to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:27 | 04.09.2022

Διεθνή

Ισραήλ: Οι ξένοι επισκέπτες στη Δυτική Όχθη οφείλουν να δηλώνουν τυχόν ερωτικές σχέσεις με Παλαιστίνιους

Από αύριο, Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου, νέοι κανόνες θα ισχύσουν όσον αφορά την είσοδο και την παραμονή αλλοδαπών στην περιοχή της Δυτικής Όχθης


(Khalil Mazraawi/AFP)

Οι ξένοι επισκέπτες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη οφείλουν να ενημερώνουν το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας αν ερωτευτούν έναν Παλαιστίνιο ή μια Παλαιστίνια, σύμφωνα με τους νέους κανόνες του κράτους του Ισραήλ.

Σε περίπτωση που παντρευτούν, θα πρέπει να φύγουν μετά από 27 μήνες για ένα διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών.

Πρόκειται για μέρος της αυστηροποίησης των κανόνων για τους αλλοδαπούς που ζουν ή θέλουν να επισκεφθούν τη Δυτική Όχθη.

Παλαιστίνιοι και ισραηλινές ΜΚΟ κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι «ανεβάζει τους περιορισμούς σε νέο επίπεδο».

Οι νέοι κανόνες πρόκειται να τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου.

Οι κανονισμοί που περιγράφονται σε ένα μακροσκελές έγγραφο περιλαμβάνουν την απαίτηση από τους αλλοδαπούς να ενημερώνουν τις ισραηλινές αρχές εντός 30 ημερών για την έναρξη ερωτικής σχέσης με κάτοχο παλαιστινιακής ταυτότητας.

Οι νέοι περιορισμοί για τα παλαιστινιακά πανεπιστήμια περιλαμβάνουν ποσόστωση για 150 βίζες φοιτητών και 100 ξένους καθηγητές, ενώ δεν υπάρχουν τέτοια όρια στα ισραηλινά.

Επιχειρηματίες και ανθρωπιστικές αρωγής λένε ότι θα επηρεαστούν επίσης σοβαρά από τους νέους κανόνες αφού θέτουν αυστηρούς περιορισμούς στη διάρκεια της βίζας και των παρατάσεών της, εμποδίζοντας σε πολλές περιπτώσεις τους ανθρώπους να εργαστούν ή να προσφέρουν εθελοντική εργασία στη Δυτική Όχθη για διάστημα μεγαλύτερο των λίγων μηνών.

«Πρόκειται για δημογραφικό έλεγχο της παλαιστινιακής κοινωνίας και για απομόνωση της παλαιστινιακής κοινωνίας από τον έξω κόσμο», λέει η Jessica Montell, εκτελεστική διευθύντρια της ισραηλινής μη κυβερνητικής οργάνωσης HaMoked, η οποία έχει καταθέσει αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ κατά των κανονισμών.

«Κάνουν πολύ πιο δύσκολο για τους ανθρώπους να έρθουν και να εργαστούν σε παλαιστινιακά ιδρύματα, να προσφέρουν εθελοντική εργασία, να επενδύσουν, να διδάξουν και να σπουδάσουν».

Ένα κράτος, δύο συστήματα

Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη από την Ιορδανία στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής το 1967. Σήμερα, η COGAT, μια μονάδα του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας, είναι υπεύθυνη για τη διοίκηση της κατοχής του παλαιστινιακού εδάφους.

Το νέο 97σέλιδη διάταγμα της COGAT φέρει τον τίτλο «Διαδικασίες εισόδου και διαμονής αλλοδαπών στην περιοχή της Ιουδαίας και της Σαμάρειας», το βιβλικό όνομα που χρησιμοποιεί το Ισραήλ για τη Δυτική Όχθη. Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο, αλλά η εφαρμογή του καθυστέρησε.

Οι νέοι κανόνες δεν ισχύουν για όσους επισκέπτονται το Ισραήλ καθώς και τα ελεγχόμενα από τους Παλαιστίνιους τμήματα της Δυτικής Όχθης, ούτε τους εβραϊκούς οικισμούς. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η είσοδος αφορά τις ισραηλινές μεταναστευτικές αρχές.

Η PLO ‒ο οργανισμός-ομπρέλα που εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό‒ δήλωσε ότι φέρνουν «κανόνες απαρτχάιντ που επιβάλλουν μια πραγματικότητα ενός κράτους και δύο διαφορετικών συστημάτων».

ΠΗΓΗ: BBC

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)