to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:48 | 07.06.2022

Διεθνή

Το Ισραήλ ως κύρια αιτία της σύγκρουσης με τους Παλαιστίνιους «βλέπει» ο ΟΗΕ

Η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ και οι διακρίσεις εις βάρος του παλαιστινιακού λαού είναι οι «κυριότερες αιτίες» των επαναλαμβανόμενων εντάσεων και της αστάθειας, αναφέρει η έκθεση μιας εξεταστικής επιτροπής που συγκροτήθηκε με εντολή από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.


«Τα συμπεράσματα και οι συστάσεις, που σχετίζονται με τις βαθύτερες αιτίες (σ.σ. αυτής της σύγκρουσης), παραπέμπουν συντριπτικά στο Ισραήλ, πράγμα που αναλύουμε ως ένα δείκτη της ασύμμετρης φύσης της σύγκρουσης και της πραγματικότητας στην οποία ένα κράτος κατέχει ένα άλλο», γράφει η πρόεδρος αυτής της επιτροπής, η Νοτιοαφρικανή και πρώην Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβανεθέμ Πιλάι.

«Ο τερματισμός της κατοχής εδαφών από το Ισραήλ, σε πλήρη συμμόρφωση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, παραμένει ζωτικής σημασίας για τον τερματισμό του επίμονου κύκλου βίας», αναφέρει αυτή η πρώτη έκθεση αυτής της επιτροπής.

«Αυτό που έχει μετατραπεί σε μια κατάσταση διαρκούς κατοχής έχει καταγγελθεί τόσο από Παλαιστίνιους όσο και από Ισραηλινούς φορείς ως μία από τις ρίζες των επαναλαμβανόμενων εντάσεων, της αστάθειας και της παρατεταμένης σύγκρουσης τόσο στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ, όσο και στο Ισραήλ», συνεχίζει η έκθεση.

Το έγγραφο υποβλήθηκε πριν από τη δημοσίευσή του στις παλαιστινιακές και ισραηλινές αρχές. Οι τελευταίες δεν απάντησαν.

Περίπου 20 φοιτητές και έφεδροι του ισραηλινού στρατού διαδήλωσαν σήμερα μπροστά στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών εναντίον της δημοσίευσης της έκθεσης.

Ορισμένοι διαδηλωτές είχαν μεταμφιεστεί σε μέλη της Χαμάς, με τα πρόσωπά τους κρυμμένα από μαύρες μπαλακλάβες και φορώντας στρατιωτικές στολές.

«Σκοτώνουμε αμάχους και ο ΟΗΕ μας προστατεύει», φώναζαν, καθώς άλλοι φορούσαν μάσκες που απεικόνιζαν τον ηγέτη της Χαμάς Γιάχια Σινουάρ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)