to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:51 | 23.01.2018

πηγή: euro2day.gr

Οικονομία

Ιστορικό χαμηλό στις αποδόσεις 2ετών και 5ετών ομολόγων

Μια μέρα μετά το Eurogroup και ενώ έχει προηγηθεί η αναβάθμιση από την S&P τα ελληνικά ομόλογα κατακτούν νέα ρεκόρ.


Μια μέρα μετά το Eurogroup και ενώ έχει προηγηθεί η αναβάθμιση από την S&P τα ελληνικά ομόλογα κατακτούν νέα ρεκόρ. Σύμφωνα με στοιχεία του Reuters οι αποδόσεις βρίσκονται πλέον σε επίπεδα που δεν είχαν σημειωθεί ποτέ ξανά στο παρελθόν.

Συγκεκριμένα το ελληνικό διετές κινήθηκε το μεσημέρι στο 1,211% χαμηλότερα κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες. Αντίστοιχα το ελληνικό πενταετές βρίσκεται στο 2,73%, επίπεδο που επίσης αποτελεί ιστορικό χαμηλό. 
Υποχωρεί και το ελληνικό δεκαετές στο 3,79%.

Η αποκλιμάκωση των επιτοκίων έρχεται τη στιγμή που ο ΟΔΔΗΧ φέρεται να προετοιμάζει την νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές πιθανότατα με έκδοση επταετούς τίτλου, ενώ και η Alpha Bank προωθεί την έκδοση καλυμμένου ομολόγου πενταετούς διάρκειας με στόχο να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ. Μόλις χθες η Τιτάν προχώρησε σε έκδοση ομολόγου προγραμματίζοντας αρχικά να αντλήσει 50 εκατ. ευρώ αλλά εν τέλει σήκωσε από την αγορά 100 εκατ. ευρώ με ευνοϊκό επιτόκιο (2,375%).

Χθες και επίσημα έγινε γνωστό ότι ξεκινά η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους με το EwG να αναλαμβάνει τη συζήτηση για τον μηχανισμό σύνδεσης ανάπτυξης-χρέους.

Ο Πιερ Μοσκοβισί χαιρέτισε την έναρξη της τεχνικής συζήτησης για τον «γαλλικό μηχανισμό» που συνδέει το χρέος με την ανάπτυξη. «Ηταν καλή ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη» είπε και τόνισε ότι πρέπει να δούμε όχι μόνο ότι η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα αλλά και ότι βγαίνει καλά.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του πορτογαλικού τίτλου υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2015 και του ισπανικού σε χαμηλό επτά μηνών, με τις διαθέσεις των επενδυτών έναντι των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας να βελτιώνονται, τόσο μετά την αναβάθμιση της Ισπανίας από την Fitch όσο και λόγω της αισιοδοξίας για τον σχηματισμό «μεγάλου συνασπισμού» στη Γερμανία.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund διαμορφώνεται στο 0,54%, του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου στο 1,88%, του πορτογαλικού στο 1,65% και του ισπανικού στο 1,35%.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται σταδιακά στην ΕΚΤ, η οποία συνεδριάζει την Πέμπτη, εν μέσω εντεινόμενων εικασιών ως προς το πότε θα τερματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αν και την τελευταία εβδομάδα στελέχη της Τράπεζας υποβάθμιζαν το ενδεχόμενο επικείμενης αλλαγής της νομισματικής πολιτικής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)