to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:38 | 21.10.2018

Πολιτική

Ιστορικό βήμα

Άνοιξε ο δρόμος για την αλλαγή του συντάγματος και τη μετονομασία της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" σε "Βόρεια Μακεδονία" μετά τις 80 θετικές ψήφους στη Βουλή της ΠΓΔΜ


Η απάντηση στον ιμπεριαλισμό δεν είναι ο Βουκεφάλας. Είναι η ειλικρινής φιλία ανάμεσα σε δύο γειτονικούς λαούς, όπως αναφέρει το κύριο άρθρο της «Αυγής της Κυριακής».

 

Άνοιξε ο δρόμος για την αλλαγή του συντάγματος και τη μετονομασία της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" σε "Βόρεια Μακεδονία" μετά τις 80 θετικές ψήφους στη Βουλή της ΠΓΔΜ.

Πρόσω ολοταχώς για τη συμφωνία των Πρεσπών

Το ρεπορτάζ της «Αυγής της Κυριακής»: Στρατής Αγγελής, Κάκη Μπαλή

Ο κύβος ερρίφθη. Η Βουλή της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ενέκρινε με 80 ψήφους υπέρ και 39 κατά την έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του συντάγματος -και την αλλαγή του ονόματος της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία- ξεπερνώντας έναν ακόμη σκόπελο στη δύσκολη πορεία επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών. Ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ μίλησε για «μια ιστορική μέρα» και ευχαρίστησε τους βουλευτές τονίζοντας ότι «μαζί γράψαμε Ιστορία». Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, «που επέδειξαν θάρρος κι έβαλαν πάνω από το κομματικό συμφέρον το συμφέρον της χώρας».

Μετά από 12ωρο θρίλερ, η κυβέρνηση Ζάεφ εξασφάλισε τη στήριξη οκτώ βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πέτυχε την πλειοψηφία των δύο τρίτων της Βουλής, στην πρώτη ψηφοφορία, διαψεύδοντας τις διακηρύξεις του αντιπολιτευόμενου εθνικιστικού VMRO ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν διαρροές από το στρατόπεδό του.

Προηγήθηκε ακόμα ένας γύρος... υψηλών παρεμβάσεων στη γείτονα, με τον Μάθιου Πάλμερ, αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, να τονίζει από το Βελιγράδι ότι, «πέραν της συμφωνίας των Πρεσπών, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, αυτή είναι η μόνη ιστορική ευκαιρία» και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Τζόζεφ Ντολ να ασκεί πίεση στο VMRO, που ανήκει στην οικογένεια της Ευρωδεξιάς, τονίζοντας ότι «η αντιπολίτευση έχει μεγάλη ευθύνη για την πορεία της χώρας έναντι της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ και για τις επόμενες γενιές».

Από το θρίλερ δεν έλειψαν και οι καταγγελίες για χρηματισμό βουλευτών, ώστε να ψηφίσουν «ναι» στη Βουλή, όπως και τα διαδικαστικά τερτίπια για να αναβληθεί η ψηφοφορία η οποία έγινε τελικά λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Έγινε, έτσι, το μεγάλο βήμα για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και άνοιξε ο δρόμος γι' αυτό που οι πρωθυπουργοί της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας ονομάζουν «κοινή μας επιθυμία για τα νέα Βαλκάνια του 21ου αιώνα, με ειρήνη, συνεργασία και αξιοπρέπεια για τους λαούς μας».

Τσίπρας: Πολύ σημαντικό βήμα

Άμεση ήταν η αντίδραση από την Αθήνα, μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή των Σκοπίων. «Συγχαρητήρια, φίλε Ζόραν Ζάεφ. Η σημερινή ψηφοφορία είναι ένα μεγάλο βήμα προς την κοινή μας επιτυχία. Ένα πολύ σημαντικό βήμα για ένα μέλλον με ειρήνη και ευημερία για τους λαούς μας», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στον Ζόραν Ζάεφ. Για τους δύο πρωθυπουργούς η συμφωνία των Πρεσπών είναι το «πολιτικό τους παιδί» και είναι αποφασισμένοι να διανύσουν μαζί τον δύσκολο δρόμο μέχρι την τελική επιτυχία, αγνοώντας το πολιτικό κόστος και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Μάλιστα, όπως είχε θυμίσει στον Αλέξη Τσίπρα ο Ζόραν Ζάεφ τις προηγούμενες μέρες, η Ιστορία θυμάται τους θαρραλέους ηγέτες και τις θαρραλέες πράξεις, καθώς κοινός τους στόχος είναι να δημιουργήσουν τα νέα Βαλκάνια του 21ου αιώνα, με ειρήνη, συνεργασία και αλληλεγγύη ανάμεσα στους δύο λαούς, που παρά τις διαφορές τους μπορούν να οικοδομήσουν ένα καλύτερο κοινό μέλλον.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, λίγα λεπτά μετά την ψηφοφορία στα Σκόπια, υποστήριξε ότι «έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα για να τεθεί σε ισχύ η ιστορική συμφωνία των Πρεσπών. Συνεχίζουμε με περηφάνια για τα Βαλκάνια της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας», ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε ότι «επιβεβαιώνεται η δυναμική της συμφωνίας των Πρεσπών, προς όφελος και των δύο χωρών αλλά και της σταθερότητας στην περιοχή».

Για «καθαρό διάδρομο», από δω και πέρα, μίλησε ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, για «πολύ θετική εξέλιξη για την ειρήνη, την ευημερία και την ανάπτυξη στα Βαλκάνια» μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ενώ ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς υποστήριξε ότι είναι «σημαντικό θετικό βήμα» και ότι «προχωράμε».

Τα επόμενα βήματα

Στην επόμενη φάση, η κυβέρνηση Ζάεφ θα πρέπει να παρουσιάσει σε δέκα ημέρες την ακριβή διατύπωση των τεσσάρων συνταγματικών αλλαγών, ώστε να εισαχθούν διαδοχικά στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, όπου θα γίνει συζήτηση μέχρι τρεις ημέρες για κάθε τροπολογία. Η δεύτερη φάση θα πρέπει να διαρκέσει το πολύ 30 ημέρες και να ολοκληρωθεί με ψηφοφορία στην Ολομέλεια, όπου για την τροποποίηση κάθε άρθρου χρειάζεται απλή πλειοψηφία 61 εδρών. Θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση, η διάρκεια της οποίας θα καθοριστεί από τη Βουλή. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στην Ολομέλεια την έκθεση με τα αποτελέσματα της διαβούλευσης και τα τελικά σχέδια των τροπολογιών. Θα ακολουθήσει συζήτηση το πολύ 30 ημερών και η τελική ψηφοφορία για κάθε άρθρο ξεχωριστά, όπου απαιτούνται 80 θετικές ψήφοι για κάθε άρθρο.

Με δεδομένη τη δυναμική που αναπτύχθηκε από το πρώτο, μεγάλο βήμα της Παρασκευής, η κυβέρνηση Ζάεφ θα μπορούσε να επιδιώξει την επίσπευση των παραπάνω διαδικασιών, αναλόγως της στάσης που θα τηρήσει από δω και πέρα η εθνικιστική αντιπολίτευση. Πάντως, εκτιμάται ότι η όλη διαδικασία θα διαρκέσει γύρω στους τρεις μήνες. Και μετά σειρά έχει το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Μια καλή είδηση για τα Βαλκάνια

Από σαράντα κύματα έχει περάσει η υπόθεση του ονόματος της "χώρας δίχως όνομα", επί ένα τέταρτο του αιώνα η μεν Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας νιώθει ευάλωτη στο ζόρικο βαλκανικό περιβάλλον, η δε Ελλάδα ξοδεύει αφειδώς διπλωματικό κεφάλαιο για να αντιστέκεται σε κάτι που σχεδόν κανείς εκτός των εθνικών συνόρων δεν το καταλαβαίνει. Με την προχθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή της ΠΓΔΜ η γειτονική μας χώρα μπαίνει στην τελική ευθεία της διαδικασίας, ώστε όλοι πλέον να την ονομάζουν "Βόρεια Μακεδονία", η Ελλάδα αποδεικνύει ότι είναι στιβαρό μέρος της λύσης κι όχι του προβλήματος στα πολύπαθα Βαλκάνια, κι οι δυο μαζί βάζουν τις βάσεις προς ένα ελπιδοφόρο αύριο, μακριά από το απαρχαιωμένο και αντιπαραγωγικό για όλους χθες. Τελικά, οι προοδευτικές δυνάμεις ένθεν κακείθεν των συνόρων αποδεικνύουν ότι ξέρουν να παλεύουν για λύσεις προς όφελος των λαών.

ΑΥΓΗ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)