to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:55 | 08.06.2016

Διεθνή

Ιταλία: Ελάφρυνση και επαναδιαπραγμάτευση του τεράστιου χρέους της Ρώμης ζητούν οι υποψήφιοι δήμαρχοι

Το χρέος της ιταλικής πρωτεύουσας μετατρέπεται σε κεντρικό θέμα της εκστρατείας για τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, το χρέος του δήμου της Αιώνιας Πόλης ανέρχεται σε περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ. «Μια τεράστια τρύπα, η οποία θα απαιτήσει θυσίες ποιος ξέρει για πόσον καιρό ακόμη», σημειώνει σχετικά η εφημερίδα Corriere della Sera.


Οι δυο υποψήφιοι για την δημαρχία, ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών, στις 19 Ιουνίου, τονίζουν ότι πως θεωρούν το συγκεκριμένο θέμα κύρια προτεραιότητα. Η Βιρτζίνια Ράτζι, υποψήφια των Πέντε Αστέρων (35% στον πρώτο γύρο της 5ης Ιουνίου), δήλωσε στην τηλεόραση της Rai ότι πρόκειται να εξακριβώσει, με ειδική επιτροπή, πώς δημιουργήθηκε το τεράστιο αυτό χρέος και να αναζητήσει, παράλληλα, ρεαλιστικές και άμεσες διεξόδους.

«Πρέπει να δούμε αν τα επιτόκια που επιβάλλονται είναι νόμιμα και στην συνέχεια να καταφέρουμε να επαναδιαπραγματευθούμε τα δάνεια με τις τράπεζες», τόνισε η Ράτζι σε συνέντευξή της στο περιοδικό Micromega.

O υποψήφιος της κεντροαριστεράς Ρομπέρτο Τζακέτι (24% στον πρώτο γύρο της περασμένης Κυριακής) κάνει επίσης λόγο για ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους, με μείωση των τόκων που καταβάλλει ο δήμος της Ρώμης.

«Πρόκειται για επιτόκια εξωπραγματικά, της τάξης του 5%, τα οποία ίσχυαν πριν από τέσσερις ή πέντε δεκαετίες. Πρέπει να πετύχουμε ουσιαστική μείωσή τους, γύρω στο 1% με 1,5%», δήλωσε ο Τζακέτι στην εκπομπή Ballarò του δημόσιου καναλιού Rai tre.

O υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος του Ρέντσι για τον δήμο της Ρώμης πρόσθεσε πως «με τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα μπορέσουν να στηριχθούν ουσιαστικά οι ηλικιωμένοι, οι άνεργοι, τα άτομα με αναπηρίες και θα επιχειρηθεί και μια κάποια μείωση των δημοτικών φόρων που καταβάλλουν οι πολίτες. Το συνολικό ύψος των οποίων, στη Ρώμη, έχει σπάσει κάθε ρεκόρ σε σχέση με το παρελθόν».

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)