to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:15 | 12.08.2013

Διεθνή

Το Ισραήλ απελευθερώνει παλαιστίνιους κρατούμενους ενώ συνεχίζει τον εποικισμό

Στα πλαίσια της επανέναρξης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων


Τη λίστα των πρώτων 26 Παλαιστινίων κρατουμένων από τους περίπου εκατό που θα απελευθερωθούν, στο πλαίσιο της επανέναρξης του διαλόγου, δημοσίευσε το Ισραήλ -λίγο μετά την τελική έγκριση για συνέχιση του προγράμματος εποικισμού με οικοδόμηση 1.200 νέων κατοικιών σε Δυτική Όχθη και ανατολική Ιερουσαλήμ

Η απόφαση για την απελευθέρωση των πρώτων κρατουμένων ελήφθη το βράδυ της Κυριακής από ομάδα τριών υπουργών. Πρόκειται κυρίως για κρατούμενους που βρίσκονται στη φυλακή για σχεδόν δύο δεκαετίες.

Εναντίον της απελευθέρωσης των 26 μπορούν να υποβάλουν ένσταση εντός δύο ημερών οι συγγενείς των θυμάτων στις επιθέσεις για τις οποίες οι κρατούμενοι είχαν καταδικαστεί. Βάσει της μέχρι τώρα στάσης του, πάντως, το Ανώτατο Δικαστήριο πιθανότατα δεν θα εμποδίσει τη διαδικασία.

Από αυτούς, οι 14 θα απελαθούν στη Λωρίδα της Γάζας και 12 στη Δυτική Όχθη. Δύο θα είχαν εκτίσει εξ ολοκλήρου την ποινή τους σε έξι μήνες και άλλοι έξι στα επόμενα τρία χρόνια.

Η απελευθέρωση γίνεται ενόψει της επανέναρξης των απευθείας συνομιλιών Ισραήλ και Παλαιστινίων, στην οποία οι δύο πλευρές συμφώνησαν με διαμεσολάβηση της Ουάσινγκτον. Οι δύο πλευρές θα επιστρέψουν στο τραπέζι την Τετάρτη με συναντήσεις στο Ισραήλ και έπειτα στη Δυτική Όχθη· ως χρονοδιάγραμμα στόχο για την πρώτη φάση, οι ΗΠΑ έχουν θέσει τους εννέα μήνες.

Η επιστροφή στο τραπέζι γίνεται όμως ενώ τα βασικότερα αγκάθια παραμένουν: Αφ' ενός οι Παλαιστίνιοι επιμένουν σε αφετηρία για τη λύση των δύο κρατών με βάση τα σύνορα του 1967, αφ' ετέρου το Ισραήλ φαίνεται αμετακίνητο στο πρόγραμμα του εποικισμού, που αποτελεί κόκκινο πανί για τους Παλαιστινίους και καταδικάζεται από τη διεθνή κοινότητα.

Η στάση του Ισραήλ για τον εποικισμό φάνηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ήδη αυτό το Σαββατοκύριακο, με την έγκριση της οικοδόμησης των νέων κατοικιών να εντείνει το κλίμα δυσπιστίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)