to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:42 | 18.03.2023

Πολιτισμός

Ιστορικός περίπατος την Κυριακή 19/3: «Η αντίσταση στο Βύρωνα της Κατοχής»

Την Κυριακή 19 Μαρτίου και ώρα 10:30 π.μ., ο ιστορικός Μ. Χαραλαμπίδης θα πραγματοποιήσει ιστορικό περίπατο στον Βύρωνα - Τόπος συνάντησης, το υπαίθριο θέαρο της πλατείας Εθνικής Αντιστάσεως


Την Κυριακή 19 Μαρτίου στις 10:30 το πρωί ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης θα πραγματοποιήσει περίπατο με θέμα «Η Αντίσταση στον Βύρωνα της κατοχής».

Τόπος συνάντησης το υπαίθριο θέατρο της πλατείας Εθνικής Αντιστάσεως (γνωστής και ως Ταπητουργείου) στον Βύρωνα. Δείτε το σημείο εδώ:

https://www.athenshistorywalks.com/vyronas

Κλείστε τη θέση σας εδώ:

https://www.athenshistorywalks.com/store/19mar2023

Σε αυτόν τον ιστορικό περίπατο η προσοχή εστιάζεται στον τρόπο που λειτούργησε το εαμικό αντιστασιακό κίνημα σε επίπεδο συνοικίας. Η αφήγηση ξεκινά από την περίοδο της άφιξης των Μικρασιατών προσφύγων και της δημιουργίας του Βύρωνα. Η διαδρομή του περιπάτου περνά από τα τελευταία προσφυγικά σπίτια που παραμένουν όρθια στην πόλη. Παράλληλα εξετάζονται οι λόγοι που οδήγησαν στη μαζική συμμετοχή των Μικρασιατών προσφύγων στην αντιστασιακή οργάνωση του ΕΑΜ. Μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα αντιστασιακών, αναδεικνύεται η δημιουργία των αντιστασιακών οργανώσεων στις γειτονιές, το «δέσιμό» τους με τους κατοίκους του Βύρωνα, η κατανομή του αντιστασιακού έργου, τα «στέκια» της αντίστασης και βέβαια η αντίδραση των κατακτητών και των Ελλήνων συνεργατών τους με κορύφωση το μπλόκο του Βύρωνα. Τέλος γίνεται λόγος για το πρώτο και άγνωστο μπλόκο του Βύρωνα, τον Δεκέμβριο του 1943, με εξίσου δραματικές συνέπειες για την πόλη.

Αναλυτικά οι στάσεις:

1.     Η δημιουργία μιας πόλης. Από το Νέο Παγκράτι του 1923 στον Βύρωνα του μεσοπολέμου

2.     7 Αυγούστου 1944. Το μπλόκο του Βύρωνα και οι 11 εκτελεσμένοι της οδού Χρ. Σμύρνης

3.     «Σπάζοντας» την χιτλερική προπαγάνδα. Ο πρώτος πολύγραφος του Βύρωνα και η γιάφκα παράνομου τύπου του ΕΑΜ

4.     Βαγγέλης Μαρτάκης. «Ένας άφοβος, μέχρι τρέλας, ομαδάρχης του ΕΛΑΣ»

5.     Το περίπτερο της Κασσιανής. Το οργανωτικό κέντρο του ΕΑΜ στη Ν. Ελβετία

Μετά το τέλος του περιπάτου οι συμμετέχοντες θα δουν σπάνιες φωτογραφίες του Βύρωνα της περιόδου 1914-1944 και των κατοίκων του που πρωταγωνίστησαν στο τοπικό αντιστασιακό κίνημα.

Σε κάθε περίπατο υπάρχουν τρεις δωρεάν θέσεις για ανέργους. Επίσης δωρεάν συμμετέχουν παιδιά κάτω των 12 ετών και συνοδοί ατόμων με αναπηρία. Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα πρέπει να στείλουν mail στο [email protected] και θα τους ενημερώσουμε σχετικά με τη συμμετοχή τους.

Για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις μελλοντικών ιστορικών περιπάτων κάνετε εγγραφή στο mailing list του Athens History Walks, εδώ: https://www.athenshistorywalks.com/

Στη φωτογραφία, με την καμπαρντίνα και την τσάντα στο χέρι, ίσως ο πιο γνωστός και σίγουρα ο πιο παράτολμος ΕΛΑΣίτης του Βύρωνα, ο Βαγγέλης Μαρτάκης. Δίπλα του η αγωνίστρια Τούλα Πρασσά. Ο Μαρτάκης σκοτώθηκε σε μάχη με άνδρες των Ταγμάτων Ασφαλείας στις 4 Ιουλίου 1944 στο Παγκράτι.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)