to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:17 | 21.10.2022

Διεθνή

Ιταλία: Habemus κυβέρνηση - Αύριο η ορκωμοσία

Ορκίζεται αύριο η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας, ενώ την Κυριακή αναμένεται η τελετή παράδοσης - παραλαβής - Εντύπωση προκαλεί πως η Μελόνι ως η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας, επέλεξε μόνο 6 γυναίκες για υπουργούς


( Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πήρε η Τζόρτζια Μελόνι / Φωτογραφία: AP)

Η Τζόρτζια Μελόνι πήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Ιταλία.

Η Μελόνι αποδέχθηκε «χωρίς επιφύλαξη» την εντολή σχηματισμού της νέας κυβέρνησης, που έλαβε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα. Η συνομιλία τους διήρκεσε μία ώρα και είκοσι λεπτά και η νέα ιταλική κυβέρνηση είναι πλέον γεγονός.

«Η Τζόρτζια Μελόνι αποδέχθηκε την εντολή και παρουσίασε τη λίστα των υπουργών» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της προεδρίας, Ούγκο Ζαμπέτι, επιβεβαιώνοντας την είδηση.

To νέο υπουργικό συμβούλιο - Από τις 24 θέσεις, μόνο 6 γυναίκες

Σε ό,τι αφορά τα σημαντικότερα υπουργεία, όπως ανακοίνωσε η ίδια η Μελόνι στους δημοσιογράφους, το Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Αντόνιο Ταγιάνι, της Φόρτσα Ιτάλια, και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το υπουργείο Οικονομικών ο Τζανκάρλο Τζορτζέτι από τη Λέγκα, το Εσωτερικών ο πρώην νομάρχης Ματέο Πιαντεντόζι, ενώ ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, εξασφάλισε το υπουργείο Υποδομών.

Παράλληλα, για το υπουργείο Άμυνας επελέγη ο Γκουίντο Κροζέτο, του κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι, ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης αναλαμβάνει ο πρώην δικαστικός Κάρλο Νόρντιο. Στο υπουργείο Γεωργίας επικεφαλής θα είναι ο Φραντσέσκο Λολομπρίτζιντα, σύζυγος της αδελφής της Ιταλίδας πρωθυπουργού, και υπουργός Περιβάλλοντος ο Πάολο Τζανγκρίλο.

Εκ των 24 υπουργικών θέσεων, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας έδωσε μόνο 6 σε γυναίκες. Πρόκειται για τις Μαρία Ελισαμπέτα Αλμπέρτι Κασελάτι, Μαρίνα Ελβίρα Καλντερόνε, Αναμαρία Μπερνίνι, Γιουτζένια Ροσέλα, Ντανιέλα Σαντάτσε και Αλεσάντρα Λοκατέλι.

Αύριο η ορκομωσία - την Κυριακή η τελετή παράδοσης - παραλαβής 

Οπως αναφέρουν τα Ιταλικά ΜΜΕ, η κυβέρνηση θα ορκιστεί αύριο Σάββατο, στις 10 το πρωί, ενώ την Κυριακή στις 10:30 θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης- παραλαβής της κυβέρνησης, όπου ο Μάριο Ντράγκι πρόκειται να παραδώσει το παραδοσιακό «καμπανάκι» στα χέρια της Τζόρτζια Μελόνι.

Λίγο αργότερα, στις 12 το μεσημέρι, πρόκειται να γίνει η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, το οποίο αποτελείται από 24 υπουργούς, έναν υφυπουργό παρά τη πρωθυπουργώ και την νέα επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Τζόρτζια Μελόνι.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, iefimerida.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)