to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:40 | 20.03.2013

Διεθνή

Το Ισραήλ απέλασε παλαιστίνιο απεργό πείνας στη Γάζα

Το Ισραήλ απέλασε τον απεργό πείνας Αϊμάν Σαράουνα στη Γάζα, μακριά από το σπίτι και την οικογένεια του που κατοικεί στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης


Ο Αϊμάν Σαράουνα έφτασε στη Λωρίδα της Γάζας το βράδυ της Κυριακής μετά την υπογραφή συμφωνίας απέλασής του για να τερματιστεί η πολύμηνη απεργία πείνας στις ισραηλινές φυλακές.

Ο Σαράουνα έφτασε στο συνοριακό πέρασμα Έρεζ όπου ένα παλαιστινιακό ασθενοφόρο τον περίμενε για να τον πάει στη Γάζα. Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην παλαιστινιακή πλευρά για να τον επευφημήσουν.

Ο Σαράουνα υπέγραψε μια συμφωνία με τις ισραηλινές αρχές να απελαθεί στη Λωρίδα της Γάζας για 10 χρόνια, τερματίζοντας την [διακοπτόμενη] απεργία πείνας που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου, δήλωσε ο επικεφαλής του Παλαιστινιακού Συλλόγου Κρατουμένων.

Ο αναπληρωτής γραμματέας του Υπουργείου Υποθέσεων Κρατουμένων της Παλαιστινιακής Αρχής, Ζιάντ Αμπού Αϊν, δήλωσε στο πρακτορείο Μαάν ότι η συμφωνία υπεγράφη χωρίς να ενημερωθεί το υπουργείο. Δήλωσε ότι οι ισραηλινές αρχές πίεζαν τον Σάμερ Ισάουι, που βρίσκεται σε απεργία πείνας για 228 ημέρες, να κάνει παρόμοια συμφωνία.

Νωρίτερα την Κυριακή, ο Υπουργός Υποθέσεων Κρατουμένων, Ίσα Καράκε, είχε δηλώσει ότι η Παλαιστινιακή Αρχή είχε απορρίψει την απέλαση κρατουμένων ως πολιτικό εκβιασμό.

Ισάουι και Σαράουνα

Ο Σαράουνα, 36 ετών, είναι από το Αλ Χαλίλ (Χεβρώνα) της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, και είναι παντρεμένος με εννιά παιδιά.

Είχε αποφυλακιστεί τον Οκτώβριο του 2011 κατά τη συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, αλλά είχε ξανασυλληφθεί τον Ιανουάριο του 2012 και είχε κατηγορηθεί για παραβίαση των όρων της αποφυλάκισης. Οι ισραηλινές αρχές αρνήθηκαν να αποκαλύψουν με ποιο τρόπο είχε ο Σαράουνα παραβιάσει τους όρους αποφυλάκισης, ακόμα και στους δικηγόρους του, και βρισκόταν φυλακισμένος χωρίς κατηγορίες ή δίκη.

Οι ισραηλινοί εισαγγελείς προσπάθησαν να ακυρώσουν την αμνηστία του Σαράουνα και να τον φυλακίσουν για 28 χρόνια, το υπόλοιπο της προηγούμενης ποινής του. Έκανε απεργία πείνας ζητώντας την απελευθέρωσή του.

Πηγή: Maan

Από το μπλογκ του Συλλόγου Ιντιφάντα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)