to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:13 | 19.10.2013

Διεθνή

Το Ισραήλ κάνει τα στραβά μάτια για τους κρατικοδίαιτους ρατσιστές ραβίνους

Με αφορμή το θάνατο του Ovadia Yosef…


Η κατοχή εδαφών και πληθυσμών γενικά αλλά και ειδικά η κατοχή της Παλαιστίνης από το Ισραήλ, είναι φασιστική. Είναι βίαιη, ρατσιστική, ιδεολογικά εμποτισμένη, εκτρέφει το φανατισμό και αυτός της δίνει δύναμη και αναπαράγει την αιτιολόγηση της ύπαρξής της.

Πριν από λίγες μέρες πέθανε ο «εξτρεμιστής» ραβίνος Ovadia Yosef ιδρυτής του κόμματος Σας, το οποίο σταθερά συμμετέχει στις ισραηλινές κυβερνήσεις. Στην κηδεία πορεύτηκαν χιλιάδες άνθρωποι, στη μεγαλύτερη σε πλήθος, σύμφωνα με τις ισραηλινές εφημερίδες, κηδεία στα Ιεροσόλυμα.

Εκατοντάδες χιλιάδες στην κηδεία του Ovadia Yosef

Με αφορμή αυτό το γεγονός μεταφράζουμε (εκτεταμένα αποσπάσματα από) ένα κείμενο του 2010 του Jonathan Cook, δημοσιογράφου που ζει στη Ναζαρέτ, από το δίκτυο electronic intifada. Το κείμενο αυτό μας θυμίζει ότι εκτός από τη φασιστική κατοχή και τον κατά βάση ρατσιστικό χαρακτήρα του «εβραϊκού κράτους» υπάρχει και το φανατικό ιερατείο με τις πύρινες και ρατσιστικές τοποθετήσεις. Πολλοί από τους «ιερωμένους» βρίσκονται στους εποικισμούς και είναι στην πρώτη γραμμή ή υποκινούν επιθέσεις εποίκων κατά Παλαιστίνιων.

Μια Ισραηλινή κρατά ένα πλακάτ που γράφει: “εβραϊκή και αραβική αλληλεγγύη για δικαιοσύνη και ισότητα” διαδηλώνοντας έξω από τη Μεγάλη Συναγωγή της Ιερουσαλήμ ενάντια σε ένα θρησκευτικό διάταγμα 50 εκ των ηγετικών ραβίνων, 8 Δεκεμβρίου 2010. (Oren Ziv/ActiveStills)

Το Ισραήλ κάνει τα στραβά μάτια για τους κρατικούς ρατσιστές ραβίνους

Jonathan Cook

The Electronic Intifada

8 Δεκεμβρίου 2010

 

Οι εβραίοι δεν πρέπει να νοικιάζουν σπίτια στους «άπιστους». Αυτό ήταν το θρησκευτικό διάταγμα που εκδόθηκε αυτή την εβδομάδα από τους κορυφαίους ραβίνους του Ισραήλ, πολλοί από τους οποίους είναι κρατικοί υπάλληλοι και εργάζονται ως θρησκευτικοί προκαθήμενοι στους δήμους. Οι εβραίοι πρέπει αρχικά να προειδοποιούν και στη συνέχεια να εξοστρακίζουν τους εβραίους που δεν τηρούν την εντολή, δήλωσαν οι ραβίνοι.

Η απόφαση είναι η τελευταία σε ένα κύμα ρατσιστικών δηλώσεων ορισμένων από τους ραβίνους με τη μεγαλύτερη επιρροή.

Τον Οκτώβριο ο Shmuel Eliyahu, ο αρχιραβίνος του Σάφεντ, έβγαλε μια απόφαση που υπογράφτηκε από 17 άλλους ραβίνους της πόλης και λέει στους εβραίους κατοίκους να μην πουλάνε την περιουσία τους σε μέλη της παλαιστινιακής αραβικής μειονότητας, που αποτελούν το ένα πέμπτο του πληθυσμού.

Οι πιστοί του έκαναν τα λόγια πράξη με επιθέσεις σε άραβες φοιτητές στην πόλη και απειλώντας να κάψουν τα σπίτια των εβραίων ιδιοκτητών που νοικιάζουν στους φοιτητές.

Μετά από εβδομάδες σιωπής σχετικά με αυτές τις διακηρύξεις, ο πρωθυπουργός Μπεντζαμίν Νετανιάχου τελικά αναγκάστηκε να εκδώσει καταδίκη χτες, περιγράφοντας την έκκληση του ραβίνου ως αντιδημοκρατική και ενάντια στη βίβλο η οποία, όπως είπε, καλεί τους Εβραίους να «αγαπούν τον ξένο».

Παρόλ’ αυτά ο ρατσισμός στο Ισραήλ απολαμβάνει αυξανόμενη εκτίμηση στα υψηλά και μεγάλης επιρροής επίπεδα της θρησκευτικής ιεραρχίας.

Τα αισθήματα αυτά συμμερίζεται και ο Ovadia Yosef, ο πρώην αρχι-ραβίνος του Ισραήλ και θρησκευτικός ηγέτης του Σας, ενός σημαντικού πολιτικού και θρησκευτικού κόμματος στην κυβέρνηση Νετανιάχου. «Το να πουλάει κανείς [σε μη εβραίους], ακόμα και για πολλά χρήματα δεν επιτρέπεται. Δεν θα τους αφήσουμε να πάρουν τον έλεγχο.» είπε πρόσφατα ο Yosef.

Δυο μήνες πριν, ο Yosef εξήγησε την λογική πίσω από τις απόψεις τις δικές του και των ομοϊδεατών του ραβίνων.

«Οι μη εβραίοι γεννήθηκαν μόνο για να μας υπηρετούν.» Εξηγώντας γιατί ο θεός επιτρέπει στους μη εβραίους να ζουν πολλά χρόνια προσέθεσε: «Φαντάσου ότι ο γάιδαρός σου πέθαινε. Θα έχανες το εισόδημά σου. [Ο γάιδαρος] είναι ο υπηρέτης σου… Γι αυτό αυτός έχει πολλά χρόνια ζωής για να δουλεύει καλά για τους εβραίους».

Ο τρόπος με τον οποίο οι ραβίνοι αυτοί χρησιμοποιούν τη θεολογία για να υποστηρίξουν τις ρατσιστικές διακρίσεις δεν εφαρμόζεται μόνο στα ζητήματα της κατοικίας.

rabbi-yitzhak-shapira

Ο ραβίνος Yitzhak Shapira και το εξώφυλο της Τορά του Βασιλιά

Αυτό το καλοκαίρι, ο Yosef Elitzur και ο Yitzhak Shapira  που είναι επικεφαλής ενός σημαντικού θρησκευτικού κέντρου στον εποικισμό Yitzhar στη Δυτική Όχθη, δημοσίευσαν την Τορά του βασιλιά, έναν οδηγό 230 σελίδων για το πώς οι εβραίοι πρέπει να φέρονται στους μη εβραίους.

Οι δύο ραβίνοι συμπέραναν ότι οι εβραίοι είναι υποχρεωμένοι να σκοτώνουν οποιονδήποτε θέτει οποιονδήποτε κίνδυνο, άμεσο ή πιθανό, στο εβραϊκό λαό και άφηναν να εννοηθεί ότι όλοι οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να θεωρούνται απειλή. Γι αυτό το λόγο οι δυο τους δικαιολογούσαν την δολοφονία Παλαιστίνιων πολιτών, ακόμα και των παιδιών τους.

Η Τορά του Βασιλιά, δεν κατακρίθηκε καθόλου από μετριοπαθείς ραβίνους, αντίθετα έχει επικροτηθεί με γενική σιωπή και με ενθουσιώδη υποστήριξη από κάποιους επιφανείς θρησκευτικούς ηγέτες.

ariklandowner

O Arik Ascherman, ένας διαφορετικός ραβίνος που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων. Εδώ σε δράση υπεράσπισης της γης των Παλαιστινίων στους Λόφους νότια της Χεβρώνας

Ο Arik Ascherman, επικεφαλής των ραβίνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ισραήλ, είπε ότι ο αυξανόμενος εξτρεμισμός του ορθόδοξου θρησκευτικού οικοδομήματος του Ισραήλ αντικατοπτρίζει την όλο και πιο δεξιά ατμόσφαιρα στο Ισραήλ που κάνει την έκφραση υπερ-εθνικιστικών απόψεων αποδεκτή.

Στην παρούσα κατάσταση, είπε, οι μετριοπαθείς ραβίνοι διστάζουν να μιλήσουν ανοιχτά εναντίον των συναδέλφων τους. Πολλοί από αυτούς τους ραβίνους ανήκουν σε συντηρητικά ή μεταρρυθμιστικά ρεύματα του Ιουδαϊσμού που δεν είναι επίσημα αναγνωρισμένα στο Ισραήλ.

«Η θρησκευτική έγκριση είναι επικίνδυνη όταν δίνεται στην πολιτική δεξιά από αυτούς τους ραβίνους. Κάνει τις γνώμες τους να φαίνονται πιο αποδεκτές»  είπε

Αυτό φαίνεται σε έρευνες στις οποίες πολλοί ισραηλινοί εβραίοι εκφράζουν υποστήριξη για αντι-αραβικές απόψεις. Μια δημοσκόπηση από το ινστιτούτο ισραηλινής δημοκρατίας που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα έδειξε ότι το 46% των εβραίων της χώρας δεν ήθελαν να ζήσουν κοντά σε άραβες κάτοικους και το 39% ένιωθε το ίδιο για τους ξένους εργάτες.

Και όχι μόνο αυτά αλλά 53% επιθυμούν οι άραβες κάτοικοι να ενθαρρυνθούν να φύγουν από το Ισραήλ και οι μισοί πίστευαν ότι οι άραβες κάτοικοι δεν πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα με τους εβραίους. Ανάμεσα στους θρησκευόμενους τα ρατσιστικά αισθήματα ήταν συχνότερα.

Ο ισραηλινός εισαγγελέας, εν τω μεταξύ, έκανε τα στραβά μάτια στην άρνηση αρκετών επιφανών υποστηρικτών του βιβλίου Τορά του Βασιλιά να ανταποκριθούν στην κλήση για διερεύνηση. «Η ιερή Τορά δεν είναι αντικείμενο για διερεύνηση ή δίκη από ανθρώπους» είπαν οι ραβίνοι.

Συνολικά, το ραβινικό καθεστώς γίνεται όλο και πιο σταθερό στην προώθηση του οράματος για ένα εβραϊκό κράτος που θα διοικείται σύμφωνα με τον ιερό νόμο, σύμφωνα με τον Zvi Barel, έναν σχολιαστή της καθημερινής εφημερίδας Haaretz. Αυτοί και οι υποστηρικτές τους μετατρέπουν τον ζηλωτικό φονταμενταλισμό και το ντροπιαστικό Τορά του Βασιλιά στην επικρατούσα άποψη,» έγραψε πρόσφατα ο Barel.

Η γενική τάση προς τον εξτρεμισμό δεν έγινε κατά τύχη, είπε ο Sefi Rachelevsky ένας επιφανής ισραηλινός συγγραφέας, κριτικός προς το ορθόδοξο ραβινάτο. Τα κρατικά ταμεία του Ισραήλ πληρώνουν τους μισθούς μερικών από τους πιο εξτρεμιστές ραβίνους και το εκπαιδευτικό σύστημα συχνά βρίσκεται υπό τον πολιτικό έλεγχο θρησκευτικών κομμάτων όπως το Σας.

Ο Shapira ο οποίος επίσης υποστηρίζει τη δολοφονία μη εβραίων βρεφών, λαμβάνει μεγάλα ποσά από το υπουργείο παιδείας για το θρησκευτικό του σχολείο, ένα ίδρυμα από όπου εξαπλώνει το μήνυμά μίσους. Οι σπουδαστές της θρησκείας επίσης λαμβάνουν επιπλέον υποτροφίες μη διαθέσιμες στους κανονικούς σπουδαστές προκειμένου να ενθαρρυνθούν να φοιτήσουν σε τέτοιες θρησκευτικές σχολές.

Οι ραβίνοι ασκούν την επιρροή τους στους νεότερους και πιο ευάλωτους. Όταν ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά το Σεπτέμβριο, το 52% των εβραίων μαθητών της πρώτης τάξης πήγε σε αυστηρά θρησκευτικό σχολείο.

Οι μαθητές σε κάποια από τα πιο θρησκευτικά σχολεία, είπε ο Rachlevsky, μαθαίνουν ότι οι εβραίοι είναι υπεράνω της φύσης.

Πηγή: Electronic Intifada

Από τη σελίδα του Συλλόγου Ιντιφάντα http://intifadagr.wordpress.com/ όπου και περισσότερες ειδήσεις και αναλύσεις για την Παλαιστίνη

δείτε ακόμη

Ισραήλ: Εκατοντάδες χιλιάδες στην κηδεία υπερσυντηρητικού ραβίνου

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)