to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:05 | 28.01.2020

Κοινωνία

«Ιστορική απόφαση, δικαίωση»

«Παρόλο που το πρωτοβάθμιο δικαστήριο απέρριψε την αγωγή, η δικαίωση ήρθε στο Εφετείο το οποίο αναγνώρισε ότι η «Σύμβαση Έργου» που υπέγραψε η Icap με την Εθνική Ασφαλιστική ήταν στη πραγματικότητα σύμβαση δανεισμού εργαζομένων και άρα μετά τη πάροδο 36 μηνών η εργαζόμενη θα πρέπει να θεωρείται υπάλληλος της Εθνικής Ασφαλιστικής!»


Ο Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα εξέδωσε ανακοίνωση (26/1/20) με αφορμή την πρόσφατη, ιστορικής σημασίας, απόφαση του Εφετείου Αθηνών για «ενοικιαζόμενη» εργαζόμενη μέσω Icap στην Εθνική Ασφαλιστική:

«Η απόφαση 43/7.1.2020 του Εφετείου Αθηνών για την υπόθεση απολυμένης συναδέλφισσας δικαιώνει πλήρως τις θέσεις μας και αναγνωρίζει αυτό που εμείς βιώνουμε καθημερινά στον χώρο εργασίας μας: εργαζόμαστε στις εγκαταστάσεις της Τράπεζας (ή όποιας εταιρείας κάνει χρήση των υπηρεσιών μας) αλλά τυπικά και μόνο θεωρούμαστε υπάλληλοι άλλης εταιρείας στα πλαίσια μιας σύμβασης εργολαβίας που οι δύο εταιρείες έχουν συνάψει μεταξύ τους. Για μας ξεκάθαρο ότι πρόκειται για συμβάσεις εικονικής εργολαβίας ενός εικονικού έργου. Οποιοσδήποτε αντικειμενικός παρατηρητής θα διαπιστώσει ότι καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες του αναθέτοντος το «έργο».

Η συγκεκριμένη απόφαση έκανε δεκτή την αγωγή της συναδέλφου  την οποία είχε καταθέσει μετά από τη καταγγελία της σύμβασης της από την Icap τον Δεκέμβριο του 2014.  Τότε το Σωματείο μας κινήθηκε άμεσα ενάντια στις απολύσεις τεσσάρων συνολικά συναδέλφων, εργαζόμενων μέσω Icap στην Εθνική Ασφαλιστική. Μέσα σε ένα καθεστώς εργοδοτικής τρομοκρατίας καταφέραμε να κάνουμε συνελεύσεις στον χώρο δουλειάς, παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του διευθύνοντος συμβούλου, παρέμβαση στη χριστουγεννιάτικη γιορτή της εταιρείας, 3ωρη στάση εργασίας. Η διοίκηση επιχείρησε να απαγορεύσει κάθε συγκέντρωση ή συνάντηση, έχοντας δώσει σαφείς οδηγίες στην ασφάλεια του κτιρίου να μας απομακρύνουν με κάθε τρόπο από τον χώρο.

Σπάσαμε έτσι το καθεστώς φόβου και το αίσθημα απογοήτευσης που κυριαρχούσε ανάμεσα στους συναδέλφους. Στην Εθνική Ασφαλιστική ο Σύλλογος του τακτικού προσωπικού, ύστερα από αλλαγή του καταστατικού του, είχε τη δυνατότητα να εγγράψει ως μέλη του τους υπαλλήλους τρίτων εταιρειών ήδη από το 2012. Ωστόσο κανένας εργολαβικός δεν προχώρησε τότε στην εγγραφή αφού η απειλή ήταν σαφής: όποιος τολμήσει θα απολυθεί. Ήταν μετά από αυτές τις κινητοποιήσεις που οι συνάδελφοι γράφτηκαν μαζικά στον Σύλλογο Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής ο οποίος συνέδραμε αποφασιστικά στον δικαστικό αγώνα της συναδέλφου.

Παρόλο που το πρωτοβάθμιο δικαστήριο απέρριψε την αγωγή, η δικαίωση ήρθε στο Εφετείο το οποίο αναγνώρισε ότι η «Σύμβαση Έργου» που υπέγραψε η Icap με την Εθνική Ασφαλιστική ήταν στη πραγματικότητα σύμβαση δανεισμού εργαζομένων και άρα μετά τη πάροδο 36 μηνών η εργαζόμενη θα πρέπει να θεωρείται υπάλληλος της Εθνικής Ασφαλιστικής!

Η παραπάνω απόφαση του Εφετείου αλλά και η παλαιότερη απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών (αγωγή συναδέλφου ύστερα από καταγγελία σύμβασης) ρίχνουν φως και αντικατοπτρίζουν τη πραγματική σχέση εργασίας χιλιάδων εργαζόμενων στο καθεστώς των εικονικών εργολαβιών. Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αναγνώριζε ότι η επίβλεψη της συναδέλφου γινόταν κυρίως από υπαλλήλους της Εθνικής Τράπεζας.

Εκφράζουμε και πάλι τις ευχαριστίες μας προς τον Σύλλογο Υπαλλήλων Εθνικής Ασφαλιστικής που έκανε το βήμα να εντάξει στις γραμμές του τους συναδέλφους εργολαβικούς και στη συνέχεια να στηρίξει τα αιτήματά τους. (Επισυνάπτεται και η ανακοίνωση του). Συνεχίζουμε και εντείνουμε τις προσπάθειες μας για να αποδείξουμε τα … αυτονόητα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)