to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:51 | 30.09.2013

Διεθνή

Ισραήλ: Για πρώτη φορά το ίδρυμα για το Ολοκαύτωμα τιμά έναν Άραβα

Το ίδρυμα Yad Vashem του Ισραήλ για το Ολοκαύτωμα ανακοίνωσε σήμερα ότι απονέμει, για πρώτη φορά στην Ιστορία, τον τίτλο του Δικαίου των Εθνών σε έναν Άραβα: έναν Αιγύπτιο γιατρό, ο οποίος έσωσε μια εβραϊκή οικογένεια κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στο Βερολίνο.


Το ίδρυμα Γιαντ Βασέμ απονέμει σε μη Εβραίους, οι οποίοι βοήθησαν και διέσωσαν Εβραίους κατά την διάρκεια του Β' ΠΠ, τον τίτλο του Δικαίου των Εθνών. Ως και σήμερα αρκετές δεκάδες μουσουλμάνοι, κυρίως από την Αλβανία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, έχουν χαρακτηριστεί Δίκαιοι των Εθνών μέσα στα τελευταία 50 χρόνια αφότου δημιουργήθηκε το ίδρυμα, επί συνόλου σχεδόν 25.000 προσώπων που έχουν λάβει την τιμητική αυτή διάκριση.

Ο Μοχάμεντ Χέλμι, ο οποίος απεβίωσε το 1982, είναι ο πρώτος Αιγύπτιος και ο πρώτος Άραβας ο οποίος λαμβάνει τον τίτλο αυτό, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του ιδρύματος.

Ο Χέλμι γεννήθηκε στο Χαρτούμ το 1901 από Αιγύπτιους γονείς, πήγε στη Γερμανία για να σπουδάσει ιατρική κι εγκαταστάθηκε στο Βερολίνο.

Παρότι υφίστατο και ο ίδιος διακρίσεις από τους Ναζί, αφού με βάση τη ρατσιστική τους θεωρία χαρακτηριζόταν Χαμίτης —αυτός ήταν ο όρος των Ναζιστών για τους καταγόμενους από τη Βόρεια Αφρική και την Αραβία—, έκρυψε μια Εβραία οικογενειακή του φίλη, την Άννα Μπόρος (Γκούτμαν μετά τον πόλεμο), σε ένα ξύλινο σπιτάκι.

Σε περιστάσεις κινδύνου ή όταν υφίστατο έρευνες από την πάντοτε καχύποπτη Γκεστάπο, την πήγαινε να μείνει σε φίλους, συστήνοντάς την ως μία εξαδέλφη του από την Δρέσδη.

"Καλός φίλος της οικογένειάς μας, ο Δρ. Χέλμι με έκρυψε στο ξύλινο σπιτάκι του στο Μπερλίν-Μπουχ (σ.σ. το Δάσος του Βερολίνου) από την 10η Μαρτίου ως το τέλος του πολέμου. Από το 1942 και μετά δεν είχα καμιά επαφή με τον έξω κόσμο", έγραψε η Άννα Γκούτμαν μετά τον πόλεμο.

"Η Γκεστάπο γνώριζε ότι ο Δρ. Χέλμι ήταν ο οικογενειακός μας γιατρός και γνώριζε ότι του ανήκε ένα ξύλινο σπιτάκι στο Μπελίν-Μπουχ", συνέχισε η Γκούτμαν. Αλλά ο γιατρός "κατάφερε να ξεγλιστρήσει από όλες τις ανακρίσεις της. Ο Δρ. Χέλμι έκανε τα πάντα για μένα από γενναιοψυχία και θα είμαι ευγνώμων σε εκείνον για πάντα".

Ο Δρ. Χέλμι, πρόσθεσε η Γκούτμαν, βοήθησε επίσης την μητέρα της, τον πατριό της και τη γιαγιά της, δίνοντάς τους εφόδια, φροντίζοντας την υγεία τους δωρεάν, και βρίσκοντας τους κρησφύγετο. Η τετραμελής οικογένεια επέζησε, χάρη στη βοήθειά του, του πολέμου, μετά τη λήξη του οποίου μετανάστευσε στις ΗΠΑ.

Οι επιστολές της Γκούτμαν με τις οποίες εξέφραζε την ευγνωμοσύνη της προς όσους συνέβαλαν να σωθεί βρέθηκαν στα αρχεία της πόλης του Βερολίνου και διαβιβάστηκαν πρόσφατα στο ίδρυμα Γιαντ Βασέμ.

Το ίδρυμα αυτό ανακοίνωσε ότι αναζητεί συγγενείς του Χέλμι για να τιμηθεί μεταθανάτια στο πρόσωπό τους και να τους απονείμει το πιστοποιητικό του Δικαίου των Εθνών κι ένα μετάλλιο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)