to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:29 | 12.12.2012

Διεθνή

Ισραήλ: «Τιμωρεί» τους Παλαιστίνιους με παρακράτηση δασμών

Να παρακρατήσει τουλάχιστον έως το Μάρτιο τους δασμούς που εισπράττει για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής σκοπεύει το Ισραήλ, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στη de facto αναγνώριση της Παλαιστίνης ως Κράτους από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.


«Οι Παλαιστίνιοι μπορούν να ξεχάσουν ότι θα λάβουν έστω και ένα λεπτό τους ερχόμενους τέσσερις μήνες και έπειτα θα αποφασίσουμε πώς θα προχωρήσουμε», δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Άβιγκντορ Λίμπερμαν.

«Το Ισραήλ δεν είναι προετοιμασμένο να αποδεχτεί μονομερή βήματα από την παλαιστινιακή πλευρά και οποιοσδήποτε πιστεύει ότι θα πετύχει παραχωρήσεις και κέρδη κατ’ αυτόν τον τρόπο, κάνει λάθος», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Το Τελ Αβίβ έχει ήδη σταματήσει να αποδίδει τους δασμούς Δεκεμβρίου, λέγοντας ότι τα παρακρατηθέντα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους των Παλαιστινίων προς την Επιχείρηση Ηλεκτρικού του Ισραήλ, το οποίο ανέρχεται σε 200 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με υφιστάμενες ειρηνευτικές συμφωνίες, το Ισραήλ εισπράττει περίπου 100 εκατ. δολάρια το μήνα σε δασμούς για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία ελέγχει τους παλαιστινιακούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη.

Τα έσοδα από τους δασμούς αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων της Παλαιστινιακής Αρχής. Διοχετεύονται στη μισθοδοσία δημοσίων υπαλλήλων και την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των παλαιστινιακών διοικητικών δομών. Η δεύτερη πηγή εσόδων των Παλαιστινίων είναι οι δωρεές που λαμβάνουν από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγορεί τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς ,ότι αγνόησε τις «παγωμένες» διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου να διεξάγει την εκστρατεία που κατέληξε στην την αναγνώριση της Παλαιστίνης από τον ΟΗΕ στα τέλη Νοεμβρίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)