to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:11 | 04.05.2015

πηγή: Ναυτεμπορική

Διεθνή

Ισραήλ: Οι Αιθίοπες εβραίοι διαδήλωσαν κατά του ρατσισμού

Η αστυνομία συγκρούστηκε με χιλιάδες Αιθίοπες εβραίους στο κέντρο του Τελ Αβίβ, σε μια από τις βιαιότερες διαδηλώσεις στην ιστορία της πόλης


Οι εικόνες της αστυνομίας του Ισραήλ να κάνει χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης συνήθως προέρχονται από την Δυτική Όχθη και περιλαμβάνουν Παλαιστίνιους διαδηλωτές. Την Κυριακή η κατάσταση ήταν διαφορετική. Η αστυνομία συγκρούστηκε με χιλιάδες Αιθίοπες εβραίους στο κέντρο του Τελ Αβίβ, σε μια από τις βιαιότερες διαδηλώσεις στην ιστορία της πόλης. Η σπίθα που προκάλεσε τα επεισόδια ήταν βίντεο που δείχνει δύο Ισραηλινούς αστυνομικούς να γρονθοκοπούν έναν Ισραηλινό στρατιώτη αιθιοπικής καταγωγής σε μια - κατά τις εικόνες - απρόκλητη επίθεση.

Το βίντεο, διάρκειας δύο λεπτών, είναι το τελευταίο σε σειρά περιστατικών που προκάλεσαν ερωτήματα σχετικά με την μεταχείριση εθνοτικών μειονοτήτων από την μεριά του Ισραήλ και την προσπάθεια του να ενσωματώσει νεοφερμένους στην ευρύτερη κοινωνία του, ανεξάρτητα αν είναι εβραίοι.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκε με τον στρατιώτη Νταμάς Φικαντέχ, στο γραφείο του στην Ιερουσαλήμ και τον αγκάλιασε. «Σοκαρίστηκα από τις εικόνες στο βίντεο», δήλωσε σε ανάρτηση του στο twitter. «Δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε και θα το αλλάξουμε», πρόσθεσε.

Μετά από την τρίωρη συνάντηση που είχε με μέλη της αιθιοπικής κοινότητας δήλωσε ότι «πρέπει να είμαστε ενωμένοι κατά του φαινομένου του ρατσισμού, να τον καταγγείλουμε και να τον εξαλείψουμε», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο.

Περίπου 10.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με τον Τύπο - 3000 διαδηλωτές σύμφωνα με την αστυνομία - πλημμύρισαν τους δρόμους του Τελ Αβίβ, τρεις ημέρες έπειτα από συγκέντρωση στην Ιερουσαλήμ, όπου είχαν επίσης ξεσπάσει επεισόδια.

Μεταξύ των χιλιάδων διαδηλωτών, εκατοντάδες Ισραηλινοί συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις για να στηρίξουν τους συμπατριώτες τους αιθιοπικής καταγωγής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)