to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:11 | 10.03.2018

Διεθνή

Ο συριακός στρατός έχει περικυκλώσει τις πόλεις Ντούμα και Χαράστα στην ανατολική Γούτα

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο στρατός, έχει εντείνει τις πολεμικές επιχειρήσεις του στο κεντρικό τμήμα της ανατολικής Γούτα, που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση


Ο στρατός της Συρίας, έχει περικυκλώσει τις πόλεις Ντούμα και Χαράστα στην ανατολική Γούτα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο στρατός, έχει εντείνει τις πολεμικές επιχειρήσεις του στο κεντρικό τμήμα της ανατολικής Γούτα, που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση. Το κεντρικό αυτό τμήμα, βρίσκεται κοντά σε περιοχή που διαχωρίζει την Γούτα, σε δύο τμήματα.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση ο στρατός της Συρίας προωθείται κοντά στις περιοχές Μεσράμπα και Μουντέιρα. Πρόκειται για δύο μικρές πόλεις, που αποτελούν τον τελευταίο σύνδεσμο μεταξύ των βόρειων και νότιων περιοχών στην Γούτα, που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα Δαμασκό.

Η Τζάις αλ-Ισλάμ και η Φαϊλάκ αλ-Ραχμάν, οι δύο πιο σημαντικές οργανώσεις των ανταρτών στην ανατολική Γούτα, δήλωσαν ότι έχουν προχωρήσει στην διεξαγωγή αντεπιθέσεων κατά τις τελευταίες ημέρες, προκειμένου ν’ ανακαταλάβουν μερικές από τις περιοχές που έχασαν.

(ο χάρτης του Al Jazeera με τη σύγκρουση στην Ανατ. Γούτα: με κόκκινο χρώμα οι κυβερνητικές δυνάμεις και με ανοιχτό πράσινο αυτές των ανταρτών)

Εμπόδια, λόγω βομβαρδισμών, για την αυτοκινητοπομπή του Ερυθρού Σταυρού

Εν τω μεταξύ, ο συντονιστής του ΟΗΕ στη Συρία Άλι αλ-Ζατάρι δήλωσε την Παρασκευή ότι βομβαρδισμοί κοντά στην Ντούμα, στην Ανατολική Γούτα, θέτουν σε κίνδυνο την οχηματοπομπή που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και ζήτησε να επιβληθεί κατάπαυση του πυρός ώστε να επιτραπεί η μεταφορά της βοήθειας.

Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονταν «παρά τις διαβεβαιώσεις για ασφάλεια που δόθηκαν από τα μέρη, περιλαμβανομένης της Ρωσικής Ομοσπονδίας» καθώς η οχηματοπομπή εισερχόταν στην Ντούμα για να παραδώσει την υπόλοιπη βοήθεια που δεν κατέστη δυνατό, εξαιτίας των μαχών, να ξεφορτωθεί από την οχηματοπομπή που είχε φθάσει τη Δευτέρας, δήλωσε ο Ζατάρι.

* * *

Kλείνει 7 χρόνια ο πόλεμος στη Συρία: «Μια κολοσσιαία ανθρώπινη τραγωδία»

* * *

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ρόιτερ, οι αεροπορικές επιδρομές επανελήφθησαν επίσης έπειτα από παύση στη διάρκεια της νύκτας της Παρασκευής.

Μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, ο συριακός στρατός έχει ανακαταλάβει σχεδόν όλες τις αγροτικές περιοχές στην Ανατολική Γούτα υπό την κάλυψη αδιάκοπων βομβαρδισμών και αεροπορικών επιδρομών, με αποτέλεσμα να παραμένουν υπό τον έλεγχο των ανταρτών μόνο πόλεις -- περίπου το μισό έδαφος της Ανατολικής Γούτα.

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF). Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε σήμερα πως ο μέχρι στιγμής απολογισμός της εκστρατείας είναι 931 νεκροί μεταξύ των αμάχων.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο εδρεύει στο Λονδίνο, ανακοίνωσε επίσης πως ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν σημειώθηκαν βομβαρδισμοί στη Γούτα, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της χερσαίας επίθεσης από τις κυβερνητικές δυνάμεις πριν από δέκα μέρες. Ωστόσο, αργότερα αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Παρατηρητήριο ότι βομβαρδίζεται το πρωί η πόλη Ντούμα, η μεγαλύτερη στην Ανατολική Γούτα.

Όπως δήλωσε στο AFP η Ίνγκι Σέντκι, η εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής στη Δαμασκό, "οι ομάδες μας θα επιτρέψουν τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας η οποία δεν είχε διανεμηθεί από τις 5 Μαρτίου εξαιτίας των βομβαρδισμών".

Από τις επιθέσεις έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι, όπως ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ενώ το Συριακό Παρατηρητήριο κάνει σήμερα λόγο για 931 νεκρούς αμάχους.

"Η κατάσταση είναι σχετικώς καλή σήμερα. Οι βομβαρδισμοί μειώθηκαν αρκετά και δεν είναι πλέον έντονοι", έλεγε νωρίτερα ο Μπιλάλ Αμπού Σαλάχ, ένας κάτοικος της μεγαλύτερης πόλης της Ανατολικής Γούτας, της Ντούμα. Ο ίδιος ωστόσο πρόσθεσε ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις αγαθών πρώτης ανάγκης, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη ζωή των κατοίκων. "Ολόκληρες οικογένειες τρώνε μόνο ένα γεύμα για πολλές μέρες", λέει.

Οι υπηρεσίες αρωγής του ΟΗΕ είχαν καλέσει τη συριακή κυβέρνηση και τη σύμμαχό της, τη Ρωσία, να σταματήσουν την αεροπορική εκστρατεία ώστε να μπορέσει να εισέλθει η οχηματοπομπή με την ανθρωπιστική βοήθεια, μετά την αποτυχία της να εισέλθει την Δευτέρα εξαιτίας των βομβαρδισμών.

Πληροφορίες: Reuters,  ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)