to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:27 | 26.01.2022

Διεθνή

Ισραήλ: Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε χακάρισμα με λογισμικό της NSO

Η εργασία ερευνήτριας της οργάνωσης «περιλαμβάνει την αποκάλυψη παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ένοπλες συγκρούσεις, ταραχές και ανθρωπιστικές καταστροφές» και «μπορεί να έχει τραβήξει την προσοχή διαφόρων κυβερνήσεων, περιλαμβανομένων ορισμένων που φέρονται να είναι πελάτες της NSO»


Περιφερειακή διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch - HRW) που ερευνούσε τη σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα και την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού υπέστη παραβίαση των τηλεφώνων της από κατασκοπευτικό λογισμικό κατασκευής της ισραηλινής εταιρίας NSO, ανέφερε σήμερα η οργάνωση.

Τα κινητά τηλέφωνα της Λάμα Φάκιχ, που έχει την έδρα της στον Λίβανο και είναι υπεύθυνη για την απόκριση της εδρεύουσας στις ΗΠΑ οργάνωσης σε χώρες από τη Συρία και το Ισραήλ μέχρι τη Μιανμάρ και την Αιθιοπία, τέθηκαν στο στόχαστρο πέντε φορές πέρυσι, ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Η εργασία της Φάκιχ περιλαμβάνει την αποκάλυψη παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ένοπλες συγκρούσεις, ταραχές και ανθρωπιστικές καταστροφές και "μπορεί να έχει τραβήξει την προσοχή διαφόρων κυβερνήσεων, περιλαμβανομένων ορισμένων που φέρονται να είναι πελάτες της NSO", ανέφερε η οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την εποχή του χακαρίσματος των τηλεφώνων, όπως είπε η Φάκιχ, η εργασία της περιελάμβανε την κάλυψη των εχθροπραξιών ανάμεσα στο Ισραήλ και την ισλαμική οργάνωση Χαμάς στη Γάζα και μία έρευνα για την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού το 2020. Είπε πως δεν υπάρχει τρόπος να διαπιστωθεί αν υπήρξε κάποια σύνδεση ανάμεσα στη εργασία αυτή και το χακάρισμα.

Το Παρατηρητήριο ανέφερε πως η NSO τής δήλωσε ότι η εταιρία δεν γνωρίζει αν υπήρχε κάποιος ενεργός πελάτης της NSO που χρησιμοποιούσε την τεχνολογία της εναντίον κάποιου μέλους του προσωπικού του Παρατηρητηρίου και πως θα αξιολογήσει κατά πόσο απαιτείται η διεξαγωγή έρευνας.

"Η NSO πιστεύει πως θα πρέπει να δημιουργηθεί μια διεθνής ρυθμιστική δομή προκειμένου να διασφαλίσει την υπεύθυνη χρήση εργαλείων πληροφοριών στον κυβερνοχώρο", δήλωσε εκπρόσωπος του Ομίλου της NSO στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

"Ωστόσο οποιαδήποτε έκκληση να ανασταλούν αυτές οι τεχνολογίες που σώζουν ζωές μέχρις ότου υπάρξει μια τέτοια δομή είναι αφελής και το μόνο που θα κάνει είναι να ωφελήσει τους τρομοκράτες, τους παιδόφιλους και εγκληματίες που θα διαφύγουν την επιτήρηση και τη σύλληψη".

Πέρυσι το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έλαβε μέτρα ώστε να είναι πιο δύσκολο για αμερικανικές εταιρίες να έχουν συναλλαγές με την NSO, στη βάση ενός πορίσματος σύμφωνα με το οποίο λογισμικό της εταιρίας χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να "στοχοποιηθούν με δόλο" αξιωματούχοι, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές και επιχειρηματίες.

Τον περασμένο μήνα μια ομάδα βουλευτών των ΗΠΑ ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επιβάλουν κυρώσεις στην NSO και άλλες τρεις ξένες εταιρίες οι οποίες όπως υποστήριξε βοήθησαν αυταρχικές κυβερνήσεις να διαπράξουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τον Νοέμβριο, η Apple κατέθεσε αγωγή κατά της NSO, λέγοντας ότι παραβίασε τους νόμους των ΗΠΑ 'εισβάλλοντας' σε λογισμικό εγκατεστημένο στα iPhones.

_

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: Ισραήλ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)