to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:37 | 10.12.2013

Διεθνή

Ισραήλ και Ιορδανία σχεδιάζουν μέγα σχέδιο ένωσης Νεκράς και Ερυθράς Θάλασσας

Το Ισραήλ, η Ιορδανία και οι Παλαιστίνιοι συμφώνησαν τη Δευτέρα στη Ουάσιγκτον να προχωρήσουν σε ένα γιγαντιαίο έργο, για το οποίο διακηρύσσουν ότι έχει στόχο να κάνει το νερό διαθέσιμο στους πληθυσμούς και των τριών πλευρών ενώ θα συμβάλει στην καταπολέμηση της υδάτινης συρρίκνωσης της Νεκράς Θάλασσας. Αντιρρήσεις και επιφυλάξεις για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.


Η Νεκρά Θάλασσα

Το έργο κόστους άνω των 400 εκατομμυρίων δολαρίων θα μεταφέρει νερό από την Ερυθρά προς τη Νεκρά Θάλασσα, την αλμυρή λίμνη που βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Ένα εργοστάσιο που θα κατασκευαστεί στην πόλη Άκαμπα στις ακτές της Ιορδανίας στην Ερυθρά, θα κάνει αφαλάτωση του θαλασσινού νερού το οποίο θα παρέχεται προς χρήση στην Ιορδανία και στις κοντινές ισραηλινές περιοχές. Η μονάδα αφαλάτωσης αναμένεται να παρέχει περισσότερο από 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως «σε λογικές τιμές», σύμφωνα με δηλώσεις ιορδανών αξιωματούχων.

Η άλμη που θα απομένει από τη διαδικασία αφαλάτωσης θα διοχετευθεί μέσω αγωγού 180 χιλιόμετρα βόρεια προς τη Νεκρά Θάλασσα, η οποία απειλείται με συρρίκνωση των νερών της, ειδικά αφότου η ροή του ποταμού Ιορδάνη έχει εκτραπεί για να ενισχύσει την γεωργία τόσο των Ισραηλινών όσο και της Ιορδανίας. Η Νεκρά Θάλασσα έχει ήδη πτώση της στάθμης της κατά 1 μέτρο σε ετήσια βάση. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ισραήλ θα αυξήσει τις πωλήσεις του νερού στην Παλαιστινιακή Αρχή και θα απελευθερώσει επίσης περισσότερο νερό από τη λίμνη Τιβεριάδα για χρήση στην Ιορδανία.

Ιορδανοί αξιωματούχοι χαιρέτισαν το έργο ως «ζωτικής σημασίας» για την ενθάρρυνση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, καθώς και της καταπολέμησης της ανεργίας. Η Ιορδανία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την παροχή νερού διότι η ζήτηση έχει αυξηθεί κοντά στο 20% σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν λόγω της εισροής πάνω από μισό εκατομμύριο προσφύγων από τη Συρία.

Χάρτης της περιοχής, με την Άκαμπα, ίοπου σχεδιάζεται η κατασκευή του εργοστασίου αφαλάτωσης, να διακρίνεται στο κάτω μέρος

Ο ιορδανός υπουργός Υδάτων και Άρδευσης Χαζέμ αλ- Νάσερ δήλωσε ότι η συμφωνία συμβάλλει ώστε η Ιορδανία να επιτύχει τους στόχους της για την εξασφάλιση «οικονομικής ανάπτυξης για τους πολίτες της και εξασφάλιση της ειρήνης». Ιορδανοί αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης ότι η συμφωνία εξασφαλίζει για τους Παλαιστίνιους το «φυσικό και πολιτικό δικαίωμα» σε πόσιμο νερό, περίπου 30 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως.

Ερωτήματα για τις αλλαγές στη Νεκρά Θάλασσα

Ορισμένες πάντως περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιτίθενται στο μεγαλόπνοο προγραμματιζόμενο έργο καθώς ο αντίκτυπος του στην οικολογία της περιοχής είναι αβέβαιος, θέτοντας ενδεικτικά ερωτήματα όπως: τι θα συμβεί στη Νεκρά Θάλασσα αν εισρεύσεις νερό διαφορετικής σύστασης; Θα αναπτυχθούν κρύσταλλοι γύψου, όπως προβλέπεται; Θα αλλάξει από τα άλγη το χρώμα του νερού; Ταυτόχρονα επισημαίνουν ότι η εισροή 400 εκατομμυρίων κυβικών νερού δεν θα σώσουν την Ερυθρά Θάλασσα, απλώς θα καθυστερήσουν την καταστροφή της.

Πληροφορίες από ΑΠΕ και σχετικό δημοσίευμα στη Χααρέτζ

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)