to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:08 | 20.04.2022

Διεθνή

Ισραήλ: Διαδήλωση ακροδεξιών κινήθηκε προς τη μουσουλμανική συνοικία της Ιερουσαλήμ

Η ισραηλινή αστυνομία διατείνεται πως εμπόδισε εκατοντάδες ακροδεξιούς διαδηλωτές που ήθελαν να κάνουν πορεία μέχρι την Πύλη της Δαμασκού, την κύρια είσοδο στη μουσουλμανική συνοικία στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, εν μέσω του τεταμένου κλίματος μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο διαψεύδουν όμως την υπηρεσία


Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές, που κρατούσαν ισραηλινές σημαίες, ξεκίνησαν από μια πλατεία κοντά στο δημαρχείο της Ιερουσαλήμ, αψηφώντας τις εντολές της αστυνομίας και την καταδίκη της πορείας αυτής από πολλούς Ισραηλινούς ηγέτες.

Οι οργανωτές υποστήριζαν ότι η πορεία τους ήταν μια προσπάθεια «να επαναφέρουν το αίσθημα ασφάλειας στους δρόμους της Ιερουσαλήμ». Ισραηλινοί πολιτικοί χαρακτήριζαν «πρόκληση» τη διαδήλωση.

Η πρόσφατη έξαρση της βίας στο Ισραήλ και τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη εγείρει τον φόβο μιας ευρύτερης σύγκρουσης. Από τον Μάρτιο, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη ενώ σε μια σειρά επιθέσεων με δράστες Άραβες έχουν σκοτωθεί 14 άνθρωποι στους δρόμους του Ισραήλ.

Νωρίτερα σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ είπε ότι διέταξε την αστυνομία να εμποδίσει τον ακροδεξιό βουλευτή Ιτάμαρ Μπεν-Γκβιρ να πάει στην Πύλη της Δαμασκού. «Δεν θα επιτρέψω στις πολιτικές προκλήσεις του Μπεν-Γκβιρ να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή Ισραηλινών στρατιωτών και αστυνομικών», τόνισε.

Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Πύλη της Δαμασκού, όμως στη συνέχεια άλλαξαν πορεία και κατευθύνθηκαν σε μια άλλη πύλη της Παλιάς Πόλης.

Η Χαμάς, η ισλαμιστική οργάνωση που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποίησε να μην πλησιάσουν οι διαδηλωτές στον ιερό χώρο των μουσουλμάνων και ανέφερε ότι «η ηγεσία του κατακτητή» θα φέρει την ευθύνη για τις συνέπειες «τέτοιων επικίνδυνων και προκλητικών μέτρων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)