to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:14 | 18.01.2016

Διεθνή

Ιστορική επίσκεψη Ραούλ Κάστρο στην Γαλλία τον Φεβρουάριο

Ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο θα πραγματοποιήσει τον επόμενο μήνα την πρώτη επίσκεψη αρχηγού του κουβανικού κράτους στη Γαλλία έπειτα από εκείνη που είχε κάνει ο αδελφός και προκάτοχός του, Φιδέλ Κάστρο, το 1995, όπου προγραμματίζεται να συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, καθώς προσπαθεί να διευρύνει τον ρόλο της χώρας του σε διεθνές επίπεδο μετά την ιστορική συμφωνία αποκατάστασης των διμερών σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πέρυσι.


Ο Ολάντ έγινε την 10η Μαΐου ο πρώτος δυτικός ηγέτης που επισκέφθηκε την Κούβα έπειτα από 50 χρόνια και προσπαθεί να τοποθετήσει τη Γαλλία σε ευνοϊκή θέση ώστε να εκμεταλλευθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη βελτίωση στις διμερείς σχέσεις Αβάνας-Ουάσινγκτον αλλά και τη διαφαινόμενη βελτίωση στις σχέσεις Κούβας-ΕΕ.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο Ολάντ είχε συναντηθεί και με τον Φιδέλ Κάστρο.

Στο παρελθόν, η Γαλλία ήταν ένας από τους σημαντικότερους πιστωτές της Κούβας και τον περασμένο μήνα, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανάμεσα στη λεγόμενη Λέσχη του Παρισιού (15 κράτη-πιστωτές) και την Αβάνα, συμφώνησε να διαγράψει ένα παλαιότερο χρέος ύψους 4 δισεκ. δολαρίων.

Σε μια ανακοίνωσή του με την οποία επιβεβαιώνει την επίσκεψη και τη συνάντηση, την 1η Φεβρουαρίου, η γαλλική προεδρία εκτιμά ότι αυτή «σηματοδοτεί ένα νέο στάδιο στη διαδικασία ενίσχυσης των σχέσεων των δύο χωρών».

Στην Κούβα δραστηριοποιούνται περίπου 60 γαλλικές εταιρείες, ανάμεσά τους ο κατασκευαστικός όμιλος Bouygues, ο όμιλος ποτών Pernod Ricard και ο όμιλος ξενοδοχείων και εστίασης Accor.

Η επίσκεψη του Ολάντ ήταν εξάλλου η πρώτη που έκανε στη νήσο αρχηγός του γαλλικού κράτους μετά την ανεξαρτησία της Κούβας, το 1898. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Γάλλος πρόεδρος είχε ταχθεί υπέρ της άρσης του οικονομικού εμπάργκο που επιβάλουν οι ΗΠΑ στην Αβάνα επί μισό αιώνα και πλέον.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)