to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το Ισραήλ διέψευσε τον Κέρι για την εκεχειρία

Το Ισραήλ ζήτησε τη βοήθεια της Ουάσινγκτον για να επιτευχθεί εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας δήλωσε ο Κέρι - Το διέψευσε το γραφείο του Νετανιάχου


Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, δήλωσε πως το Ισραήλ ζήτησε τη βοήθεια της Ουάσινγκτον για να επιτευχθεί εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Κέρι επεσήμανε ότι συνομίλησε εκ νέου «το προηγούμενο βράδυ με τον πρωθυπουργό» του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος «αναφέρθηκε στην ιδέα και την πιθανότητα μιας εκεχειρίας». Όπως είπε, ο Νετανιάχου «επανέλαβε ότι θα δεχόταν μια εκεχειρία η οποία θα επέτρεπε στο Ισραήλ να προστατευθεί από τις υπόγειες σήραγγες στη Λωρίδα της Γάζας. Εργαζόμαστε πολύ σοβαρά και πιστεύω με σταθερό τρόπο με τους Ισραηλινούς φίλους μας, ώστε να βρεθεί ένας τρόπος να μειωθούν οι απώλειες ζωών πολιτών, να αποτραπεί η περαιτέρω όξυνση της κατάστασης».

Ωστόσο, ανώτεροι αξιωματούχοι του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού διέψευσαν πως ο Νετανιάχου ζήτησε από τις ΗΠΑ να προχωρήσει η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. «Ο Κέρι ήταν αυτός που έβαλε το θέμα της εκεχειρίας στον Νετανιάχου και όχι το αντίθετο», υποστήριξαν και συμπλήρωσαν: «Ο Νετανιάχου είπε στον Κέρι ότι η συνέχιση της επιχείρησης του ισραηλινού στρατού είναι αναγκαία προκειμένου να προστατευθούν οι Ισραηλινοί πολίτες και να εξουδετερωθούν οι σήραγγες της τρομοκρατίας».

Υπενθυμίζεται πως μόλις επέστρεψε στις ΗΠΑ από μια περιοδεία του στη Μέση Ανατολή το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ο Κέρι δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις από τον ισραηλινό Τύπο, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι χρησιμοποίησε το Κάιρο ως βάση του και γελοιοποίησε τις διπλωματικές του προσπάθειες οι οποίες κατέληξαν μόνο σε μια εκεχειρία διάρκειας 12 ωρών. «Έχω ήδη δεχθεί πλήγματα στην πολιτική. Δεν ανησυχώ γι’ αυτό. Δεν πρόκειται για εμένα, πρόκειται για το Ισραήλ και για το δικαίωμά του να υπερασπίζεται τον εαυτό του», σημείωσε για το ζήτημα αυτό, ο Κέρι.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)