to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:25 | 21.08.2014

πηγή: intifadagr.wordpress.com

Διεθνή

Ισραηλινή διαταγή απέλασης βουλευτού του Λαϊκού Μετώπου με επιδρομή στο σπίτι της

Η Khalida Jarrar δήλωσε στο Maan ότι δεκάδες Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν στο σπίτι της στη Ραμάλα τα ξημερώματα της Τετάρτης και της παρέδωσαν μια διαταγή απέλασης «από ισραηλινό δικαστήριο» στην Ιεριχώ για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα


Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ/PLO) μέσω δηλώσεων του μέλους της εκτελεστικής του επιτροπής Saeb Erekat, καταδίκασε την ισραηλινή διαταγή απέλασης της βουλευτού του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) Khalida Jarrar από το σπίτι της στη Ραμάλα και τoν αναγκαστικό περιορισμό της στην Ιεριχώ. Η διαταγή της επιδόθηκε με επιδρομή που έγινε στην οικία της νωρίς τα ξημερώματα της Τετάρτης. Η οργάνωση υπέρ των δικαιωμάτων των κρατουμένων Ad-Dameer, μέλος του ΔΣ της οποίας είναι η Jarrar, καταγγέλλει την Παλαιστινιακή Αρχή για συνέργεια στη σύλληψη, μέσω του «συντονισμού ασφάλειας» με τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής. Αναλυτικά:

Η Khalida Jarrar δήλωσε στο Maan ότι δεκάδες Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν στο σπίτι της στη Ραμάλα τα ξημερώματα της Τετάρτης και της παρέδωσαν μια διαταγή απέλασης «από ισραηλινό δικαστήριο» στην Ιεριχώ για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Η Jarrar πρόσθεσε ότι η διαταγή όριζε συγκεκριμένα την Ιεριχώ ως την τοποθεσία της απέλασης. Είπε ότι ήταν γραμμένη στα εβραϊκά και ότι αρνήθηκε να την υπογράψει όταν οι στρατιώτες της είπαν να το κάνει. Επίσης της έδωσαν ένα χάρτη με τις επιτρεπόμενες μετακινήσεις της εντός της Ιεριχούς. Η Jarrar δήλωσε ότι η διαταγή συνιστά μιας μορφής κατ’ οίκον σύλληψη και ότι της έδωσαν διορία 24 ωρών να εγκαταλείψει τη Ραμάλα για την Ιεριχώ. Δήλωσε ότι θα προωθήσει το έγγραφο σε εμπλεκόμενα μέρη προτού αποφασίσει με ποιο τρόπο θα αντιδράσει.

Το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της PLO, Saeb Erekat, δήλωσε την Τετάρτη ότι η διαταγή που επιδόθηκε στην Jarrar να περιοριστεί σε μια συγκεκριμένη περιοχή στην Ιεριχώ αποτελεί «μια ακόμη εκδήλωση της ευρείας και συστηματικής επίθεσης του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων πολιτών». Πρόσθεσε ότι η διαταγή «έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την υποχρέωση του Ισραήλ υπό το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες να σέβεται τα θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων της αυτοδιάθεσης, της ελευθερίας κινήσεων, της ιδιωτικής ζωής και της προστασίας της οικογένειας». Ο Erekat σημείωσε ότι η διαταγή, που παραδόθηκε με επιδρομή Ισραηλινών στρατιωτών στο σπίτι της και της δίνει 24ωρη διορία να φύγει, «ουσιαστικά αντιστοιχεί σε προσπάθεια βίαιης μεταφοράς, παράνομου περιορισμού και δίωξης, τα οποία συνιστούν εγκλήματα που διώκονται από τη Συνθήκη της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και από τις καθολικές διατάξεις της πλειονότητας των κρατών». Ο Erekat σημείωσε επίσης ότι άλλα 36 μέλη του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, το αντίστοιχο ενός κοινοβουλίου, κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Η οργάνωση υπέρ των δικαιωμάτων των κρατουμένων Ad-Dameer, μέλος του ΔΣ της οποίας είναι η Jarrar, εξέδωσε την Τετάρτη ανακοίνωση που έλεγε ότι στη βουλευτή ειπώθηκε ότι θα παραμείνει περιορισμένη στην Ιεριχώ τους επόμενους έξι μήνες, επειδή αποτελεί «απειλή για την ασφάλεια της περιοχής», χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση για το είδος αυτής της απειλής από τον ισραηλινό στρατό.

Το Ad-Dameer σημειώνει επίσης στην ανακοίνωση ότι η Παλαιστινιακή Αρχή ήταν συνεργός στη σύλληψη της Jarrar, καθώς οποιαδήποτε επιδρομή σε περιοχές της Περιοχής Α πρέπει να λαμβάνεται με το δικό της συντονισμό. Η Περιοχή Α αποτελεί περίπου το 20% της Δυτικής Όχθης, το οποίο βρίσκεται τυπικά υπό πλήρη παλαιστινιακό έλεγχο ως αποτέλεσμα των Συνθηκών του Όσλο. «Το να επιτραπεί στις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής να μπουν στη Ραμάλα σημαίνει ουσιαστικά ότι ο λεγόμενος ‘συντονισμός ασφάλειας’ ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής και τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, επέτρεψε την απέλαση μίας εκλεγμένης εκπροσώπου του παλαιστινιακού λαού, μίας εκλεγμένης εκπροσώπου η οποία διαρκώς ζητούσε τον τερματισμό αυτού του ‘συντονισμού’» αναφέρει η ανακοίνωση.

Επιπλέον το Ad-Dameer αναφέρει ότι στην εκλεγμένη από το 2006 στο παλαιστινιακό κοινοβούλιο Khalida Jarrar είχε απαγορευτεί από το 1998 να ταξιδεύει εκτός των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών, εκτός από μία φορά το 2010 που μετέβη στην Ιορδανία για ιατρικούς λόγους.

Η ανακοίνωση του Ad-Dameer, τέλος, θυμίζει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής έχουν κατά το παρελθόν απελάσει βίαια και άλλα μέλη του παλαιστινιακού κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των Mohammad Abu Teer, Ahmad Atoun και Mohammad Totah, καθώς και τον υπουργό Θεμάτων της Ιερουσαλήμ, Khalid Abu Arafeh το 2010. Όλοι απελάθηκαν από τα σπίτια τους στην Ιερουσαλήμ και τη Ραμάλα και λίγο αργότερα συνελήφθησαν από το στρατό χωρίς απαγγελία κατηγοριών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)