to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:40 | 01.10.2012

Πολιτισμός

Ιστιοπλοϊκοί αγώνες στη μνήμη του Νίκου Παπάζογλου από το ΝΟΑΘ

«Το Σάββατο ή την Κυριακή/ αυτή την εβδομάδα / θα κάνω κάτι που καιρό / το είχα κατά νου. Θα πάρω το βαρκάκι μου/ ότι καιρό κι αν έχει / και θ' ανοιχτώ απέναντι / προς το Καραμπουρνού...».


Ο Νίκος Παπάζογλου, φύσει ελεύθερο πνεύμα, υπήρξε λάτρης της θάλασσας. Την έβαλε στους στίχους των τραγουδιών του, με τη βοήθεια των οποίων «ταξίδεψαν» όλοι όσοι τον αγάπησαν. Την έβαλε όμως και στη ζωή του. Κάθε καλοκαίρι αρμένιζε στα ελληνικά πελάγη με το σκάφος του, τον «Ίκαρο», και καπετάνισσα τη Βαρβάρα Παπάζογλου. Συμμετείχε σε πολλούς ιστιοπλοϊκούς αγώνες και ρεγκάτες. Τη μεγάλη του αδυναμία στη θάλασσα, τη μεταλαμπάδευσε και στο συγκρότημά του «Λοξή Φάλαγγα».

«Ως Θεσσαλονικιός αγαπούσε τη θάλασσα, την τραγούδησε, την αρμένισε, την ταξίδεψε. Ήταν μέσα στη ζωή του και μέσα στη ψυχή του», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο Νούλης Ιορδανίδης, που μοιράστηκε ταξίδια και ιστιοπλοϊκούς αγώνες με τον Νίκο Παπάζογλου.

Όπως είπε, τα όρια συγχέονται όσον αφορά το ποιος από το ζεύγος Παπάζογλου, μύησε τον άλλο στα μυστικά της θάλασσας, ωστόσο, η Βαρβάρα, ήταν αυτή που έβαλε το Νίκο στη διαδικασία να αγοράσουν σκάφος.

Ο κ. Ιορδανίδης υπογράμμισε ότι ο Νίκος Παπάζογλου μπορούσε με επιδεξιότητα να κουμαντάρει το σκάφος, ενώ δεν προσπαθούσε να επιβληθεί στο υπόλοιπο πλήρωμα.Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ναυτικού Ομίλου Ανοιχτής Θάλασσας (ΝΟΑΘ) Θεσσαλονίκης.

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, φίλοι, συνοδοιπόροι και άνθρωποι που μοιράζονται την αγάπη του για τη θάλασσα, συνολικά 200 ιστιοπλόοι με 22 σκάφη, συμμετείχαν στους ιστιοπλοϊκούς αγώνες που διοργάνωσε ο Όμιλος, στη μνήμη του. Μαζί τους, η Βαρβάρα Παπάζογλου και μέλη του συγκροτήματος, με το σκάφος «Νεμέα» του καλού του φίλου Μίμη Καστερά.

Πριν ξεκινήσουν οι αγώνες, τα σκάφη που συμμετείχαν- και όχι μόνο- συγκεντρώθηκαν στο Καραμπουρνού και σε μια μικρή τελετή έριξαν λουλούδια στη θάλασσα.

Οι αγώνες ολοκληρώθηκαν την Κυριακή, με τους μουσικούς του Νίκου Παπάζογλου να παίζουν τραγούδια του, το κρασί να ρέει άφθονο και τις αναμνήσεις να ζωντανεύουν αγαπημένες στιγμές.

Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του ΝΟΑΘ Δημήτρης Πετράς, νικητής των αγώνων στέφθηκε το σκάφος «Ellinixx», που ήταν πρώτο και τις δύο μέρες. Το έπαθλο ήταν ένα μπαγλαμαδάκι, ακριβές αντίγραφο αυτού που είχε ο Νίκος Παπάζογλου, φτιαγμένο μάλιστα, από τον ίδιο τεχνίτη.

Ο αγώνας θα διεξάγεται κάθε χρόνο, την άνοιξη ή τις αρχές καλοκαιριού, που επικρατούν καλύτερες συνθήκες για ιστιοπλοΐα.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)