοποιημένες επιχειρήσεις εντατικής εκτροφής χιλιάδων έως εκατομμυρίων ζώων. Με τόσο μεγάλο αριθμό ζώων στις περισσότερες περιπτώσεις η μεταφορά τους κρίνεται αδύνατη, ενώ τα κελιά που διαμένουν τα καθιστούν ανίκανα να υπερασπιστούν τις ζωές τους. Σήμερα οι εργοστασιακές φάρμές κυριαρχούν στην εκτροφή όλων των ειδών που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση: μέσω αυτής παράγεται το 99,9% των κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής, το 96% των κοτόπουλων αυγοπαραγωγής, το 99% των γαλοπούλων, το 95% των χοίρων και το 78% των μοσχαριών. Περίπου 80 δισεκατομμύρια χερσαία ζώα εκτρέφονται μέσω της εντατικοποιημένης κτηνοτροφίας κάθε χρόνο σε όλο τον πλανήτη με τρομακτικό αντίκτυπο και στο περιβάλλον.

Αντιδράσεις ακτιβιστών

Ακτιβιστές της ομάδας «Τελευταία Γενιά» έχουν εντατικοποιήσει τις δράσεις τους λόγω των πλημμυρών, με μόνιμο αίτημα τους να σταματήσουν οι δημόσιες επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα. Μετά τη δράση τους στην Φοντάνα Ντι τρέβι, το Palazzo Madama σήμερα (25/5/2023) γέμισε νερό και λάσπη σε μια συμβολική διαμαρτυρία. Συγκεκριμένα αναφέρουν:

Ο αριθμός αυτών των καταστροφών πρόκειται να αυξηθεί χρόνο με το χρόνο, εκτός αν δράσουμε τώρα για την καταπολέμηση της κλιματικής κατάρρευσης, εκτός αν σταματήσουμε τώρα να χρηματοδοτούμε ορυκτά καύσιμα. Τους μήνες του 2023 είδαμε πάνω από 500 ακραία καιρικά φαινόμενα όταν όλοκληρο το 2022 ήταν λίγο πάνω από 300. Πόσο μακριά θα φτάσουμε πριν σταματήσουμε όλες τις δημόσιες επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα, πριν καταλάβουμε τι σημαίνει"κλιματική κατάρρευση" και τι όχι;

Στην Ευρώπη παρατηρούνται ολοένα συχνότερα σφοδρές πλημμύρες. Τα τελευταία χρόνια, οι αστραπιαίες πλημμύρες μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους που καταγράφονται έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με τα τέλη της δεκαετίας του '80. Η κλιματική κρίση έχει καταστήσει πρακτικά αδύνατη την προστασία έναντι αυτών των ολοένα και πιο συχνών ακραίων φαινομένων. Δεν αντιμετωπίζουμε απλά επεισόδια κακοκαιρίας, αλλά πραγματικές τραγωδίες που τροφοδοτούνται από την υπερθέρμανση του πλανήτη και έχουν ξεκάθαρες αιτίες. Η συνέχιση της εξόρυξης και της καύσης ορυκτών καυσίμων, αλλά και της εντατικής κτηνοτροφίας, εντείνουν την κλιματική κρίση καθώς αποτελούν τους κύριους οδηγούς της. Μόνο με άμεσα μέτρα θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στην κλιματική κρίση, η οποία απειλεί την ύπαρξη όλων των ειδών και την βιωσιμότητα του πλανήτη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)