to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

2:24 | 08.10.2013

Διεθνή

Ισραήλ: Εκατοντάδες χιλιάδες στην κηδεία υπερσυντηρητικού ραβίνου

Εκατοντάδες χιλιάδες ισραηλινοί πολίτες κατέκλυσαν απόψε τους δρόμους της Ιερουσαλήμ προκειμένου να συμμετάσχουν στην κηδεία του ραβίνου ηγέτη των Σεφαραδιτών Οβάντια Γιοσέφ ο οποίος πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 93 ετών.


Η κηδεία του Γιόσεφ ήταν η μαζικότερη σε συμμετοχή που έχει γίνει ποτέ στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης Γιόσι Παριέντε, καθώς περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία.

«Ο λαός του Ισραήλ έχασε έναν από τους σοφότερους της γενιάς του», ανέφερε στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Ο ραβίνος ήταν κολοσσός στην Τορά και τον εβραϊκό νόμο και υπήρξε μέντορας δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων», πρόσθεσε.

Ο Οβάντια Γιόσεφ αποκαλούταν από τους επικριτές τους και ως «Αγιατολάχ του Ισραήλ» ενώ πολλές από τις δηλώσεις του είχαν χαρακτηριστεί ρατσιστικές.

Παρομοίαζε τους Παλαιστίνιους με φίδια και έλεγε πως «ο Θεός έβαλε τους μη εβραίους στη Γη μόνο και μόνο για να υπηρετούν τους εβραίους».

Ο Γιόσεφ είχε επίσης προσελκύσει τα πυρά και Ισραηλινών όταν είχε δηλώσει κάποτε πως έξι εκατομμύρια εβραίοι σκοτώθηκαν στο Ολοκαύτωμα από τους ναζί επειδή ήταν μετενσαρκωμένες ψυχές αμαρτωλών.

Μέσω του κόμματος «Σας», το οποίο ίδρυσε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο Οβάντια Γιόσεφ ασκούσε μοναδική πολιτική επιρροή.

Στην πιο ισχυρή περίοδό του, το «Σας», το οποίο βρίσκεται τώρα στην αντιπολίτευση, είχε 17 βουλευτές στο 120μελές κοινοβούλιο. Για χρόνια, ο Οβάντια Γιόσεφ, ως ηγέτης του, ήταν ο ρυθμιστικός παράγων στο σχηματισμό κυβερνήσεων συνασπισμού.
 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)