to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:48 | 26.09.2022

Διεθνή

Ιστορικό χαμηλό για τη λίρα, λόγω των ανακοινώσεων για μείωση των φόρων

Σοβαρή αναταραχή στις αγορές έχουν προκαλέσει οι ανακοινώσεις της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Λιζ Τρας, για μείωση των φόρων, καθώς για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η στερλίνα υποχωρεί, φτάνοντας σε ιστορικά χαμηλά στην ισοτιμία της έναντι του δολαρίου


Η ισοτιμία μειώθηκε 5%, στο 1,0327 δολ. το χαμηλότερο επίπεδο από το 1970. Η κίνηση αυτή έχει πλήξει και τα βρετανικά ομόλογα με το σπρεντ να φτάνει το 4,53%.

Παρά τις ανησυχίες και τις αντιδράσεις των φορέων της αγοράς και των επενδυτών, η βρετανική κυβέρνηση επιμένει στα μέτρα που ανακοίνωσε στο πλαίσιο του «μίνι προϋπολογισμού», ενώ εκπρόσωπος της Λιζ Τρας δήλωσε ότι δεν θα γίνει «κανένα σχόλιο για τις αγορές, η κυβέρνηση εμμένει στον δημοσιονομικό σχεδιασμό».

«Ο υπουργός Οικονομικών έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν σχολιάζει τις κινήσεις στην αγορά και το ίδιο ισχύει για την πρωθυπουργό», δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν σχέδια για αλλαγές στα μέτρα που παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ την Παρασκευή.

Και ενώ η λίρα κατέρρεε σε ιστορικά χαμηλό, οι επενδυτές σφυροκόπησαν τις βρετανικές αγορές, ενώ ακούστηκαν φωνές που καλούσαν την Τράπεζα της Αγγλίας να αναλάβει δράση για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Ο υπουργός Κουάρτενγκ ήδη από την Κυριακή επέμεινε στα μέτρα που ανακοινώθηκαν, αν και δεν έχει απαντηθεί πού θα βρεθούν οι πόροι να καλύψουν τις κινήσεις αυτές, υποστηρίζοντας ότι η στρατηγική του θα επικεντρωθεί στη «μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και όχι στη βραχυπρόθεσμη αντίδραση της αγοράς».

Βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα εξέφρασαν έντονη ανησυχία για τον αντίκτυπο στις χρηματοοικονομικές αγορές.

«Ξεκίνησα την καριέρα μου ως οικονομολόγος στην Τράπεζα της Αγγλίας και όπως όλοι οι άλλοι, ανησυχώ τρομερά για ό,τι έχουμε δει, την Παρασκευή με τις αντιδράσεις της αγοράς στο λεγόμενο μίνι προϋπολογισμό του υπουργού Οικονομικών και τις αντιδράσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας», δήλωσε η Ρέιτσελ Ριβς, εκπρόσωπος των Εργατικών για θέματα οικονομικής πολιτικής. «Ασκεί επίσης περισσότερες πιέσεις προς την Τράπεζα της Αγγλίας για να αυξήσει τα επιτόκια», πρόσθεσε η ίδια. Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε στο ετήσιο συνέδριο του κόμματος στο Λίβερπουλ, ότι το Εργατικό Κόμμα θα επιδιώξει μια υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική που θα παρέχει τα κεφάλαια για τις δημόσιες υπηρεσίες.

Η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νίκολα Στέρτζον, ζήτησε τη σύγκληση του Κοινοβουλίου στο Γουέστμινστερ προκειμένου να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση καθώς συνεχίστηκαν οι τριγμοί στις χρηματοοικονομικές αγορές ύστερα από τον μίνι προϋπολογισμό της Παρασκευής.

«Δύσκολο να υπερβάλει κανείς για το μέγεθος της οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από τον βρετανικό προϋπολογισμό της Παρασκευής», ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter. «Ενώ οι πλουσιότεροι λαμβάνουν μειώσεις φόρων, οι απλοί πολίτες -που έχουν ήδη πληγεί από τον αλματώδη πληθωρισμό- πρόκειται να πληγούν από τα αυξανόμενα επιτόκια. Η Βουλή των Κοινοτήτων θα πρέπει να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση τώρα», πρόσθεσε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)