to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:58 | 21.10.2012

Πολιτική

Ισραηλινή πειρατεία στο Εστέλ - Επέστρεψαν οι έλληνες ακτιβιστές

Στις 11.15-11.30 το πρωί του Σαββάτου το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό επιτέθηκε στο Εστέλ, μερικές δεκάδες μίλια έξω από τις ακτές της Γάζας. Το Estelle αναμένεται να φτάσει κατά τις 4.00 μ.μ. στο ισραηλινό λιμάνι του Ασντότ, μετά την τρίτη ισραηλινή επέμβαση κατά σκάφους που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας. Στο πλοίο επιβαίνουν 30 άτομα, μεταξύ τους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τρεις ακόμη Έλληνες. Παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ σε ισραηλινή πρεσβεία και υπ. Εξωτερικών. Καταδίκη της επίθεσης από ΚΠΕ του ΣΥΝ και ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.


Tελευταίες εξελίξεις:


4.30 μ.μ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όσον αφορά τους ισραηλινούς επιβάτες του Estelle, το δικαστήριο αποφάσισε να παραμείνουν υπό κράτηση για 48 ακόμη ώρες.


4.20 μ.μ.
Φωτογραφίες ακτιβιστών του Estelle - Ελ. Βενιζέλος (από @cyberela) 



3:57 μ.μ. Έφθασε στο Ελ. Βενιζέλος το αεροπλάνο. Στη φωτογραφία οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Θοδωρής Δρίτσας και Ρένα Δούρου (από @cyberela)




3:40 μ.μ.
Περιμένοντας στο Ελ. Βενιζέλος τους έλληνες ακτιβιστές - Φωτογραφία @cyberela




2:33 μ.μ. 
Οπως αναφέρει τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου από την Ιερουσαλήμ, οι ισραηλινές Αρχές, αποφάσισαν να επιτρέψουν την επιστροφή στις χώρες τους σε οκτώ συνολικά άτομα: Πέντε Έλληνες, δύο Ισπανούς και έναν Ιταλό.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Μετανάστευσης του Ισραήλ, 19 επιβαίνοντες θα κρατηθούν για 72 ακόμη ώρες, ενώ για τρεις υπηκόους του Ισραήλ που βρίσκονταν στο πλοίο θα συνεχιστεί η ανάκριση από τις ισραηλινές Αρχές.

Σύμφωνα με πηγές των ακτιβιστών, είναι πιθανό να τους απαγγελθούν κατηγορίες για «υποκίνηση σε στάση» και «παροχή βοήθειας στον εχθρό».


21/10: 2.04 μ.μ.
Αφέθηκαν ελεύθεροι και επιβιβάστηκαν στο αεροπλάνο οι Έλληνες ακτιβιστές του Estelle. Στις 15:30 με 15:45 θα βρίσκονται στο Ελ. Βενιζέλος, όπου θα τους περιμένουν εκπρόσωποι του ΥΠΕΞ, ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ελλάδα και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Θοδωρής Δρίτσας και Ρένα Δούρου.


********************
11:00 μ.μ.
Στο Ισραήλ, και συγκεκριμένα στο Ασντότ, έφτασε το ιστιοφόρο Estelle.
Όλοι οι επιβαίνοντες είναι καλά στην υγεία τους.


10.00 μ.μ
. Πρόκληση χαρακτήρισε το Estelle ο Νετανιάχου. Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης που παραβίασε κατάφωρα για μια ακόμα φορά το διεθνές δίκαιο με την επιχείρηση κατάληψης του σκάφους σε διεθνή ύδατα αποκάλεσε "πρόκληση" τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στον αποκλεισμένο Παλαιστινιακό λαό της Γάζας.


9.37 μ.μ.
Σε λίγη ώρα αναμένεται το Estelle στο λιμάνι Αστντότ. Από εκεί οι επιβαίνοντες θα μεταφερθούν σε χώρο φυλακών, ο οποίος βρίσκεται δύο ώρες μακρυά από το λιμάνι. Εκεί θα γίνουν οι ανακρίσεις και οι προβλεπόμενες διαδικασίες.


8.23
μ.μ. Σημειώνεται ότι η επίσημη ιστοσελίδα του φινλανδικού πλοίου Estelle τέθηκε εκτός λειτουργίας για πολλές ώρες σήμερα. Σύμφωνα με τους οργανωτές της αποστολής του πλοίου, η ιστοσελίδα δέχτηκε στοχευμένη επίθεση άρνησης παροχής υπηρεσιών (DOS).


7.26 μ.μ.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το Estelle θα φθάσει στο λιμάνι Ασντότ στις 9.15 ώρα Ελλάδας (8.15 ώρα Ισραήλ). 


6.20
Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με Έλληνες επιβάτες πλοίου “Estelle”

Στο πλαίσιο επιχείρησης που διεξήγαγε σήμερα, το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ ανέκοψε τον πλου του σκάφους “Estelle”, σημαίας Φινλανδίας και το οδηγεί στο λιμάνι Ασντότ. Σύμφωνα με ενημέρωση της ελληνικής Πρεσβείας από το ΥΠΕΞ του Ισραήλ, όλοι οι επιβάτες είναι καλά στην υγεία τους.

Στους επιβαίνοντες συγκαταλέγονται Έλληνες πολίτες, μεταξύ των οποίων και δύο μέλη της Βουλής των Ελλήνων. Σημειώνεται, ότι το Υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει ανακοίνωση στις 17 Οκτωβρίου αποτρέποντας τους Έλληνες πολίτες από το να συμμετάσχουν στο εγχείρημα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη της υπόθεσης και έχει επιστήσει την προσοχή στις ισραηλινές Αρχές. Συγκεκριμένα, έχει ζητηθεί από το Ισραήλ να μεριμνήσει για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και τον ταχύτερο δυνατό επαναπατρισμό τους και έχουν ληφθεί σχετικές διαβεβαιώσεις.


5.06 μ.μ. Βλάβη στο Estelle
: Μετά από αυτήν την εξέλιξη το σκάφος αναμένεται να φθάσει στο λιμάνι Ασντόντ αργά το βράδυ, γύρω στις 11.00 μ.μ. Εκεί θα περιμένει ο έλληνας πρέσβης, κ. Λουκάκης, ενώ στη συνέχεια οι επιβαίνοντες θα μεταφερθούν στην πόλη Χολόν, όπου -όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός- θα ανακριθούν. Αύριο αναμένεται να μεταφερθούν στο Τελ Αβίβ, προκειμένου να αποχωρήσουν αεροπορικώς από το Ισραήλ.


4.32 μ.μ.
Σε εξέλιξη η ρυμούλκηση του Estelle στο λιμάνι Ασντόντ. Όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, οι ακτιβιστές θα ανακριθούν από αξιωματούχους της υπηρεσίας μετανάστευσης όταν φθάσουν στο λιμάνι.


3.30 μ.μ.:
Διαμαρτυρία στη Βαρκελώνη για τη νέα ισραηλινή επίθεση:

In solidarity with #Estelle, Barcelona.

Εκδόθηκε  ανακοίνωση για την επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στην ισραηλινή πρεσβεία:

«Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, αποτελούμενη από τους βουλευτές: Θ. Δρίτσα, Παν. Λαφαζάνη, Ρ. Δούρου, Μ. Μπόλαρη και τον Κ. Ήσυχο, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ επισκέφθηκε την Πρεσβεία του Ισραήλ και ζήτησε να δει υπεύθυνους από το Ισραήλ. Την ενημέρωσαν, όμως, ότι δεν υπάρχει κανένας υπεύθυνος, παρά μόνο το προσωπικό ασφαλείας.

Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θυροκόλλησε ψήφισμα διαμαρτυρίας για την παράνομη επέμβαση του Ισραήλ στο πλοίο Estelle και τη βίαιη ρυμούλκησή του σε λιμάνι του Ισραήλ.

Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους του Υπουργείου Εξωτερικών».




3.00 μ.μ.: Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ θυροκόλλησε το ψήφισμα στην ισραηλινή πρεσβεία και μεταβαίνει στο υπουργείο Εξωτερικών για να ζητήσει την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης.


* Ανακοίνωση-καταγγελία της Πρωτοβουλίας Ενα Καράβι για τη Γάζα .

* Ανασκόπηση όλων των πειρατικών επιθέσεων του Ισραηλινού Ναυτικού σε αποστολές κατά του αποκλεισμού της Γάζας


2.30 μ.μ.:  Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, αποτελούμενη από τους βουλευτές Π. Λαφαζάνη, Θ. Δρίτσα, Ρ. Δούρου, Μ. Μπόλαρη και τον υπεύθυνο εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΝ, Κ. Ήσυχο, βρίσκεται αυτή την ώρα στην ισραηλινή πρεσβεία, για να ζητήσει την απελευθέρωση του πλοίου και των επιβατών. Κατόπιν θα επισκεφτεί άμεσα το υπουργείο Εξωτερικών για να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας και να ζητήσει την ανάληψη δράσης από την ελληνική κυβέρνηση για την προστασία των ελλήνων επιβατών και την αποδέσμευση του σκάφους.

Η ισραηλινή πρεσβεία αρνείται προς το παρόν ότι υπάρχει κάποιος να παραλάβει το σχετικό ψήφισμα. Αν δεν υπάρξει συνομιλία, το ψήφισμα θα τοιχοκολληθεί.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει συνάντηση και με το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Θ. Δρίτσας, δήλωσε πριν λίγο: «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ  ζητά την απεμπλοκή του πλοίου και την απελευθέρωση των επιβατών του Εστέλ. Δεν υπήρχε κανένας νόμιμος λόγος για τη βίαιη επέμβαση του ισραηλινού ναυτικού».

2.00 μ.μ.: Ομόφωνο ψήφισμα της ΚΠΕ του Συνασπισμού καταδικάζει την ισραηλινή επίθεση στο Εστέλ


1.25 μ.μ.:  Η είδηση μεταδίδεται από το ΑΠΕ: «Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας «Ένα καράβι για τη Γάζα» .Μιμίκα Κριτσανίδου, κατά την τελευταία επικοινωνία που είχε με τον Σουηδό επικεφαλής της αποστολής Ντρορ Φέιλερ, την πληροφόρησε, ότι στις 10.15 το πρωί, το πλοίο περικυκλώθηκε από πλοία του Ισραηλινού πολεμικού ναυτικού και επιβιβάστηκαν σε αυτό Ισραηλινοί στρατιώτες που έφεραν αντιασφυξιογόνες μάσκες.

 Η επιχείρηση των Ισραηλινών δυνάμεων έγινε ενώ το «Estelle», βρισκόταν σε απόσταση 31 ναυτικών μιλίων από το λιμάνι της Γάζας.   Δεν υπάρχουν πληροφορίες για συλλήψεις ή τραυματισμούς ενώ η επικοινωνία με το πλοίο έχει διακοπεί.  Οπως επισημαίνει η κ. Κριτσανίδου, ο Ντρορ Φέιλερ έχει διακηρύξει επανειλημμένα σε συνεντεύξεις του στα 12 λιμάνια που έχει επισκεφθεί το πλοίο μετά τον απόπλου του από τη Σουηδία, ότι «η αποστολή είναι μη βίαιη».

 Στο ιστιοφόρο «Εστέλ» επιβιβάστηκαν την περασμένη Τρίτη πέντε Έλληνες, μεταξύ των οποίων δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος και ο Δημήτρης Κοδέλας. Στο πλοίο επιβαίνουν επίσης κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι από τη Σουηδία, τη Νορβηγία και την Ισπανία, καθώς και πολίτες από τη Φιλανδία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, την Ισπανία, την Ιταλία τον Καναδά, και τρεις πολίτες Ισραήλ.

 Οι ευρωπαίοι ακτιβιστές της πρωτοβουλίας «Ένα καράβι για τη Γάζα» θεωρούν το ναυτικό αποκλεισμό «απαράδεκτο» και τονίζουν ότι τιμωρεί αδιάκριτα τους αμάχους».


1.18 μ.μ.:  Σύμφωνα με την ισραηλινή Jerusalem Post,  o ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του λέει πως «όταν οι επιβάτες του πλοίου ξεκαθάρισαν ότι δεν θα συνεργαστούν ούτε αποδέχονται την πρόσκληση (sic) να πλεύσουν ως το λιμάνι του Ασντότ, αποφασίστηκε να καταληφθεί το σκάφος και να μεταφερθεί στο Ασντότ», προσθέτοντας πως όταν το πλοίο φτάσει στο ισραηλινό λιμάνι, «οι επιβάτες θα παραδοθούν στην αστυνομία και τις αρμόδιες αρχές».


1.15 μ.μ.: Το βίντεο από το Αλ Τζαζίρα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου της σουηδικής πρωτοβουλίας "Ενα Καράβι για τη Γάζα", ο οποίος τονίζει πως το πλήρωμα είναι εκπαιδευμένο να χρησιμοποιεί μη-βίαιες τεχνικές. Τονίζει πως το Εστέλ σταμάτησε σε 20 λιμάνια πριν φτάσει στην παλαιστινιακή θάλασσα, και το φορτίο του είχε ελεγχθεί:







1.05 μ.μ.:
Το Εστέλ μεταφέρεται από τους ισραηλινούς στο λιμάνι του Ασντότ., όπου αναμένεται να φτάσει στις 4 το απόγευμα. Ο εκπρόσωπος τύπου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων γράφει στο λογαριασμό του στο Twitter πως  στο πλοίο (οι ισραηλινοί στρατιώτες)  «επιβιβάστηκαν ειρηνικά και χωρίς βία».


1.00 μ.μ.: Ο εκπρόσωπος τύπου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων δημοσιοποίησε την πρώτη φωτογραφία από την επέμβαση στο Εστέλ:


http://img100.imageshack.us/img100/903/933433f948584046b0cb91b.png



12.55 μ.
: Η είδηση για την, τρίτη κατά σειρά, επίθεση του ισραηλινού κράτους σε πλοία που μεταφέρουν βοήθεια προς τη Γάζα, αρχίζει να μεταδίδεται και στα μεγάλα δίκτυα όπως το ΒBC. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης οργανώνονται αμέσως σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως  σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη, αλλά και στο λιμάνι του Ασντοτ όπου αναμένεται να οδηγηθεί το Εστέλ με τους 30 επιβάτες του.

12.50 μ.: Σύμφωνα με το pressproject.gr, «Η διαδικασία που αναμένεται να ακολουθηθεί από την Ισραηλινή πλευρά είναι η άμεση απέλαση των ακτιβιστών. Οι πέντε βουλευτές μέλη της αποστολής θα προωθηθούν απευθείας στο αεροδρόμιο για άμεση επιστροφή στις πατρίδες τους. Οι βουλευτές θα προσπαθήσουν να παραμείνουν μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής προκειμένου να αποφευχθούν βασανιστήρια και ξυλοδαρμοί. Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά ο Βαγγέλης Πισσίας δεν θα επιστρέψει από την αποστολή γεμάτος μώλωπες».


12.25 μ. Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του στην ΚΠΕ του Συνασπισμού μιλώντας για το Εστέλ:


«Θα ήθελα πριν ξεκινήσω την εισήγηση για τα θέματα που αφορούν τη σημερινή συνεδρίαση να κάνω μια αναφορά σε ένα μικρό ιστιοφόρο, στο ιστιοφόρο Estelle,σε ένα καράβι που κουβαλάει φαρμακευτικό υλικό, τρόφιμα, κυρίως, όμως, μεταφέρει ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης, ειρήνης και αδελφοσύνης που πλέει τούτες τις ώρες στα ήρεμα και ζεστά νερά της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και κατευθύνεται σε ένα φιλόξενο, πλην όμως αποκλεισμένο λιμάνι, στο λιμάνι της Γάζας.

Σε αυτό το ιστιοφόρο επιβαίνουν δυο μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Και θα ήθελα να εκφράσω εκ  μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την αμέριστη συμπαράστασή μας, αλλά και να τονίσω ότι αισθανόμαστε περήφανοι που σε αυτήν την αποστολή ανθρωπιστικής αλληλεγγύης συμμετέχουν δυο μέλη της Κοινοβουλευτική μας Ομάδας. Δυο γνήσιοι εκπρόσωποι ενός λαού που δοκιμάζεται και αγωνίζεται για αξιοπρέπεια και δημοκρατία 2,5 χρόνια τώρα και οι οποίοι κομίζουν μήνυμα αλληλεγγύης σε ένα λαό που χρόνια τώρα δοκιμάζεται και περήφανα αγωνίζεται για ζωή και ελευθερία. Και αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό συμβολικό μήνυμα. 


Γνωρίζω, βέβαια, ότι οι εχθροί της ειρήνης και της συνεργασίας των λαών έχουν ισχυρά όπλα. Ας γνωρίζουν, όμως, και αυτοί ότι πιο ισχυρό όπλο απ’ όλα τα οπλικά συστήματα είναι το όπλο της αλληλεγγύης των λαών. Και αυτό το ισχυρό όπλο εμείς απέναντι σε κάθε λαό, ακριβώς επειδή θέλουμε να αξιοποιούμε αυτό το όπλο και για τη δική μας προστασία και θέλουμε τούτη την ώρα την αλληλεγγύη όλων των λαών της Ευρώπης και του κόσμου, το όπλο της αλληλεγγύης θα το έχουμε ψηλά στις αξίες και τις δράσεις μας».


Από την ελληνική Πρωτοβουλία Ενα Καράβι για τη Γάζα, 12:00 Σύμφωνα με τον Drod Feiler, εκπρόσωπο της Πρωτοβουλίας "Ένα Καράβι για τη Γάζα-Σουηδία", το Estelle δέχτηκε επίθεση στις 10:15CET (11:15 ώρα Ελλάδας). Πέντε ή έξι σκάφη του ναυτικού περικύκλωσαν το Estelle. Στρατιώτες, φορώντας μάσκες προσπαθούν να ανέβουν στο πλοίο. Η επίθεση έλαβε χώρα σε διεθνή ύδατα (στίγμα: Ν31 25 Ε033 45)


12.00: Η λίστα των επιβατών του Εστέλ.

11.55π.μ.:  Το Εστέλ δέχεται επίθεση, διφορούμενο αν βρίσκεται σε διεθνή ύδατα ή αιγυπτιακά. Ακολουθεί προ-βιντεοσκοπημένο μήνυμα από τον Καναδό Τζιμ Μάνλι, που επιβαίνει στο Εστέλ, και θα μεταδιδόταν αν, όπως συνέβη τώρα, χανόταν η επικοινωνία με το πλοίο:



11.35 π.μ.: Τo Εστέλ δέχεται επίθεση από το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό. Η είδηση από το Σoυηδικό "Ενα καράβι για τη Γάζα". Eχει χαθεί η επαφή με το πλήρωμα.

10.50 π.μ.: 38 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Γάζας, 18 μίλια από τη ζώνη αποκλεισμού που έχει επιβάλει το Ισραήλ, η θέση του Estelle πριν από λίγο,σύμφωνα με την ελληνική Πρωτοβουλία "Ενα καράβι για τη Γάζα" : Υψηλό ηθικό στο πλήρωμα!


http://img696.imageshack.us/img696/5246/61b9950c9dd347eaa712bfa.png

πατήστε για να δείτε το σχεδιάγραμμα μεγαλύτερο


10.05 π.μ.: Με 20 επιβάτες, εκ των οποίων 5 βουλευτές (από την Ελλάδα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος και Δημήτρης Κοδέλας), με φορτίο 2 ελαιόδενδρα, 41 τόνους τσιμέντο,αναπηρικά καροτσάκια, ιατρικό εξοπλισμό, παιδικά βιβλία, παιχνίδια, 300 μπάλες ποδοσφαίρου, μουσικά όργανα και θεατρικό εξοπλισμό το Estelle συνεχίζει την πορεία του προς τη Γάζα, από τις ακτές της οποίας απέχει πια λιγότερο από 50 μίλια

Φωτογραφία από το λιμάνι της Γάζας σήμερα το πρωί, περιμένοντας το Estelle:



Πηγή: https://twitter.com/Occupy2gether

9.24 π.μ.:  Σύμφωνα με το «Ενα Καράβι για τη Γάζα Σουηδίας» , 9.00 π.μ. ώρα Ελλάδας (και Γάζας): «Το Εστέλ βρίσκεται 52 ναυτικά μίλια μακριά από τις ακτές της Γάζας. Πλέει προς τον ήλιο. Ολα ήρεμα. Το Εστέλ πλέει σε απόσταση 17 μιλίων από τις αιγυπτιακές ακτές. Θέση: N31,28 E33,21, ταχύτητα: 6 κόμβοι.

»Το πλήρωμα του Εστέλ ξύπνησε σε μια όμορφη και ζεστή μέρα. Η θάλασσα ήρεμη, και καθόλου αέρας. Αυτή τη στιγμή το Εστέλ χρησιμοποιεί τους κινητήρες για να κινείται. Καμιά αλλαγή σε σχέση με νωρίτερα».

9.00 π.μ.: Στο βίντεο, η τηλεφωνική επικοινωνία του Potmos που βρίσκεται επάνω στο Estelle με το omniaTV, στη 1.20 σήμερα  το πρωί:



Το έκτακτο δελτίου Τύπου της Πρωτοβουλίας Ενα Καράβι για τη Γάζα στις 3 το πρωί ανέφερε:


«Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2012 - 02:45

 
Στη 01:20 τοπική ώρα Ελλάδας ενημερωθήκαμε τηλεφωνικά από το ESTELLE ότι ακολουθείται από 6 πλοία του πολεμικού ναυτικού του Ισραήλ. Από νωρίς υπήρχαν πληροφορίες ότι το Ισραήλ θα επιτεθεί στο ESTELLE κατά την διάρκεια της νύχτας. Η θέση του ESTELLE είναι τώρα 31.42 Α 32.49 με πορεία 135ο και σε απόσταση 85 ν.μ. από τα παράλια της Γάζας.

 

Η Γραμματεία της Πρωτοβουλίας κρατάει ενήμερους βουλευτές και το ΥΠΕΞ»





8.15 π.μ.: Στο χάρτη, η θέση του Estelle πριν από λίγο. Δίνεται με τις εξής συντεταγμένες: N31,28 E33,21 Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά, πλέει με 6 κόμβους ταχύτητα, χωρίς κανένα ισραηλινό πλοίο σε ορατή απόσταση, θέλει περίπου 9-10 ώρες για να φτάσει στο λιμάνι της Γάζας.


1.45 π.μ.: Τα έξι σκάφη έχουν φτάσει σε απόσταση τριών ναυτικών μιλίων (περίπου 5,5 χιλιομέτρων) από το Estelle. (μήνυμα απευθείας από το καράβι)

1.30 π.μ.: Τα νεότερα για το Εστέλ μέσα από το Twitter, εδώ:

1.25 π.μ., \ενημέρωση: Η πληροφορία για 3 πλοία που περικύκλωσαν το Estelle δεν επιβεβαιώνεται. Ωστόσο, από τηλεφωνική επικοινωνία με έλληνα που βρίσκεται πάνω στο  που έκανε το OmniaTv.com, προκύπτει πως: Ισραηλινά σκάφη ακολουθούν το πλοίο σε απόσταση και πιο συγκεκριμένα:  «6 πλοία ακολουθούν, 1 μεγάλο & 5 μικρά σε απόσταση 6 μιλίων. Καμιά αναγνώριση από τον ασύρματo - καμιά ενόχληση από τον ασύρματο».

http://img706.imageshack.us/img706/6145/137ef7393475447d8710b25.png


1.00 π.μ.: Χωρίς να μπορεί να ελεγχθεί η αξιοπιστία της πληροφορίας, αναφέρεται στο Twitter πως σύμφωνα με το ισραηλινό Στρατιωτικό Ραδιοφωνικό Σταθμό, το ισραηλινό ναυτικό έχει πλησιάσει το Εστέλ με 3 πλοία. Η ίδια πηγή (https://twitter.com/HananAbuNaser) - παλαιστίνιος ακτιβιστής στη Γάζα) αναφέρει πως το Ισραήλ στέλνει μηνυματα προς το Εστέλ να αλλάξει την πορεία του, αλλά το πλήρωμα αρνείται.

Σάββατο, 00.30 μετά τα μεσάνυχτα.: Ισραηλινές πιέσεις και απειλές προς το Εστέλ μέσω Φινλανδίας. Σύμφωνα με το σουηδικό «Ενα καράβι για τη Γάζα» , πριν λίγο ένας άντρας με το όνομα Teemu Turunen, ισχυριζόμενος πως είναι από το υπ. Εξωτερικών της Φινλανδίας, επικοινώνσε με το Εστέλ και μετέφερε μήνυμα από το ισραηλινό υπ. Εξωτερικών που έλεγε ότι [οι ισραηλινοί] θα επιβιβαστούν στο Εστέλ σε διεθνή ύδατα και ότι το πλήρωμα θα συλληφθεί και θα μεταφερθεί στο ισραηλινό λιμάνι του Ασντότ, cκατηγορούμενο για παράνομη είσοδο στο Ισραήλ - κάτι που δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις του πληρώματος. Αν το πλήρωμα αποδεχθεί την κατηγορία, θα απελαθούν αμέσως, αλλιώς θα δικαστούν.

Μετά από επικοινωνία που είχε με το πλήρωμα του Εστέλ ακριβώς τα μεσάνυχτα Παρασκευής προς Σάββατο, η σουηδική πρωτοβουλία «Ενα καράβι για τη Γάζα» αναφέρει: Το πλήρωμα αναφέρει ότι είναι σκοτάδι και ακόμα ήρεμα, αλλά υπάρχουν αγνώστου ταυτότητας πλοία που κινούνται γύρω μας. Ευχές για ειρήνη και δικαοσύνη.

Η παραπάνω αναφορά από το προφίλ στο Twitter του παρακλαδιού στη Σουηδία της Πρωτοβουλίας «Ενα Καράβι για τη Γάζα» - θυμίζουμε πως το Εστέλ ξεκίνησε από τη Σουηδία:  https://twitter.com/ShiptoGazaSE

Πριν από λίγο επίσης, η σουηδική εφημερίδα Verdens Gang ανέφερε πως ανώνυμες πηγές του ισραηλινού υπ. άμυνας επιβεβαιώνουν πως η επίθεση στο Εστέλ θα εκδηλωθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας αν το Εστέλ δεν αλλάξει πορεία. Η πηγή προσθέτει πως το Εστέλ δεν θα αφεθεί να φτάσει κοντύτερα από 12 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Γάζας. 


Πηγή: http://www.vg.no/nyheter/utenriks/midtosten/artikkel.php?artid=10047340





20/10, 9.15 π.μ.: Τα τελευταία νέα για το Εστέλ καθώς πλέει προς τη Γάζα (διαρκής ενημέρωση)

Σύμφωνα με το «Ενα Καράβι για τη Γάζα Σουηδίας» , 9.00 π.μ. ώρα Ελλάδας (και Γάζας): «Το Εστέλ βρίσκεται 52 ναυτικά μίλια μακριά από τις ακτές της Γάζας. Πλέει προς τον ήλιο. Ολα ήρεμα. Το Εστέλ πλέει σε απόσταση 17 μιλίων από τις αιγυπτιακές ακτές. Θέση: N31,28 E33,21, ταχύτητα: 6 κόμβοι.

»Το πλήρωμα του Εστέλ ξύπνησε σε μια όμορφη και ζεστή μέρα. Η θάλασσα ήρεμη, και καθόλου αέρας. Αυτή τη στιγμή το Εστέλ χρησιμοποιεί τους κινητήρες για να κινείται. Καμιά αλλαγή σε σχέση με νωρίτερα».


19/10: To Estelle αναμένεται να προσεγγίσει τη Γάζα τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 20/10. Σήμερα δόθηκε συνέντευξη Τύπου από την Πρωτοβουλία "Ένα καράβι για τη Γάζα". Δείτε/υπογράψτε τη δήλωση στήριξης στην αποστολή. Οι τελευταίες εικόνες (χθεσινό βίντεο, καθώς το Estelle απομακρύνεται από την Κρήτη):




18/10
: Το Estelle συνεχίζει το ταξίδι προς τον τελικό του προορισμό

18/10: Ήξεις-αφήξεις ανακοίνωση του υπ. Εξωτερικών για το πλοίο Estelle


Το καράβι, εκτός από πολύτιμο ανθρωπιστικό υλικό, μεταφέρει μήνυμα αλληλεγγύης, αντίστασης και ελπίδας στο δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό που ζει στην αποκλεισμένη από το Ισραήλ λωρίδα της Γάζας.  Στο ιστιοφόρο επιβαίνουν 5 βουλευτές, ανάμεσά τους και 2 έλληνες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.  Το ιστιοφόρο «Estelle», πλοίο με ιστορία 90 ετών, απέπλευσε στις 6 Οκτωβρίου από τη Νάπολη της Ιταλίας.



Αρχικά, τα πλοία που ξεκίνησαν για τη Γάζα ήταν δύο: ένα ελληνικό και ένα φινλανδικό, το «Estelle». Στην στάση ωστόσο που έκανε στην Κρήτη το ελληνικό πλοίο, δεν του επετράπη ο απόπλους, καθώς υπήρχε σχετική υπουργική απόφαση, μετά το αιματηρό επεισόδιο με το τουρκικό πλοίο «Μαβί Μαρμαρά».

Έτσι, απέπλευσε μόνο το φινλανδικό πλοίο. Στο καράβι για τη Γάζα επιβαίνουν 30 πολίτες από 8 κράτη (Ισραήλ, Καναδά, Φινλανδία, Ελλάδα, Σουηδία, Νορβηγία, Ιταλία και Ισπανία). Ανάμεσα στους πέντε βουλευτές, δύο είναι οι Έλληνες, ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος και ο Δημήτρης Κοδέλας, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις περιφέρειες Καστοριάς και Αργολίδας αντίστοιχα.

Το φορτίου που μεταφέρει το πλοίο «Estelle» και που προορίζεται για τον αποκλεισμένο Παλαιστινιακό λαό της Γάζας περιλαμβάνει τα εξής:
2 ελαιόδενδρα
41 τόνους τσιμέντο
αναπηρικά καροτσάκια
ιατρικό εξοπλισμό
παιδικά βιβλία
παιχνίδια
300 μπάλες ποδοσφαίρου
μουσικά όργανα
θεατρικό εξοπλισμό (κυρίως εξοπλισμό φωτισμού)

Το πλοίο αναμένεται να φτάσει στον προορισμό του εντός του ερχόμενου Σαββατοκύριακου.

Την επιστολή υποστήριξης για το ταξίδι του Estelle υπέγραψαν σύσσωμη η ΚΟ ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Άγγελος Χάγιος εκ μέρους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, 6 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και ο Μίκης Θεοδωράκης.

Εκτός από τους παραπάνω, εκατοντάδες κόσμου έχουν και αυτοί υπογράψει την επιστολή στήριξης του Estelle. Προσωπικότητες από τον χώρο της Επιστήμης, της Τέχνης και του Πολιτισμού, φορείς, σύλλογοι και ο κόσμος που παραδοσιακά στέκεται στο πλευρό των αγωνιζόμενων Παλαιστινίων. Τα ονόματα τους θα ανακοινωθούν την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012, στις 12 το μεσημέρι, στη συνέντευξη τύπου της Πρωτοβουλίας “Ένα Καράβι για τη Γάζα” που θα δοθεί στην αίθουσα της παλιάς Πρυτανείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.


Δηλώσεις του Βαγγέλη Διαμαντόπουλου

«Οι αγώνες του Ελληνικού και του Παλαιστινιακού λαού συνδέονται με τον αγώνα ενάντια στην πολιτική και οικονομική κατοχή, για κοινωνική δικαιοσύνη, για ελευθερία, για ειρήνη. Είναι κοινοί αγώνες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της περιφέρειας μας ως κομμάτι ενός κοινού προβλήματος, ενάντια στις τυχοδιωκτικές επιδιώξεις των ισχυρών της γης, στα συμφέροντα των πολυεθνικών και στα πρόθυμα να θυσιάσουν τους λαούς τους κράτη-χωροφύλακες και κυβερνήσεις στην περιοχή μας. 

Καθήκον μου είναι να στηρίζω κάθε δίκαιο αγώνα, όπως του λαού της Παλαιστίνης, για λόγους που αφορούν άμεσα εμάς τους ίδιους, για λευτεριά και δικαιοσύνη. Πλέουμε προς τη λωρίδα της Γάζας για να σπάσουμε το εμπάργκο του Ισραήλ, για να στηρίξουμε των αγώνα των Παλαιστίνιων, για να στηρίξουμε τους αγώνες των λαών στην Ευρώπη και στον κόσμο. Με τον ίδιο τρόπο που χρόνια τώρα ο ελληνικός λαός βρίσκεται πλάι στον Παλαιστινιακό, βρίσκομαι κι εγώ παρόν στους αγώνες του λαού της πόλης μας, όπως στο πλάι σας βρίσκεται και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και κάθε προοδευτικός πολίτης.

Όλοι μαζί, συνεχίζουμε τον κοινό μας αγώνα σε κάθε μέτωπο, μέχρι την ανατροπή των καταπιεστικών καθεστώτων, και την λευτεριά και φιλία των λαών. Η ζεστασιά της αλληλεγγύης των κοινωνιών και των λαών είναι η μόνη που μπορεί να λιώσει τους πάγους των μνημονίων και των αποκλεισμών.»



Δηλώσεις του Δημήτρη Κοδέλα

«Η αποδοχή της τιμητικής πρόσκλησης για συμμετοχή στην αποστολή του ιστιοφόρου Estelle, που επιχειρεί να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας, αποτελεί μια ακόμη έκφραση της αλληλεγγύης της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας στην Ελλάδα, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, προς το μαρτυρικό λαό της Παλαιστίνης και το δίκαιο αγώνα του. Μαζί με άλλους συναδέλφους βουλευτές ανταποκρίθηκα θεωρώντας ότι, μέσω των διοργανωτών της νέας αποστολής αλληλεγγύης, μας προσκαλεί το ενάμιση εκατομμύριο αποκλεισμένων της Γάζας και όλοι οι Παλαιστίνιοι που επί δεκαετίες αγωνίζονται για το αυτονόητο δικαίωμα στην ελευθερία και στην αξιοπρέπεια. 

Στόχος όλων μας είναι να συμβάλουμε στην καταδίκη της κατοχής στην Παλαιστίνη, να επιδείξουμε έμπρακτη αλληλεγγύη στον αγωνιζόμενο Παλαιστινιακό λαό, να απαιτήσουμε τον άμεσο τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας. Πέρα από αυτά, όμως, υπάρχουν και κάποιες πιο ιδιαίτερες πτυχές που συνδέουν την παλαιστινιακή υπόθεση με τη συγκυρία στη χώρα μας:

Το αίτημα για Ψωμί – Ελευθερία – Ανεξαρτησία – Δημοκρατία δεν είναι ζητούμενο μόνο για λαούς που υφίστανται στρατιωτική κατοχή ή την επεκτατική πολιτική γειτονικών κρατών. Πλέον, μεταφέρεται από τη Νότια Μεσόγειο στη Βόρεια, αφορά όλο τον Ευρωπαϊκό Νότο και ειδικά τη χώρα μας. Παρ’ όλες τις μεγάλες διαφορές, ένα κόκκινο νήμα συνδέει πλέον την Ελλάδα με άλλες χώρες και αγωνιζόμενους λαούς.
Το τελευταίο διάστημα αντιλαμβανόμαστε όλοι πόσο σημαντική είναι η αλληλεγγύη άλλων λαών προς τους αγώνες του ελληνικού λαού, τη στιγμή που ο τελευταίος έχει βρεθεί στο στόχαστρο της διεθνούς τοκογλυφίας και των ισχυρών ευρωπαϊκών τραπεζο-οικονομικών καρτέλ. Βιώνουμε τι σημαίνει να σου συμπεριφέρονται ως παρία. Σε τέτοιες συνθήκες, μας δίνει κουράγιο να ακούγεται σε άλλες χώρες το σύνθημα «Είμαστε όλοι Έλληνες» ή να ανεμίζει η ελληνική σημαία από την Ισπανία έως, πρόσφατα, στη Βενεζουέλα. Σε τέτοιες λοιπόν συνθήκες οφείλουμε ακόμη περισσότερο να αποδείξουμε ότι η αλληλεγγύη είναι αμοιβαία.
Βρισκόμαστε σε μια ευρύτερη περιοχή, αυτήν της νοτιοανατολικής Ευρώπης που φτάνει ως τη Μέση Ανατολή, όπου το ζήτημα του πολέμου ήδη βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη και σχεδιάζονται ευρύτερες γεωπολιτικές ανακατατάξεις σε βάρος των λαών. Το μήνυμα του Estelle είναι, λοιπόν, και μήνυμα ειρήνης. Μήνυμα υπέρ του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που τσαλαπατώνται όλο και πιο βάναυσα στη χώρα μας και στην περιοχή μας. Μήνυμα αντίστασης σε όσους θέλουν να είναι χωροφύλακες – τρομοκράτες της περιοχής. Για εμάς τους Έλληνες, είναι και δείγμα μιας άλλης «διπλωματίας» και μιας άλλης στάσης, αφού η αποστολή του Estelle απαιτεί έμπρακτα να μην καταπατούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα και η ανεξαρτησία λαών και κρατών.
Με δυο λόγια, η αποστολή του Estelle συνδέεται άμεσα με τις μεγάλες κινητοποιήσεις που ξετυλίγονται και στη χώρα μας: Δεν θα επιτρέψουμε να υπερισχύει ο νόμος του (στρατιωτικά, πολιτικά ή οικονομικά) ισχυρού. Θα επιβάλουμε τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία. Η Μεσόγειος μπορεί, από χώρος εξωτερικών επεμβάσεων, λεηλασίας των φυσικών πόρων των χωρών της, εμφύλιων συγκρούσεων και μίσους, προγραμμάτων λιτότητας και κοινωνικής εξόντωσης, να μετατραπεί σε θάλασσα Ειρήνης, Αξιοπρέπειας, Ευημερίας. Με αυτή την έννοια, σε ένα περιβάλλον γκρίζο, οι αραβικές εξεγέρσεις, οι πλατείες της Νότιας Ευρώπης, η Παλαιστινιακή Αντίσταση, οι αγώνες των λαών της γειτονιάς μας, ανοίγουν για όλους μας δρόμους ελπίδας και νίκης.»


Ακόμη:




Για ενημέρωση σχετικά με την πορεία του Estelle:

Η ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας Ένα Καράβι για τη Γάζα:  http://www.shiptogaza.gr/

και στο Twitter με χαρακτηριστικές λέξεις (hashtg):  #svestelle #flotilla


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)