to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:30 | 09.10.2016

Πολιτισμός

Ιστορικός περίπατος: «Επιβίωση, Δωσιλογισμός και Αντίσταση στην κατεχόμενη Αθήνα»

Ιστορικός περίπατος με τον ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη - Αφετηρία: Προπύλαια Πανεπιστημίου Αθηνών, στις 11 το πρωί


Ιστορικός περίπατος για την κατοχή, τον δωσιλογισμό και την αντίσταση στην Αθήνα του ΄40 διοργανώνεται σήμερα Κυριακή, στις 11.00 το πρωί, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της Αθήνας.  Ξεναγός στην περιήγηση ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης. 

Περίπατος στην ιστορία της κατεχόμενης Αθήνας διοργανώνεται την Κυριακή 9 Οκτωβρίου. Ο περίπατος με τίτλο «Μέρες κατοχής. Επιβίωση, δωσιλογισμός και Αντίσταση στην κατεχόμενη Αθήνα» εμπλουτίζει επιστημονικά τις δράσεις για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Ναζί κατακτητές και εντάσσεται στο πλαίσιο του «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα ελεύθερη». 

Στις εννέα συνολικά στάσεις που θα πραγματοποιηθούν σε διάφορα σημεία του κέντρου της Αθήνας, ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης θα παρουσιάσει και θα εξηγήσει πτυχές της κατοχικής καθημερινότητας, όπως προκύπτουν από μαρτυρίες, και αρχειακές πηγές που συνέλεξε κατά τη διάρκεια της ιστορικής του έρευνας. 

Αναλυτικότερα, κατά τον περίπατο, θα γίνει αναφορά στο μαζικό αντιστασιακό κίνημα που αναπτύχθηκε την περίοδο της Κατοχής, με κύριο φορέα το ΕΑΜ, στη μαύρη αγορά και τις παράνομες ρουλέτες, όπου σύχναζαν οι μεγαλομαυραγορίτες και οι συνεργάτες των Ναζί, στον κατοχικό λιμό και στις συνέπειές του, ενώ θα περιλαμβάνεται επίσκεψη σε τόπους μαρτυρίου, όπως το γερμανικό φρουραρχείο (Κομαντατούρα), η έδρα της υπηρεσίας ασφαλείας των SS και η έδρα της ελληνικής φιλοναζιστικής οργάνωσης ΜΠΟΥΝΤ, τα μέλη της οποίας αποκαλούνταν «Ελληνικά Ες-Ες».

«Η Ιστορία είναι γύρω μας και μάς καλεί να περπατήσουμε μέσα της και μαζί της. Ο αναγνώστης της ιστορίας γίνεται μέρος της. Η ιστορία ολοκληρώνει τον σκοπό της όταν γίνεται “δημόσια”. Και γίνεται δημόσια όταν απευθύνεται σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους», λέει ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης, ο οποίος διοργανώνει περιηγήσεις στην σύγχρονη ελληνική ιστορία εδώ και τέσσερα χρόνια, αλλά είναι ταυτόχρονα και ένας από τους ιστορικούς που έχουν την επιστημονική επιμέλεια του «12 Οκτωβρίου. Η Αθήνα ελεύθερη». 

«Σκοπός μας είναι η Αθήνα Ελεύθερη» να γίνει μια γιορτή ιστορίας. Μια αφορμή να μάθουμε καλύτερα όχι μόνο τη δύσκολη δεκαετία του ΄40, αλλά και νέους τρόπους να πλησιάζουμε το κοινό παρελθόν που μας ενώνει. Οι περίπατοι αυτοί προσπαθούμε να αποτελούν βήματα σε αυτή την κατεύθυνση», συμπληρώνει ο ίδιος. 

Η συμμετοχή στον περίπατο δεν επιβαρύνεται με κόστος, όπως άλλωστε και όλες οι δράσεις του «Η Αθήνα Ελεύθερη». Η ώρα έναρξης είναι 11.00 και το σημείο της αφετηρίας είναι τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών.

*Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης είναι διδάκτορας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας δύο βιβλίων για τη δεκαετία του ’40: «Η εμπειρία της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα» (2012) και «Δεκεμβριανά 1944. Η μάχη της Αθήνας» (2014). 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)