to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:18 | 19.07.2012

πηγή: https://left.gr/91

Διεθνή

Ιταλία: Φτώχεια, αυξήσεις και περικοπές αγίων...

Αύξηση των εργάσιμων ημερών στη διάρκεια του έτους κατά μια εβδομάδα σχεδιάζει η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι στην Ιταλία καταργώντας αργίες από το εορτολόγιο της Καθολικής Εκκλησίας...




Σύμφωνα με όσα μετέδωσε χτες το Canale 5 του ομίλου Μπερλουσκόνι, η αρχή πρόκειται να γίνει με την κατάργηση των αργιών που συνδέονται με πολιούχους αγίους, όπως ο Άγιος Τζενάρο της Νάπολης, ο Άγιος Αμπρότζιο του Μιλάνου και οι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος της Ρώμης.

Οι μεγάλες θρησκευτικές αργίες δεν μπορούν να καταργηθούν, λόγω ειδικής σύμβασης του ιταλικού κράτους με το Βατικανό. Σ' ό,τι αφορά άλλες αργίες, όπως εκείνη της 25ης Απριλίου για το τέλος του φασισμού ή της Πρωτομαγιάς, αναμένεται να εξετασθούν σε δεύτερη φάση, έστω και αν υπάρχει η κάθετη αντίθεση των συνδικάτων και των αντιστασιακών οργανώσεων. Οι πρώτες «περικοπές» αργιών ενδέχεται να ανακοινωθούν και την Παρασκευή, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Στο μεταξύ, τραγικά είναι τα στοιχεία για τη φτώχεια που ανακοίνωσε χτες η Istat, η ιταλική στατιστική υπηρεσία. Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, το 11,1% των οικογενειών της χώρας ζει σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας. Πρόκειται για περισσότερους από οκτώ εκατομμύρια Ιταλούς, που σε ποσοστό 75% ζουν στην Κάτω Ιταλία. Το όριο της φτώχειας στην Ιταλία για μια οικογένεια με δυο μέλη αντιστοιχεί σε μηνιαίο εισόδημα 1.011 ευρώ. Αύξηση της φτώχειας παρατηρείται στους ηλικιωμένους που ζουν μόνοι, σε ζευγάρια ηλικιωμένων, αλλά και σε νεαρά ζευγάρια με ένα τουλάχιστον παιδί.

Το Istat, παράλληλα, υπογραμμίζει ότι επιπλέον 7,5% των Ιταλών βρίσκεται λίγο πιο πάνω από το όριο της φτώχειας: φτάνει όμως ένα απρόοπτο γεγονός- όπως κάποιο έξοδο συνδεδεμένο με προβλήματα υγείας- για να συμπεριληφθούν επισήμως και οι πολίτες αυτοί στη λίστα των φτωχών.

Εξάλλου, οι ενώσεις βενζινοπωλών της Ιταλίας αποφάσισαν 48ωρη απεργία από τις 3 μέχρι τις 5 Αυγούστου. Αιτία των κινητοποιήσεων είναι «η μη ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων με τις πετρελαϊκές εταιρείες και η μείωση του περιθώριου κέρδους για τους βενζινοπώλες μέχρι και 70%". Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ετοιμάζεται νέο κύμα αυξήσεων στα καύσιμα και η τιμή της αμόλυβδης αναμένεται να διαμορφωθεί στα 1,83 λεπτά το λίτρο.


Πηγή: Η Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)