to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:20 | 01.12.2015

πηγή: istoriesadespoton

Κοινωνία

Ιστορίες ανθρωπιάς: Πρώην αδέσποτος σκύλος βοηθά άτομα με ειδικές ανάγκες

Μέλος της μεγάλης οικογένειας του Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ έγινε ο Cups, ο ημίαιμος πρώην αδέσποτος σκύλος από τα Τρίκαλα, που υιοθέτησε συνειδητά τον περασμένο Σεπτέμβριο με τη συμβολή της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας


Ο Cups ζούσε αδέσποτος στα Τρίκαλα και σύχναζε στην περιοχή του νοσοκομείου. Τον Ιούνιο του 2014 μια εθελόντρια του Φιλοζωικού Συλλόγου Τρικάλων «Ο Άργος» τον φιλοξένησε στο σπίτι της και δεν άργησε να διαπιστώσει ότι πρόκειται για ένα σπάνιο πλάσμα που ήξερε μόνο να προσφέρει την αγάπη του, ακόμα κι αν δεν του τη ζητούσε κανείς.

Για πέντε ολόκληρους μήνες ο σύλλογος προσπαθούσε να του βρει μια οικογένεια να τον υιοθετήσει ή έστω ένα σπίτι φιλοξενίας, αλλά μάταια.  Οι άνθρωποι που τον φρόντιζαν αγωνιούσαν καθημερινά για την τύχη του.  Όσπου μια μέρα η οργάνωση “Save a Greek Stray” εκδήλωσε το ενδιαφέρον της να αναλάβει τη φροντίδα του Cups έως ότου βρει ένα μόνιμο στοργικό σπιτικό. Έτσι ο Cups ταξίδεψε στην Αθήνα όπου φιλοξενήθηκε στο καταφύγιο της οργάνωσης “Save a Greek Stray”.

Εν τω μεταξύ το Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ απευθύνθηκε στην Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία εκφράζοντας την επιθυμία του να υιοθετήσει ένα ημίαιμο αδέσποτο σκύλο που θα μοιραζόταν την καθημερινότητα του μαζί με ανθρώπους με ελαφρά και μέση νοητική υστέρηση. Προσεγγίζοντας το θέμα με ευαισθησία και προσοχή η Ομοσπονδία ξεκίνησε μια κούρσα αναζήτησης του καταλληλότερου σκύλου, ο οποίος έπρεπε να συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που απαιτούνταν γι’ αυτή τη ξεχωριστή υιοθεσία. Ανάμεσα στους υποψήφιους σκύλους ήταν και ο Cups, ο οποίος τελικά επικράτησε και υιοθετήθηκε επισήμως τον περασμένο Σεπτέμβριο από το Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ.

Ο ερχομός του Cups στο ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ έδωσε απέραντη χαρά, ζωντάνια, συναισθηματική στήριξη και ενθάρρυνση στους 100 σπουδαστές του, οι οποίοι για πρώτη φορά ίσως στη ζωή τους, μπήκαν στο ρόλο του φροντιστή, αναλαμβάνοντας όλες εκείνες τις ευθύνες ώστε ο τετράποδος φίλος τους να είναι κοντά τους ευτυχισμένος. Άλλωστε η φιλοσοφία του ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ δεν στηρίχθηκε ποτέ στη φιλανθρωπία, αλλά στο να μαθαίνει στα άτομα με νοητική υστέρηση να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και να αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις τους.

Η συναναστροφή των σπουδαστών με τον Cups τους αναπτέρωσε μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα το ηθικό. Πίστεψαν περισσότερο στον εαυτό τους και απέκτησαν αυτοπεποίθηση ότι είναι ικανοί να φροντίσουν κι εκείνοι με τη σειρά τους κάποιο άλλο πλάσμα που τους έχει ανάγκη. Ο Cups, αυτός ο υπέροχος πρώην αδέσποτος σκυλάκος, που η καρδιά του ξέρει μόνο να αγαπά χωρίς όρια, διακρίσεις και αποκλεισμούς, διδάσκει στους νέους αυτούς ανθρώπους με το δικό του μοναδικό τρόπο ότι η διαφορετικότητά δεν είναι μειονέκτημα. Προσφέρει στοργή και αγάπη χωρίς να «κρίνει» με τον ανθρώπινο τρόπο. Χαίρεται και ανταποκρίνεται στα χάδια, χωρίς να τον νοιάζει από ποιον προέρχονται.

Η συντονίστρια των εκπαιδευτών του ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ κα Μαρία Γεωργοπούλου μιλώντας στις “Ιστορίες Αδέσποτων”, οι οποίες επισκέφθηκαν το Εργαστήρι, αποκάλυψε ότι κανένα πρόγραμμα που εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα δεν κατάφερε να πετύχει τόσο γρήγορα και μετρήσιμα θετικά αποτελέσματα στο ψυχισμό και την επιτάχυνση των ρυθμών των σπουδαστών. Στην κυριολεξία ο Cups τους «ξεκλείδωσε» το σώμα και τη ψυχή τους.

«Δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψουμε αυτό που βιώνουν οι σπουδαστές μας έχοντας δίπλα τους τον Cups. Πρέπει να είσαι εκεί. Να το βλέπεις και να το χαίρεσαι» ανέφερε στις “Ιστορίες Αδέσποτων” η κα Άρτεμις Καψοκαβάδη, εκπαιδεύτρια στο τμήμα Μεταξοτυπίας και μια από τις υπεύθυνες τήρησης του προγράμματος φροντίδας του Cups. Και οι “Ιστορίες Αδέσποτων” το διαπίστωσαν κατά την επίσκεψή τους στο ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ καταγράφοντας μοναδικές στιγμές που μαρτυρούν τη θετική επίδραση ενός ζώου στους ανθρώπους που διψούν να δώσουν και να πάρουν αγάπη.

Η πρώτη εικόνα αποκαλυπτική. Ο Cups καθισμένος στην καρέκλα γύρω από το μεγάλο τραπέζι του Εργαστηρίου της Μεταξοτυπίας παρακολουθεί τους σπουδαστές που δημιουργούν και τους μεταδίδει την ηρεμία του με τρόπο που τους ενθαρρύνει να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, κάνοντας ταυτόχρονα το μάθημα ακόμα πιο ενδιαφέρον. Οι σπουδαστές μαθαίνοντας το λόγο της επίσκεψης των Ιστοριών στο Εργαστήριο τους  μαζεύτηκαν γύρω από τον Cups και τα πρόσωπα τους έλαμπαν κυριολεκτικά από χαρά, δείχνοντας με το ζεστό τους άγγιγμα πόσο πολύ αγαπάνε τον νέο τους τετράποδο φίλο.

Ιστορίες Αδέσποτων: Πώς προέκυψε η υιοθεσία του Cups;

Μαρία Γεωργοπούλου: Εδώ και αρκετό καιρό κάποιοι εκπαιδευτές συνάδελφοι συνήθιζαν να φέρνουν μαζί τους τα σκυλάκια τους στις διάφορες εκδηλώσεις που διοργάνωνε το ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ. Το πρώτο πράγμα που παρατηρήσαμε ήταν ότι η παρουσία των τετράποδων «γλύκαινε» όλο το σχολείο. Οι σπουδαστές έτρεχαν πίσω από τα σκυλάκια, έπαιζαν μαζί τους και απολάμβαναν με την καρδιά τους την παρέα τους. Η λαχτάρα τους να δουν ξανά τα σκυλάκια φάνηκε και από το γεγονός ότι ρωτούσαν επίμονα τους καθηγητές τους πότε θα τα φέρουν ξανά στο σχολείο. Έτσι άρχισε σιγά – σιγά να γεννιέται στο πίσω μέρος του μυαλού μας η σκέψη της υιοθεσίας ενός ημίαιμου και ξεχωριστού σκύλου που θα γινόταν ισότιμο μέλος της μεγάλης οικογένειας του ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ.

Άρτεμις Καψοκαβάδη: Πολύ πριν από αυτό η ιδέα της υιοθεσίας ενός σκύλου ξεκίνησε από μια ανάγκη. Συγκεκριμένα στο εξωτερικό πρόγραμμα κατάρτισης κυκλοφοριακής αγωγής διαπιστώσαμε ότι αρκετοί σπουδαστές μας δεν είχαν ποτέ επαφή με ζώα και φοβόντουσαν τρομερά τα αδέσποτα που συναντούσαν στο δρόμο τους. Έπρεπε λοιπόν με κάποιο τρόπο να μάθουμε στους σπουδαστές μας ότι δεν υπάρχει αντικειμενικός λόγος να φοβούνται τα αδέσποτα ζώα, αλλά αντιθέτως πρέπει να τα φροντίζουν και να τα προσέχουν. Επικοινωνήσαμε με τους εθελοντές της SAPT Hellas και μέσω του προγράμματος «Σκύλοι Θεραπείας Ελλάδας» επισκέφθηκαν με τα σκυλάκια τους το ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ. Οι σπουδαστές μας που ήταν εξοικειωμένοι με τα ζώα χάρηκαν πάρα πολύ, αλλά και οι πιο επιφυλακτικοί αντέδρασαν θετικά σ’ αυτή τη μοναδική εμπειρία.

Έτσι μέσα από διάφορες σκέψεις και συζητήσεις σκεφτήκαμε ότι ίσως θα ήταν καλό να είχαμε μόνιμα ένα σκύλο στο ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ. Υπήρχαν όμως πολλά ζητήματα στη διαδικασία μιας ενδεχόμενης υιοθεσίας που έπρεπε να επιλυθούν οπότε είπαμε στην αρχή να πειραματιστούμε. Φέρναμε λοιπόν εμείς οι εκπαιδευτές στο ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ τα δικά μας σκυλιά. Οι αντιδράσεις των σπουδαστών μας ήταν ιδιαίτερα θετικές τόσο στη σωματική όσο και στη ψυχική τους υγεία. Ήρθαμε σε επαφή με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, οι οποίοι άκουσαν με προσοχή την επιθυμία μας, που βασιζόταν σε επιχειρήματα, να υιοθετήσουμε έναν ημίαιμο σκύλο. Μετά από λίγο καιρό μας βρήκαν τον Cups, έναν πρώην αδέσποτο σκύλο από τα Τρίκαλα, ο οποίος πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις για να υιοθετηθεί από το ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ.

Ιστορίες Αδέσποτων: Γιατί υιοθετήσατε ημίαιμο αδέσποτο σκύλο και δεν αγοράσατε σκύλο ράτσας;

Μαρία Γεωργοπούλου: Ο δικός μας αγώνας εδώ και 35 χρόνια είναι κατά των διακρίσεων, του ρατσισμού και των αποκλεισμών. Είμαστε ένας φορέας που στηρίζουμε την ιδιαιτερότητα και διαφορετικότητα. Ως εκ τούτου κανείς μας δεν σκέφτηκε ότι θα μπορούσαμε να αγοράσουμε σκύλο ράτσας. Δεν υπήρχε περίπτωση σ΄ ένα τέτοιο σχολείο να συμβεί αυτό. Τις περισσότερες φορές οι ημίαιμοι σκύλοι είναι θύματα της ανθρώπινης αδιαφορίας ή εγκατάλειψης και μπορούν να γίνουν οι πιο πιστοί και αφοσιωμένοι μας σύντροφοι αρκεί να τους δείξουμε το σεβασμό που τους αρμόζει και να τους δώσουμε την ευκαιρία.

Άρτεμις Καψοκαβάδη: Το Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ αποτελείται από μια μεγάλη πλειοψηφία φιλόζωων ανθρώπων. Εμείς που απαρτίζουμε το ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ δεν έχουμε σκύλο ράτσας. Όλοι υιοθετήσαμε το ημίαιμο αδεσποτάκι μας. Επιπλέον αναζητούσαμε έναν σκύλο, μοναδικό και ξεχωριστό. Κάθε ημίαιμος είναι από μόνος του ένας πολύ ιδιαίτερος και ξεχωριστός σκύλος. Αρκεί κάποιος να τον προσέξει και να του δώσει την εκτίμηση και την προσοχή που του αξίζει.

Ιστορίες Αδέσποτων: Πότε ήρθε για πρώτη φορά ο Cups στο ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ;

Μαρία Γεωργοπούλου: Ο Cups ήρθε για πρώτη φορά στο ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ στις 7 Ιουλίου του 2015 μαζί με τον εκπαιδευτή του Κώστα Μαρτίνη και την εθελοντική ομάδα της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας που ανέλαβε μαζί με εμάς αυτό το εγχείρημα. Όλο τον Ιούλιο μέχρι και τα μέσα Αυγούστου, ο Κώστας Μαρτίνης μας έφερνε τον Cups στο ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ και οι συνάδελφοι που ανέλαβαν το πρόγραμμα πέρασαν τα βασικά στάδια εκπαίδευσης. Ο Cups έμεινε μόνιμα στο ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ στις 29 Σεπτεμβρίου του 2015.

Ιστορίες Αδέσποτων: Ποιο πρόγραμμα ακολουθεί ο Cups στο ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ και ποια είναι η συμβολή των σπουδαστών;

Άρτεμις Καψοκαβάδη: Καταρχάς θα ήθελα να επισημάνω ότι όλα τα προγράμματα που εφαρμόζονται στο ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, είτε είναι το πρόγραμμα του Cups είτε είναι ένα οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα, είναι μια μετεξέλιξη των επιθυμιών των σπουδαστών μας. Είμαστε όλοι εδώ σε επαγρύπνηση για να εντοπίζουμε τις ανάγκες και ν’ ανταποκρινόμαστε στον πληθυσμό μας. Όμως η αλήθεια είναι ότι η πιο σημαντική μας δουλειά είναι να βλέπουμε και να βοηθάμε τους σπουδαστές μας να προχωράνε μόνοι τους μια σκέψη. Συνεπώς το πρόγραμμα για τον Cups δεν ήρθε ουρανοκατέβατο. Είδαμε μια ανάγκη, τη σκεφτήκαμε, τη δοκιμάσαμε, αλλά όλο το υπόλοιπο κομμάτι σε σχέση με τον Cups ανήκει αποκλειστικά στους σπουδαστές μας. Είναι μια έμπνευση δική τους που απλά εμείς την υλοποιήσαμε σε πρόγραμμα.

Μαρία Γεωργοπούλου: Η φιλοσοφία που διέπει τη λειτουργία του ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ήταν, είναι και θα είναι ανθρωποκεντρική. Δίνουμε φωνή και βήμα υλοποίησης αυτής της φωνής. Πραγματώνουμε τα δικαιώματα των σπουδαστών μας στην πράξη. Εμείς είμαστε υποστηριχτές και συνοδοιπόροι σ’ αυτή τη διαδικασία. Οι σπουδαστές μας συμμετέχουν ενεργά και δημιουργούν. Γεννάνε ιδέες. Νιώθουμε συνήγοροι υλοποίησης των ιδεών των σπουδαστών μας. Είδαμε την ανάγκη, είδαμε την επιθυμία, είδαμε μια ιδέα και απλά τη μεταφράσαμε σε μια πιο κατανοητή γλώσσα για τον έξω κόσμο. Γιατί εμείς είμαστε οι συνήγοροι των σπουδαστών μας.

Άρτεμις Καψοκαβάδη: Το να έχεις ένα σκύλο να κάθεται όλη μέρα χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα δεν είναι λύση. Οι σπουδαστές μας λοιπόν εμπνεύστηκαν το πρόγραμμα φροντίδας του Cups (τάισμα, παιχνίδι, βόλτα κ.λπ.) κι εμείς απλά το υλοποιήσαμε. Πρόσωπα αναφοράς του προγράμματος είναι οι συνάδελφοί μου Ηλίας Καλαϊντζής, Ειρήνη Σφαέλου, Νάγια Μαρκομιχάλη, Σπύρος Χατζηγεωργίου κι εγώ.  Δύο μέρες την εβδομάδα ο Cups βρίσκεται στο τμήμα του Ηλία, δύο μέρες στο δικό μου και την Παρασκευή στο τμήμα Ενδυνάμωσης Δεξιοτήτων της Ειρήνης. Εδώ θα ήθελα να επισημάνω ότι όταν ο Cups βρίσκεται στου Ηλία ή το δικό μου τμήμα, το πρόγραμμα είναι πιο ευέλικτο με την έννοια ότι ενσωματώνονται κι άλλα τμήματα που συμμετέχουν στη φροντίδα του Cups.

Για παράδειγμα μπορεί να με καλέσει ο εκπαιδευτής συνάδελφος από το επαγγελματικό τμήμα και να ζητήσει να κάνουν οι σπουδαστές του το τάισμα του Cups, ή να τον πάνε βόλτα, ή να παίξουν μαζί του. Σ΄ αυτή την περίπτωση έρχονται στο τμήμα μου κάποιοι σπουδαστές ή όλη η ομάδα μαζί με τον εκπαιδευτή τους, και τους δείχνουμε μια φορά τι πρέπει να κάνουν και πώς να το κάνουν σωστά. Με λίγα λόγια κι εμείς ως πρόσωπα αναφοράς του προγράμματος εκπαιδεύουμε τους σπουδαστές μας και τους συναδέλφους μας. Μόλις περάσουν από αυτό το στάδιο τότε μπορεί οποιοδήποτε τμήμα να αναλάβει συγκεκριμένη ώρα και μέρα ένα κομμάτι της καθημερινής φροντίδας του Cups. Με αυτό τον τρόπο συμπληρώνεται κάθε εβδομάδα το πρόγραμμα που στόχο έχει όλοι οι σπουδαστές να συμμετέχουν στη φροντίδα του Cups. Έχουμε όμως και την ευελιξία να βρίσκουμε άμεση λύση σε περίπτωση που υπάρξουν ματαιώσεις.

Η μοναδική όμως μέρα που ο Cups βρίσκεται αποκλειστικά σε ένα και μόνο τμήμα και το πρόγραμμα δεν επιδέχεται αλλαγές είναι η Παρασκευή. Αυτή τη μέρα ο Cups κάνει παρέα σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και με πιο επιβαρυμένης λειτουργικότητας  στο τμήμα Ενδυνάμωσης Δεξιοτήτων. Πραγματικά είναι το μοναδικό τμήμα που έχει απόλυτη ανάγκη τον Cups. Ο μοναδικός λόγος που μπορεί να αλλάξει εκείνη την ημέρα το πρόγραμμα του Cups είναι αν κάποιος σπουδαστής μας από άλλο τμήμα βρίσκεται σε ανάγκη και ο Cups τον ηρεμεί.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και τα μαθήματα εκπαίδευσης που γίνονται κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τον Κώστα Μαρτίνη. Στην αρχή τα μαθήματα αφορούσαν αποκλειστικά τα πρόσωπα αναφοράς. Σιγά - σιγά όμως ενσωματώνουμε και τους υπόλοιπους συναδέλφους μας και τους σπουδαστές τους, ώστε να κάνουν όλοι τα απαιτούμενα μαθήματα εκπαίδευσης.

Και τέλος ο οδηγός μας Σπύρος Χατζηγεωργίου έχει αναλάβει εθελοντικά και με πολύ χαρά να φιλοξενεί στο σπίτι του τον Cups τις ημέρες των Χριστουγέννων και του Πάσχα που παραμένει κλειστό το ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ. Σε γενικές γραμμές καταφέρνουμε πάντα να λύνουμε εσωτερικά οποιοδήποτε θέμα προκύψει.

Επίσης θα ήθελα να προσθέσω ότι προς το παρόν έχουμε δεμένο δίπλα μας τον Cups όταν βρίσκεται στα τμήματα του προγράμματος. Μόνο τις ήρεμες ημέρες που δεν έχουμε μεγάλο φόρτο εργασίας τον αφήνουμε ελεύθερο. Αυτό όμως θα αλλάξει μόλις τον συνηθίσουν όλοι οι σπουδαστές και ο Cups εγκλιματιστεί πλήρως στο νέο του περιβάλλον. Ο στόχος μας είναι ο Cups όταν δεν έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα ή εργασία, να περιφέρεται ελεύθερος και να επιλέγει μόνος του σε ποιο τμήμα θέλει να πάει. Να μην χρειάζεται δηλαδή να περνάει τις ώρες και τις μέρες του κάπου συγκεκριμένα.

Ιστορίες Αδέσποτων: Τι άλλαξε στην καθημερινότητα  των σπουδαστών σας ο ερχομός του Cups στο ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ και ποιες είναι οι μέχρι στιγμής επιδράσεις που καταγράψατε στη σωματική και ψυχική τους υγεία;

Μαρία Γεωργοπούλου: Ένα πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι σπουδαστές μας ακολουθώντας το πρόγραμμα του Cups προσανατολίζονται στο χρόνο. Ξέρουν πότε θα πάει βόλτα, πότε θα φάει και πότε θα παίξει. Επίσης θέλω να επισημάνω ότι οι πρωινές βόλτες του Cups στη γειτονιά έχουν βγάλει τις περισσότερες ομάδες έξω από το σχολείο με τόσο γλυκό και όμορφο τρόπο και κυρίως χωρίς άλλο αίτημα. Όταν οι σπουδαστές μας βγαίνουν έξω από το σχολείο είτε για να ψωνίσουν είτε για να πάρουν το λεωφορείο, έχουν ένα αίτημα να εκπληρώσουν. Στην προκειμένη όμως περίπτωση, απολαμβάνουν τη διαδικασία της βόλτας του Cups επειδή γίνεται χωρίς να καταβάλλονται από οποιοδήποτε άγχος.

Άρτεμις Καψοκαβάδη: Οι σπουδαστές μας γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν πάει κάτι στραβά στο πρόγραμμα, ο Cups θα υποφέρει. Χρησιμοποιούμε με λίγα λόγια το πρόγραμμα για να μάθουμε στους σπουδαστές μας να είναι υπεύθυνοι για κάποιον άλλον. Τους λέμε «ναι είστε εδώ, σας στηρίζουμε, αλλά τώρα με τη σειρά σας θα φροντίσετε και θα στηρίξετε κάποιον άλλον». Είναι ένα συναίσθημα που δεν περιγράφεται. Δεν υπάρχουν λέξεις για να σας μεταφέρω αυτό που βιώνουν οι σπουδαστές μας δίπλα στον Cups. Πρέπει να είσαι εκεί. Να το βλέπεις και να το χαίρεσαι. Νομίζω ότι όλοι οι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή μ’ αυτό το πρόγραμμα έχουν αυτές τις προσλαμβάνουσες. Παράλληλα τους μαθαίνουμε ποια είναι τα δικαιώματα του Cups, πώς πρέπει να τον πλησιάζουν, να του συμπεριφέρονται, να τον εκπαιδεύουν, να μην τον κακομαθαίνουν. Ότι δεν είναι σκουπιδιάρικο να τρώει τα πάντα, αλλά να σιτίζεται με συγκεκριμένη τροφή σε συγκεκριμένες ώρες. Εν ολίγοις υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες που περιλαμβάνουν τη διαμονή του σκύλου εδώ. Και μαθαίνουμε στους σπουδαστές μας να είναι υπεύθυνοι έχοντας ως αντικείμενο εργασίας μια άλλη ζωή που πρέπει να φροντίσουν.

Μαρία Γεωργοπούλου: Ήδη έχουμε συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία σ’ αυτόν τον ενάμιση μήνα που ο Cups βρίσκεται στο ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, τα οποία αφορούν στη θετική επίδραση του σκύλου στη σωματική και ψυχική υγεία των σπουδαστών μας. Έχουμε καταγραφές για επιτάχυνση της κοινωνικοποίησης των σπουδαστών μας και των ρυθμών τους στα πράγματα που πρέπει να κάνουν σε σχέση με τον σκύλο. Οι σπουδαστές μας μπαίνοντας στη διαδικασία π.χ. να ταΐσουν τον Cups, να τον πάνε βόλτα, να παίξουν μαζί του, διαπιστώνουμε μια κινητοποίηση και επιτάχυνση των ρυθμών τους. Βλέπουμε ότι όλοι έχουν στο μυαλό τους αν έχει φάει το σκυλί, αν έχει βγει βόλτα, ποιο είναι το επόμενο βήμα, τι πρέπει να κάνουν. Μόνο έξι εβδομάδες βρίσκεται ο Cups στο ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ κι έχουμε μόνο θετικά αποτελέσματα στη σωματική και ψυχική υγεία των σπουδαστών μας. Η θετική επίδραση του Cups φθάνει και στους δασκάλους και στο προσωπικό του ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ.  

Άρτεμις Καψοκαβάδη: Γίναμε μάρτυρες σε περιστατικά σπουδαστών μας που βρίσκονταν αναστατωμένοι, να ηρεμούν σε δευτερόλεπτα χαϊδεύοντας τον Cups χωρίς να χρειάζεται καμία δική μας παρέμβαση. Είναι κάτι μαγικό και συγκλονιστικό. Θα σας δώσω ένα πρόσφατο παράδειγμα. Πριν από λίγο καιρό είχα μ’ έναν σπουδαστή μου στο τμήμα της Μεταξοτυπίας μια διαφωνία ως προς τις υπευθυνότητες της ημέρας. Ο σπουδαστής μου ανέβασε τον τόνο της φωνής του κάτι που ο Cups αντιλήφθηκε ότι δεν είναι θετικό, οπότε μας ηρέμησε και τους δύο, γαβγίζοντας με τρόπο σαν να μας έλεγε «τι γίνεται εδώ; Γιατί υπάρχει αυτή η ένταση;». Αυτόματα έπεσαν οι τόνοι χωρίς να χρειαστεί να καταβάλω προσπάθεια για να ηρεμήσω τον σπουδαστή μου, ο οποίος κι εκείνος αντιλήφθηκε ότι τάραζε τον σκύλο. Είναι μαγικό το πρόγραμμα του Cups.  Έχουμε μια σπουδάστρια, η οποία φοβόταν πάρα πολύ τα σκυλιά και τώρα σε κάθε διάλλειμα θα περάσει από το σημείο όπου βρίσκεται ο Cups για να τον χαϊδέψει. Οι σπουδαστές μας μπήκαν πια στη διαδικασία να μην τρέχουν σε αντίθετη κατεύθυνση μόλις συναντούν τον Cups και σταμάτησαν τις έντονες αντιδράσεις αποφυγής του ερεθίσματος. Κι όλα αυτά έχουν επιτευχθεί χωρίς να ασκηθεί από κανέναν οποιαδήποτε πίεση.

Ιστορίες Αδέσποτων: Θα προτείνατε και σε άλλους φορείς ειδικής αγωγής να ακολουθήσουν το παράδειγμά σας υιοθετώντας έναν ημίαιμο σκύλο θεραπείας; 

Άρτεμις Καψοκαβάδη: Στα άμεσα σχέδια του ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ σε συνεργασία με την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία είναι να σχεδιάσει και να προωθήσει μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης όλων των φορέων ειδικής αγωγής και μη που θα έβρισκε όφελος η υιοθεσία ενός ημίαιμου σκύλου. Εμείς είμαστε ουσιαστικά οι πρωτοπόροι και θεωρούμε ότι η υιοθεσία του Cups είναι θετική προς αναπαραγωγή, αφού έχει πολλαπλά οφέλη με μετρήσιμους δείκτες. Από την πρώτη μέρα που ήρθε ο Cups στο ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ διατηρούμε ένα αρχείο, το οποίο ενημερώνεται καθημερινά, με στοιχεία που λαμβάνουμε από όλους τους εκπαιδευτές, που αφορούν στις θετικές επιδράσεις του σκύλου στους σπουδαστές μας. Αυτή η πρακτική μας επιτρέπει να έχουμε στη διάθεσή μας μετρίσιμα αποτελέσματα ώστε μαζί με την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία να μπορέσουμε να ευαισθητοποιήσουμε κι άλλους φορείς.  Επιπλέον στο πλάνο μας περιλαμβάνεται και η δημιουργία ενός ενημερωτικού σποτ, του οποίου το σενάριο θα προβάλει τη θετική επίδραση του Cups στους σπουδαστές μας στηριγμένη σε αδιαμφισβήτητα στοιχεία με σκοπό να κινητοποιήσουμε κι άλλους φορείς να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα.

Μαρία Γεωργοπούλου: Κανένα πρόγραμμα κοινωνικοποίησης, υποστήριξης και αντιμετώπισης φοβιών που εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα στο ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ δεν κατάφερε να πετύχει τόσο γρήγορα και μετρήσιμα θετικά αποτελέσματα όσα πέτυχε o Cups. Στην κυριολεξία ο Cups τους «ξεκλείδωσε» το σώμα και τη ψυχή τους. Σκεφτείτε ότι για να εφαρμοστεί ένα οποιοδήποτε πρόγραμμα απαιτείται σκληρή και επίπονη δουλειά για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ τα οφέλη σε μορφή μετρίσιμων αποτελεσμάτων γίνονται ορατά σε βάθος χρόνου. Αντιθέτως το πρόγραμμα φροντίδας ενός ζωντανού πλάσματος, του αγαπημένου μας Cups, εφαρμόστηκε χωρίς να απαιτηθεί πολύς χρόνος και ενέργεια, φέρνοντας άμεσα αποτελέσματα με ξεκάθαρα και μετρίσιμα οφέλη στους σπουδαστές μας.

Ιστορίες Αδέσποτων: Ποια είναι η σχέση του Cups με τους σπουδαστές;

Άρτεμις Καψοκαβάδη: Ο Cups είναι κοινωνικός, φιλικός, του αρέσουν τα χάδια, απολαμβάνει την παρέα των σπουδαστών μας και γενικά θέλει και επιδιώκει να βρίσκεται κοντά τους. Έχει όμως και απαιτήσεις. Για παράδειγμα όταν είναι η ώρα της βόλτας, κι αν εμείς ξεχαστούμε, θα μας το θυμίσει πηγαίνοντας στην πόρτα και κάνοντας πιο έντονη την παρουσία του. Είναι πολύ ήρεμος και μας μεταδίδει μ’ ένα μαγικό τρόπο αυτή την ηρεμία του. Οι σπουδαστές μας έχουν συνεχώς την έγνοια του, τον προσέχουν, τον σέβονται, τον αγαπούν και τον θεωρούν πλέον ως ισότιμο μέλος της οικογένειας τους. Ακόμα και οι επισκέπτες του ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ δεν μένουν ανεπηρέαστοι από την παρουσία του Cups. Είμαστε πολύ τυχεροί που μπήκε στη ζωή μας και τον ευγνωμονούμε για όσα προσφέρει ανιδιοτελώς στους σπουδαστές μας.

Μαρία Γεωργοπούλου: Εκ μέρους όλων των δασκάλων και των σπουδαστών μας στο ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία για την αμέριστη στήριξη της, την οργάνωση "Save a Greek Stray" και την κα Ειρήνη Ψαρού που καλύπτουν τα έξοδα της κτηνιατρικής φροντίδας του Cups, τον εκπαιδευτή κο Κώστα Μαρτίνη για τη σπουδαία και συγκινητική εθελοντική προσφορά του, το pet shop “pet spot” για την εφόρου ζωής προσφορά της τροφής, τις κυρίες Ελπίδα Μουμουλίδου και Κάτια Σωτηρίου από το pet shop “Πετοπωλείον” που πρόσφεραν το πανέμορφο κρεβατάκι του και όλους τους εθελοντές του Φιλοζωικού Συλλόγου Τρικάλων «Ο Άργος» που συνέβαλαν καθοριστικά ώστε αυτός ο υπέροχος σκυλάκος από τους δρόμους των Τρικάλων να βρεθεί στη μεγάλη αγκαλιά του ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ.

Εδώ

το Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ μέσα από τα μάτια των σπουδαστών του. Μια ταινία μικρού μήκους που γυρίστηκε στους χώρους του ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ από την AVION FILMS αφιλοκερδώς, με πρωταγωνιστές τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)