to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:18 | 17.05.2022

Διεθνή

Ιστορική απόφαση στην Ισπανία - Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για «άδεια περιόδου»

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο όταν θα ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις - Τι προβλέπει


Η κυβέρνηση συνασπισμού της Ισπανίας ενέκρινε την Τρίτη το νομοσχέδιο για την ενίσχυση των δικαιωμάτων στις αμβλώσεις αλλά την άδεια μετ' αποδοχών στις γυναίκες που υποφέρουν από επώδυνες περιόδους. Η Ισπανία γίνεται έτσι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που χρηματοδοτείται κρατικά άδεια μετ' αποδοχών στις γυναίκες που υποφέρουν.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, οι γυναίκες στην Ισπανία θα έχουν το δικαίωμα να μένουν στο σπίτι για όσο διαρκούν οι πόνοι περιόδου. Το εκτιμώμενο ετήσιο κόστος των 23,8 εκατομμυρίων ευρώ θα καλυφθεί από το κράτος. Απαιτείται γνωμάτευση γιατρού για να δίδεται μια τέτοια άδεια από την εργασία.

Η υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο των Podemos μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τόνισε ότι «θεσπίζουμε ένα νόμο που θα διασφαλίσει ότι οι γυναίκες μπορούν να ζήσουν καλύτερα» προσθέτοντας ότι «ο νόμος θέτει ένα τέλος στο να δουλεύεις πονώντας και παίρνοντας χάπια».

«Σήμερα στέλνουμε ένα διεθνές μήνυμα υποστήριξης σε όλες τις γυναίκες που αγωνίζονται για τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά τους δικαιώματα», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Ιρένε Μοντέρο. «Πρέπει να εγγυηθούμε ότι οι γυναίκες είναι αυτές που αποφασίζουν τι θα συμβεί στο σώμα τους».

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο όταν θα ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις, με συνταγματολόγους να σημειώνουν ότι ο νόμος δεν θα τεθεί σε ισχύ πριν από το τέλος του 2022 το νωρίτερο.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση μαζί με τους νέους κανονισμούς για τις αμβλώσεις, που θα επιτρέπουν σε όλες τις γυναίκες άνω των 16 ετών να τερματίζουν την εγκυμοσύνη χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται επίσης, όπως μεταδίδει το Reuters άδεια μετ' αποδοχών για τις εγκύους από την 39η εβδομάδα και εγγυάται τη δωρεάν διανομή προϊόντων εμμήνου ρύσεως σε δημόσιους φορείς, όπως σχολεία και κέντρα υγείας.

Το σχέδιο νόμου αναφέρει επίσης ότι η παρένθετη εγκυμοσύνη, η οποία είναι παράνομη στην Ισπανία, αποτελεί μορφή βίας κατά των γυναικών.

Σύμφωνα με την ηθοποιό και τραγουδίστρια Cristina Diaz, 28 ετών, «η εργαζόμενη γυναίκα, θα πρέπει να έχει την ίδια θέση με τον άντρα της: Αν μια γυναίκα έχει περίοδο που την εμποδίζει να εργαστεί, νομίζω ότι είναι σπουδαίο να μπορεί να ζητήσει λίγες μέρες άδεια, όπως κάθε άτομο που έχει κάποιο πρόβλημα υγείας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)