to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:42 | 27.01.2023

Διεθνή

Ισραήλ: Μακελειό σε συναγωγή με τουλάχιστον επτά νεκρούς και δεκάδες τραυματίες

Επτά νεκροί και δέκα τραυματίες από πυροβολισμούς σε συναγωγή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ


(φωτ.: MAHMOUD ILLEAN/AP)

Επτά άνθρωποι πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν ενώ αρκετοί ακόμη τραυματίστηκαν σε ένοπλη επίθεση σε συναγωγή στη συνοικία Νέβε Γιαακόβ της Ιερουσαλήμ, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία το βράδυ της Παρασκευής.

Ο ένοπλος σύμφωνα με την αστυνομία έφτασε με αυτοκίνητο σε κτίριο που χρησιμοποιείται ως συναγωγή στη γειτονιά στο βόρειο τμήμα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και άνοιξε πυρ.

Στη συνέχεια ο δράστης διέφυγε από το σημείο προς την παλαιστινιακή συνοικία Μπέιτ Χανίνα - περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά - όπου συνάντησε αστυνομικούς που είχαν κληθεί για την επίθεση.

Ο δράστης «εξουδετερώθηκε» ανέφερε η υπηρεσία, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

«Πολλοί τραυματίες από πυροβολισμούς στη συνοικία Νέβε Γιάκοβ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ», ανέφερε η πρώτη ανακοίνωση στην οποία γίνεται λόγος για «τρομοκρατική επίθεση».

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο ένοπλος είναι κάτοικος της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και σε ανταλλαγή πυροβολισμών πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε καθώς προσπαθούσε να διαφύγει πεζός.

Το περιστατικό έρχεται μία ημέρα μετά την πιο θανατηφόρα επιδρομή στη Δυτική Όχθη εδώ και χρόνια.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Χάζεμ Κάσεμ, από την Γάζα, δήλωσε στο Reuters: «Η επιχείρηση είναι μια απάντηση στο έγκλημα που διεξήγαγε η κατοχή στην Τζενίν και μια φυσική απάντηση στις εγκληματικές ενέργειες της κατοχής» ωστόσο απέφυγε να αναλάβει την επίθεση.

Καταδικάζουν και ανησυχούν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την «αποκρουστική» επίθεση, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να κάνει λόγο για «προφανώς τρομοκρατική ενέργεια». Το υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε ότι είναι σε επαφή με τις αντίστοιχες ισραηλινές υπηρεσίες και ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια τροποποίηση στην περιοδεία που επρόκειτο να πραγματοποιήσει στη Μέση Ανατολή ο υπουργός Άντονι Μπλίνκεν τις επόμενες ημέρες.

Νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «ανησυχούν βαθιά για την κλιμάκωση της βίας στη Γάζα».

«Πιστεύουμε ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να αναζητήσουν επειγόντως έναν τρόπο για να αποκλιμακωθεί η κρίση», πρόσθεσε μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα βρίσκεται την Κυριακή στην Αίγυπτο και στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη, με φόντο τις βίαιες συγκρούσεις στην περιοχή.

Νωρίτερα σήμερα ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, σε απάντηση για την εκτόξευση ρουκετών από αυτόν τον παλαιστινιακό θύλακα, με αφορμή την επιχείρηση του στρατού στην Τζενίν της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 9 Παλαιστίνιοι.

«Ασφαλώς αντιλαμβανόμαστε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει καθημερινά το Ισραήλ όσον αφορά την ασφάλεια», είπε ο Κίρμπι.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, επισκέφθηκε το Ισραήλ και διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για τη στήριξη των ΗΠΑ.

tags: Ισραήλ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)