to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:37 | 04.04.2013

Διεθνή

Ιταλία: Αμφισβήτηση Μπερσάνι από τον Νο2 της Κεντροαριστεράς

«Δεν μπορούμε να μείνουμε στάσιμοι αναμένοντας τον κ. Μπερσάνι (αριστερά) να συλλέξει την απαραίτητη στήριξη», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ματέο Ρέντσι (δεξιά). Στη φωτογραφία, οι δύο άνδρες σε προεκλογική ομιλία του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας τον περασμένο Φεβρουάριο.


Σε ανοικτή αμφισβήτηση της γραμμής την οποία ακολουθεί μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου ο ηγέτης της Κεντροαριστεράς Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι προχώρησε ο δεύτερος τη τάξει στην κεντροαριστερή συμμαχία και δήμαρχος Φλωρεντίας, Ματέο Ρέντσι.

Ο κ. Ρέντσι, ο οποίος είχε ηττηθεί από τον κ. Μπερσάνι στις εσωτερικές εκλογές για τον επικεφαλής της συμμαχίας το Δεκέμβριο, εκφράζει πλέον ανοικτά τη διαφωνία του για την πλήρη απόρριψη από τον ηγέτη της Κεντροαριστεράς μιας μεγάλης κυβερνητικής συμμαχίας με την Κεντροδεξιάτου Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

«Δεν μπορούμε να μείνουμε στάσιμοι αναμένοντας τον κ. Μπερσάνι να συλλέξει την απαραίτητη στήριξη. Είναι γελοίο να μένουν παγωμένοι και ακίνητοι. Πρέπει να κάνουμε κάτι απ΄ όλα: κυβέρνηση με εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, μεγάλο συνασπισμό ή να καταφύγουμε ξανά στις κάλπες», δήλωσε ο κ. Ρέντσι στην εφημερίδα La Repubblica.

Η Κεντροαριστερά διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όχι όμως και στη Γερουσία, και αδυνατεί να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς ευρείες πολιτικές συνεργασίες.

Ο 38χρονος Ματέο Ρέντσι έχει δηλώσει επανειλημμένα σε πρόσφατες συνεντεύξεις του ότι θα ήταν εκ νέου υποψήφιος σε περίπτωση νέων εσωτερικών εκλογών  στην Κεντροαριστερά για την ανάδειξη υποψήφιου πρωθυπουργού.

Ο «Λαός της Ελευθερίας» του κ. Μπερλουσκόνι, πυρήνας της κεντροδεξιάς συμμαχίας, έχει απευθύνει κάλεσμα στην Κεντροαριστερά για κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού ή επιστροφή στις κάλπες τον Ιούνιο.

Μετεκλογικές δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερή άνοδο της Κεντροδεξιάς, η οποία υπερφαλαγγίζει εκλογικά την Κεντροαριστερά.

«Ο κ. Μπερλουσκόνι θέλει εκλογές τον Ιούνιο ακριβώς για να μην δώσει χώρο σε εμένα. Μπορούμε να αμφισβητήσουμε το προβάδισμά του. Εάν κατέλθω επικεφαλής, θα έχει σοβαρό πρόβλημα», πρόσθεσε ο κ. Ρέντσι μιλώντας στην La Repubblica.

Από πλευράς του Δημοκρατικού Κόμματος, πυρήνα της κεντροαριστερής συμμαχίας, δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση στις δηλώσεις του δημάρχου της Φλωρεντίας.

Πηγή: Ναυτεμπορική

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)