to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:10 | 25.10.2015

Διεθνή

Ισραήλ και Ιορδανία συμφώνησαν για επιτήρηση της Πλατείας των Τζαμιών

Το Ισραήλ και η Ιορδανία, με την ιδιότητά της ως φύλακας των Αγίων Τόπων στην Ιερουσαλήμ, συμφώνησαν σε νέα μέτρα που θα διέπουν το καθεστώς στην Πλατεία των Τζαμιών, προκειμένου να τερματιστεί η έκρηξη της βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.


Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ανακοίνωσε στο Αμάν τη συμφωνία αυτή που προβλέπει κυρίως μόνιμη παρακολούθηση από κάμερες ασφαλείας της πλατείας, στο τέλος χωριστών συνομιλιών που είχε με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Λίγες ώρες αργότερα, χωρίς να αναφερθεί στα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κέρι, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε τη βούλησή του να “διατηρήσει το στάτους κβο” στην Πλατεία των Τζαμιών, το οποίο δεν επιτρέπει σε μη-μουσουλμάνους να προσεύχονται εκεί.

“Το Ισραήλ επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του να διατηρήσει το στάτους κβο (…) στα χαρτιά και στην πράξη” και “θα συνεχίσει να εφαρμόζει την πολιτική του την οποία ακολουθεί επί μακρόν: οι μουσουλμάνοι προσεύχονται στο Όρος του Ναού, οι μη-μουσουλμάνοι επισκέπτονται το Όρος του Ναού”, δήλωσε ο Νετανιάχου χρησιμοποιώντας την ονομασία με την οποία αποκαλούν οι Εβραίοι τον τόπο αυτό.

Το θέμα του ελέγχου και της πρόσβασης στην Πλατεία των Τζαμιών, τρίτο ιερό τόπο του Ισλάμ μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα στη Σαουδική Αραβία, όπως και τόπο λατρείας για τους Εβραίους που θεωρούν ότι είναι η θέση του αρχαίου ναού τους, δρουν καταλυτικά στις ισραηλινο-παλαιστινιακές εντάσεις που διαρκούν εβδομάδες τώρα.

Οι Παλαιστίνιοι και η Ιορδανία κατηγορούν το Ισραήλ ότι θέλει να αλλάξει τους κανόνες (το καθεστώς) που διέπουν την Πλατεία των Τζαμιών από το 1967, και πέρα από αυτό, να χωρίσει την πλατεία σε δύο μέρη, στους Εβραίους και τους μουσουλμάνους. Το Ισραήλ αρνείται ότι έχει τέτοια πρόθεση.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ συμφωνεί στον “πλήρη σεβασμό του ιδιαίτερου ρόλου” της Ιορδανίας, του φύλακα των ιερών τόπων, και δεν προτίθεται να χωρίσει την πλατεία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)