to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ιταλία: Βία κατά συνδικάτων από φασίστες αντιεμβολιαστές

Εκμεταλλευόμενες τις κινητοποιήσεις για το πράσινο πάσο των εμβολιασμένων, νεοφασιστικές οργανώσεις έκαναν γυαλιά-καρφιά το κέντρο της Ρώμης και κατέστρεψαν τα γραφεία του κεντροαριστερού συνδικάτου Cgil.


Οι μάσκες έπεσαν και οι νεοφασίστες επιβεβαίωσαν τις πραγματικές τους προθέσεις: να χρησιμοποιήσουν την πανδημία του κορονοϊού για να βγουν από την πολιτική τους απομόνωση και να προσπαθήσουν να τραβήξουν την προσοχή πολιτών και μέσων ενημέρωσης. Με τη βία και την ένταση. Η «αιώνια πόλη» έζησε Σαββατοκύριακο τρομερής έντασης. Με συγκρούσεις νεοφασιστών και αστυνομίας στην πλατεία του Λαού, στην πλατεία Κολόνα -όπου βρίσκεται το κυβερνητικό μέγαρο- και σχεδόν σε όλο το ιστορικό κέντρο.

Η αστυνομία προχώρησε σε επανειλημμένες ρίψεις νερού, κάτι που στην Ιταλία είναι ακόμη σπάνιο. Αποτροπιασμό και σοκ όμως προκάλεσε κυρίως η εισβολή νεοφασιστών της κομματικής οργάνωσης «Forza Nuova» («Νέα Δύναμη») στην έδρα του κεντροαριστερού συνδικάτου Cgil, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο της χώρας. Εσπασαν την κεντρική είσοδο, μπήκαν στα γραφεία και κατέστρεψαν έπιπλα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Για να μοιραστούν την ικανοποίησή τους, μάλιστα, μετέδωσαν και μέσω Διαδικτύου τις εικόνες της εισβολής τους.

Ο γραμματέας του Cgil, Μαουρίτσιο Λαντίνι, απάντησε αμέσως ότι η Ιστορία δεν γυρίζει πίσω, ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στο φασιστικό καθεστώς. Στην εποχή, δηλαδή, του πραξικοπήματος του Μπενίτο Μουσολίνι, όταν οι μελανοχίτωνες εν έτει 1922 είχαν μπει και βανδαλίσει, επίσης, τα κτίρια των συνδικάτων. «Τα όσα συνέβησαν χθες αποτελούν ύβρη κατά του Συντάγματος, τραύμα για τη δημοκρατία. Βιάστηκε ολόκληρος ο χώρος της εργασίας και τα δικαιώματά του», δήλωσε ο Λαντίνι.

Χθες, τα γραφεία του ομοσπονδιακού συνδικάτου Cgil έμειναν ανοιχτά όλη την ημέρα, σε κάθε περιοχή της Ιταλίας. Χιλιάδες πολίτες έσπευσαν για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους. Το επόμενο Σάββατο θα οργανωθεί ενιαία κινητοποίηση όλων των ιταλικών συνδικάτων υπέρ της δημοκρατίας και για την προάσπιση της ελευθερίας. Η επιλογή της ημέρας δεν είναι τυχαία: κάθε Σάββατο οι αντιεμβολιαστές οργανώνουν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Και μια μέρα νωρίτερα, την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, θα μπει σε ισχύ το πράσινο πάσο εμβολιασμένου, το οποίο θα είναι υποχρεωτικό σε όλους τους χώρους εργασίας.

Αυτός ήταν, υποτίθεται, και ο στόχος των διαδηλώσεων των νεοφασιστών: να αμφισβητήσουν το «πάσο». Αλλά στην πραγματικότητα και οι πιο ανυποψίαστοι κατάλαβαν ότι η «Νέα Δύναμη» εκμεταλλεύεται την κατάσταση για να προσπαθήσει να βγει από την ανυπαρξία της.

Διάχυτη ανησυχία

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, πάντως, δεν εννοεί να κάνει πίσω. Με ανακοίνωσή του καταδίκασε απερίφραστα τις επιθέσεις και τη βία και υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να γίνει ανεκτός κανενός είδους εκφοβισμός. Υπάρχει, βέβαια, διάχυτη ανησυχία για το τι μπορεί να συμβεί τις επόμενες ημέρες μέχρι την επίσημη υιοθέτηση του green pass. Για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες η ένταση έχει ανέβει τόσο επικίνδυνα, με εμφανέστατη πόλωση.

Τα ακραία αυτά συμβάντα ίσως αποδειχτούν καθοριστικής σημασίας για να μπορέσει επιτέλους να επιβληθεί η διάλυση κάθε νεοφασιστικής οργάνωσης. Κομματικής, δήθεν «πολιτιστικών συνδέσμων» και ό,τι άλλου σχετικού και συναφούς. Ο εβραϊκής καταγωγής βουλευτής Μικέλε Φιάνο, του κεντρώου κόμματος Ζωντανή Ιταλία, ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει σήμερα κιόλας σχετική πρόταση.

Προς το παρόν, η αστυνομία προχώρησε σε δώδεκα συλλήψεις. Ανάμεσά τους και τα «στελέχη» των νεοφασιστών της «Forza Nuova», Ρομπέρτο Φιόρε και Τζουλιάνο Καστελίνο. Ο πρώτος είναι ο ιδρυτής του «μουσολινικού» αυτού κομματίδιου. Ο δεύτερος δεν θα έπρεπε ούτε καν να βγει από την κατοικία του λόγω προηγούμενης δικαστικής απόφασης.

Ολα αυτά, πάντως, είναι συνέπεια και υπερβολικής ανοχής από μέρους κάποιων κοινοβουλευτικών δυνάμεων. Τώρα η Λέγκα και τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας καταδικάζουν τη βία. Αλλά σε πολλές κινητοποιήσεις τους (ακόμη και σε προεκλογικές ομιλίες) παρέστησαν νεοφασιστικά στοιχεία και ουδείς ενοχλήθηκε. Σε ό,τι αφορά, δε, την εκστρατεία κατά του κορονοϊού, τα δύο αυτά κόμματα υιοθέτησαν συχνά μια ασαφή και «θολή» στάση, η οποία ενθάρρυνε τελικά το αντιεμβολιαστικό κίνημα και τις παρεκτροπές του.

Ποσοστά νοσηλείας

Μέσα σε όλα αυτά, υπάρχει και μια θετική είδηση: το 80% των κατοίκων της Ιταλίας -άνω των 12 ετών- ολοκλήρωσε τον εμβολιαστικό του κύκλο. Ο επόμενος στόχος είναι να μπορέσει να αγγίξει το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων το 90% των πολιτών μέχρι το τέλος του χρόνου. Ταυτόχρονα, έγινε γνωστό πως η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού θα χορηγηθεί -πέρα από τις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες- και σε όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών. Για να χορηγηθεί η νέα δόση θα πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον έξι μήνες από τη δεύτερη.

Τα νέα στοιχεία, δε, του Ιταλικού Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας δείχνουν ότι κατά τον τελευταίο μήνα το ποσοστό νοσηλείας ασθενών με κορονοϊό άνω των 80 ετών οι οποίοι δεν είχαν εμβολιαστεί, είναι οκταπλάσιο από εκείνο των πλήρως εμβολιασμένων ατόμων ίδιας ηλικίας, ενώ οι θάνατοι των μη εμβολιασμένων ηλικιωμένων της ίδιας ηλικιακής κατηγορίας ήταν δεκατρείς φορές περισσότεροι.

Σε ό,τι αφορά το σύνολο του πληθυσμού, οι πλήρως εμβολιασμένοι κινδύνευσαν κατά ποσοστό 78% λιγότερο να μολυνθούν από Covid-19, κατά 93% λιγότερο να εισαχθούν στο νοσοκομείο και κατά 95% λιγότερο να μεταφερθούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας και να χάσουν τη ζωή τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)