to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ιστορίες ηρώων

Το αφιέρωμα στον Αρ. Αλαφούζο, το οποίο ξεκινά με εκτενείς αναφορές στα παιδικά και νεανικά του χρόνια, όταν όλα έδειχναν ότι θα γινόταν μεγάλος και τρανός, περιγράφει αναλυτικά τη διαδρομή του στον χώρο της ναυτιλίας και των κατασκευών.


«Ο τελευταίος κανονικός εκδότης» ήταν ο τίτλος στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» της περασμένης Κυριακής (21.5), στη φωτογραφία του Αριστείδη Αλαφούζου. Ο υπότιτλος που συνόδευε τον τίτλο, με τον οποίο η εφημερίδα είχε επιλέξει να παρουσιάσει το οκτασέλιδο αφιέρωμά της στον εκδότη της «Καθημερινής», που πέθανε πρόσφατα σε ηλικία 93 ετών, ήταν «Αντί για διαπλεκόμενους και ολιγάρχες».

Το αφιέρωμα στον Αρ. Αλαφούζο, το οποίο ξεκινά με εκτενείς αναφορές στα παιδικά και νεανικά του χρόνια, όταν όλα έδειχναν ότι θα γινόταν μεγάλος και τρανός, περιγράφει αναλυτικά τη διαδρομή του στον χώρο της ναυτιλίας και των κατασκευών. Οι συντάκτες του αφιερώματος αφηγούνται τα μεγάλα κατορθώματα του γνωστού εφοπλιστή που τον οδήγησαν στο σημείο η εταιρεία του με την επωνυμία «Αργοναύτης» να θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές διεθνώς. Επιπλέον, μέσω μιας πλειάδας θυγατρικών, των Sea Shell Enterprises, Sea Pearl Enterprises, Zenith Maritime, Corporation Bigal Shipping και Kyklades Maritime, όλων με χώρα βάσης τη Λιβερία, ο Αρ. Αλαφούζος και οι γιοι του Γιάννης και Θέμης δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς της ναυτιλίας.

Το success story του Αρ. Αλαφούζου, όπως και όλα τα success stories των επιχειρηματιών εντός κι εκτός Ελλάδας, περιλαμβάνουν “έξυπνες ιδέες”, “τολμηρές κινήσεις” και “καινοτόμες δράσεις”, που συλλαμβάνονται από τη διάνοια του εκάστοτε επιχειρηματία: «Ανέλαβε το ρίσκο, τόλμησε και το 1965 αγόρασε το πρώτο του μεταχειρισμένο πλοίο και μέχρι το 1967 είχε συνολικά 5 μεταχειρισμένα φορτηγά. Ήταν ο πρώτος που βλέποντας τον κοιμώμενο γίγαντα να ξυπνάει άρχισε δουλειές με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας το 1968». Πασπαλισμένο με το ιδιαίτερο ύφος γραφής του Πρώτου Θέματος, το αφιέρωμα στον Αρ. Αλαφούζο διαβάζεται σαν σενάριο τηλεοπτικής σειράς ευρείας κατανάλωσης. Το ιστορικό πλαίσιο, ο ρόλος του ελληνικού κράτους στην ενίσχυση του εφοπλισμού και οι εργαζόμενοι της ναυτιλίας απουσιάζουν. Η επισήμανση του Θέμου Αναστασιάδη σε ό,τι αφορά τον εκδότη της Καθημερινής έχει τη δική της σημασία: “Πρώτα η εφημερίδα και μετά οι μπίζνες” σημειώνει στο άρθρο του ο εκδότης του "Π.Θ.". Το φωτογραφικό υλικό είναι πλούσιο, ώστε η καταγραφή της ζωής και του έργου του Αρ. Αλαφούζου να διαθέτει και την απαραίτητη απεικόνιση ιδιαίτερων στιγμών της.

Το αφιέρωμα, το οποίο, όπως προαναφέρθηκε, ξεκινά με την επισήμανση πως ο Αρ. Αλαφούζος δεν ήταν ούτε διαπλεκόμενος ούτε ολιγάρχης, καταγράφει με λεπτομέρειες τα περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών τού γνωστού εφοπλιστή. Επιπλέον σημαντική έκταση του αφιερώματος καταλαμβάνει η παρουσίαση της σχέσης του Αρ. Αλαφούζου με τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Στις σελίδες αυτές διαβάζουμε πως ο εφοπλιστής και ιδιοκτήτης της Καθημερινής χρηματοδοτούσε συστηματικά τον τότε επικεφαλής της Ν.Δ.: “Ο Αριστείδης Αλαφούζος απάντησε με μια συνέντευξή του στη δημοσιογράφο των “Νέων” Τζώρτζια Κοντράρου αποκαλύπτοντας ότι είχε χρηματοδοτήσει τη Ν.Δ. το 1989 με 600.000 δολάρια και αργότερα με μια άλλη επιταγή 1 εκατ. δολαρίων” σημειώνει το δημοσίευμα.

Επιπλέον επισημαίνει πως ο ίδιος ο Αλαφούζος επισκέφτηκε τον Αντ. Σαμαρά πριν αγοράσει την Καθημερινή: "Τον Οκτώβριο του 1988 αποφάσισα να πάρω την Καθημερινή. Πριν την αγοράσω, επειδή ήταν συντηρητική εφημερίδα και ο κ. Μητσοτάκης ήταν αρχηγός της συντηρητικής παράταξης, πήγα με τον Αντώνη Σαμαρά και τον γνώρισα. Του είπα ότι θα πάρω την Καθημερινή και χάρηκε".

Την ίδια στιγμή το αφιέρωμα νουθετεί τους επιχειρηματίες και εκδότες ότι “θα πρέπει να διδαχθούν από τον Αριστείδη Αλαφούζο, εκτός από την απόφασή του να μην ενταχθεί στην εγχώρια πολιτικοοικονομική διαπλοκή, τον σεβασμό στη δουλειά του δημοσιογράφου και την ιστορία ενός εντύπου”. Στο πλαίσιο αυτό, ο τρόπος με τον οποίο απέκτησε ο όμιλος Αλαφούζου τον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι είναι ενδεικτικός i της εγκυρότητας των ισχυρισμών.

Σε κάθε περίπτωση, το γνωστό αγγλοσαξονικό δημοσιογραφικό κλισέ “Ποτέ μην αφήνεις την αλήθεια να σου χαλάσει μια ωραία ιστορία” εξακολουθεί να είναι επίκαιρο.

http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=172467.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)