to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:25 | 10.05.2013

Διεθνή

Ιταλία: Έκτακτη συνέλευση αύριο της Κεντροαριστεράς

Με έκτακτη συνέλευση που συγκαλείται αύριο το πρωί σε συνεδριακό κέντρο της Ρώμης, το ιταλικό κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) προσπαθεί να αποφύγει την διάσπασή του και να καθορίσει την μελλοντική του πορεία


Ο γραμματέας του κόμματος Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι είχε υποβάλει την παραίτησή του μετά την αποτυχία της προσπάθειας να εκλεγεί νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας ο προοδευτικός πρώην πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι, την 19η Απριλίου.

Προσωρινά την διεύθυνση του κόμματος ανέλαβε ο δεύτερος γραμματέας του Ενρίκο Λέτα, που όμως πριν από δυο εβδομάδες ορκίστηκε πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης συνασπισμού.

Οι Δημοκρατικοί κατά συνέπεια είναι «μετέωροι». Η γενική συνέλευση θα πρέπει να αποφασίσει πότε θα διεξαχθεί το νέο συνέδριο του PD —αρχικά είχε ορισθεί για τον Οκτώβριο αλλά πληθαίνουν οι φωνές που θα επιθυμούσαν να γίνει νωρίτερα, τον Ιούνιο— και ποιος πρέπει στο μεταξύ να ηγηθεί του κόμματος.

Ο δήμαρχος της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι έκανε σαφές ότι δεν εννοεί να θέσει υποψηφιότητα, υπονοώντας έμμεσα ότι συνεχίζει να ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνο για το χρίσμα του υποψήφιου πρωθυπουργού της κεντροαριστεράς όποτε προκηρυχθούν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Η Άννα Φινοκιάρο, πρώην εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος στην γερουσία —το όνομα της κυκλοφόρησε επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες— υπογράμμισε με την σειρά της ότι «πρόκειται μόνον για δημοσιογραφικές εικασίες». Ιταλικά τηλεοπτικά δίκτυα όμως επιμένουν να την χρίζουν φαβορί.

Υποψήφιος κατά δημοσιεύματα φέρεται να είναι και ο Τζάνι Κούπερλο, 52 ετών, πρώην γραμματέας της νεολαίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας και υπεύθυνου του τομέα επικοινωνίας των «Δημοκρατικών». Οι ζυμώσεις πάντως συνεχίζονται.

Το κύριο πρόβλημα, άλλωστε, δεν σχετίζεται με την επιλογή του όποιου προσώπου, αλλά με τον καθορισμό της νέας πολιτικής γραμμής.

Ολόκληρο το άρθρο εδώ:www.thepressproject.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)