to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:09 | 10.05.2013

Διεθνή

Ισραήλ: Ιστορική (κι επεισοδιακή) προσευχή γυναικών στο Τείχος των Δακρύων στην Ιερουσαλήμ

Εβραίες ακτιβίστριες προσευχήθηκαν σήμερα για πρώτη φορά με απόλυτη ελευθερία και υπό την προστασία της ισραηλινής αστυνομίας, μπροστά από το Τείχος των Δακρύων στην Ιερουσαλήμ.


Υπερορθόδοξοι εβραίοι με την παραδοσιακή ενδυμασία πετούσαν καρέκλες, μπουκάλια με νερό και αυγά κατά των γυναικών και της αστυνομίας και στη συνέχεια πέτρες κατά του λεωφορείου στο οποίο επέβαιναν οι γυναίκες. Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά.

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές εξύβρισαν τις γυναίκες, ενώ τους αστυνομικούς τους αποκάλεσαν "ναζί", σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν εκεί.

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η αστυνομία κράτησε σε απόσταση τους περίπου 1.000 υπερορθόδοξους εβραίους από μια μεγάλη ομάδα της ένωσης "Γυναίκες του Τείχους", οι οποίες έκαναν την προσευχή τους, φορώντας κυρίως το εβραϊκό σάλι προσευχής, έπειτα από απόφαση της δικαιοσύνης που τους επέτρεπε να το κάνουν.

Η αστυνομία συνέλαβε πέντε υπερορθόδοξους εβραίους για "διατάραξη της δημόσιας τάξης", διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Ρόζενφελντ.

Μόλις τελείωσαν την προσευχή, οι αστυνομικοί συνόδευσαν τις γυναίκες σε λεωφορεία, τα οποία τις μετέφεραν εκτός της Παλαιάς Πόλης, ενώ υπερορθόδοξοι εβραίοι πετούσαν πέτρες εναντίον των οχημάτων, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, οι ακτιβίστριες αυτές έχουν ζητήσει να τους επιτραπεί να προσευχηθούν με τον τρόπο που επιθυμούν στο Τείχος των Δακρύων: μεγαλόφωνα, φορώντας το εβραϊκό σάλι προσευχής, φυλακτήρια και κιπά και διαβάζοντας την Τορά, δηλαδή με τον τρόπο με τον οποίο προσεύχονται παραδοσιακά οι άνδρες.

Οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα να προσεύχονται στο Τείχος των Δακρύων, αλλά σιωπηλά και παράμερα. Αυτές που ενεργούσαν διαφορετικά συλλαμβάνονταν από την αστυνομία ή απομακρύνονταν από τους υπερορθόδοξους εβραίους.

Όμως τον περασμένο μήνα, δικαστήριο απεφάνθη ότι η συμπεριφορά των γυναικών αυτών που απλώς προσεύχονται με τον τρόπο αυτόν δεν προκαλεί καμία αναστάτωση, υπογραμμίζοντας ότι μάλλον αυτοί που τους επιτίθενται είναι που δημιουργούν πρόβλημα. Το δικαστήριο αποφάσισε ως εκ τούτου ότι οι "Γυναίκες του Τείχους" μπορούν να προσευχηθούν εκεί ακολουθώντας το τελετουργικό αυτό.

"Κάναμε μια ιστορική προσευχή, μολονότι αυτό ήταν επίπονο", δήλωσε η εκπρόσωπος της ένωσης Σιρά Πρις.

Σύμφωνα με την ίδια, περίπου 400 γυναίκες πήραν μέρος στην σημερινή προσευχή.

"Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανες και ικανοποιημένες που οι γυναίκες μας προσευχήθηκαν με πλήρη ελευθερία και ειρήνη", πρόσθεσε και χαιρέτισε τον ρόλο της αστυνομίας.


News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)