to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ισπανικά μαθήματα για Κυριάκο

Μαύρη μέρα, η δική μας Κυριακή του Πάσχα για το Ισπανικό Λαϊκό Κόμμα, δηλαδή, τους ομοϊδεάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, που καταποντίστηκαν στις βουλευτικές εκλογές.


Δεύτερο και καταϊδρωμένο κατετάγη το εν λόγω κόμμα, χάνοντας περίπου το 50% της εκλογικής και κοινοβουλευτικής του δύναμης. Στελέχη του με αυτοκριτικό πνεύμα, απέδωσαν την μεγάλη πτώση στο γεγονός ότι το Λαϊκό Κόμμα υιοθέτησε μέρος της αρκοδεξιάς ατζέντας, πριμοδοτώντας έτσι το κόμμα Vox, που πρώτη φορά εκπροσωπείται  με 24 έδρες στις 350 της Βουλής.

Μεγάλος νικητής των εκλογών το αναγεννημένο Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο έλαβε τα  μηνύματα από προηγούμενες εκλογές, πραγματοποιώντας αριστερή στροφή, κάνοντας το ακριβώς αντίθετο από αυτό που κάνει το πρώην ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα.

Κυριάκος και Φώφη επικαλέστηκαν την πτώση της συνασπισμένης αριστεράς υπό τον τίτλο Unidos Podemos, αλλά μάλλον αγνοούν τις πραγματικότητες της Ισπανίας. Το εν λόγω σχήμα που έχει συγκροτηθεί από την Ενωμένη Αριστερά, εντός της οποίας είναι το ΚΚ και το κίνημα Podemos (στα ισπανικά σημαίνει Μπορούμε), κατέγραψε σημαντική πτώση στις εκλογές, αλλά δεν καταποντίστηκε και παραμένει ρυθμιστής των μετεκλογικών εξελίξεων.

Υπενθυμίζω ότι παλαιοτερα και η ισπανική Αριστερά με δυσκολία έμπαινε στη Βουλή, αλλά διευρύνθηκε και ανανεώθηκε με την εμφάνιστη του Podemos, που ξεπήδησε ως πολιτικό υποκείμενο από το «κίνημα των πλατειών». Με άλλα λόγια, στην Ισπανία συνέβη κάτι ανάλογο με την εκλογική εκτόξευση του ΣΥΡΙΖΑ μέσω του «κινήματος της Πλατείας Συντάγματος».  Οι «αγανακτισμένοι» της Πλατείας Συντάγματος ήταν οι indignados της Plaza de Sol της Μαδρίτης.

Το Podemos παρουσίασε τις αδυναμίες κάθε νέου αριστερού κινήματος, υπέστη διάσπαση των δυνάμεών του στη Μαδρίτη, ενώ επηρεάστηκε αρνητικά και από το ζήτημα της Καταλονίας, όπου κυριάρχησαν οι αυτονομιστές εις βάρος της Αριστεράς. Παρόμοια προβλήματα είχε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα το 2015, όταν περίπου το ένα τρίτο της κοινοβουλευτικής του ομάδας αποχώρησε από το κόμμα, με αφορμή την υπογραφή  του τρίτου μνημονίου.

Ωστόσο, η ιστορική νίκη του κόμματός μας τον Ιανουάριο εκείνης της χρονιάς, που επανελήθη  τον Σεπτέμβριο, παρά την διάσπαση, έπαιξε καθοριστικό ρόλο για πολιτικές ανακατατάξεις τόσο στην Πορτογαλία όσο και στην Ισπανία.  Ειδικότερα στην Ισπανία, ο νεαρός ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσεθ αναμετρήθηκε με την «παλαιά φρουρά», προτείνοντας ένα αντινεοφιλελεύθερο πρόγραμμα και συμπόρευση με την ευρύτερη Αριστερά. Προσπάθειά που αρχικά απέτυχε, οδηγώντας τον ίδιο σε παραίτηση και από τη θέση του βουλευτή. Επανέκαμψε, όμως, στην ηγεσία μέσω συνεδρίου του κόμματος, έστριψε το τιμόνι αριστερά και έγινε πρωθυπουργός παρότι μη βουλευτής, με την στήριξη της Αριστεράς. Υπενθυμίζω ότι το Λαϊκό Κόμμα βαρύνεται με οικονομικά σκάνδαλα, όπως συμβαίνει και στη δική μας χώρα με πρώην υπουργούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Bίοι παράλληλοι, λοιπόν, για την Ελλάδα και την Ισπανία.

Τα προαναφερθέντα είναι γνωστά στο επικοινωνιακό επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά δεν φαίνεται να αντλεί κανένα δίδαγμα, όντας όμηρος των Σαμαρά-Γεωργιάδη-Βορίδη. Αυτοί έσυραν το κομμα της «φωτισμένης Δεξιάς», που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, στα εθνικιστικά συλλαλητήρια εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών, σε αγαστή συμπόρευση με την Χρυσή Αυγή και άλλα ακροδεξιά μορφώματα δήθεν μακεδονομάχων.

Τέλος, μια που στην ηγεσία της ΝΔ αρέσκονται σε αρχαία ρητά, τους υπενθυμίζω το «γηράσκω αεί διδασκόμενος», μόνο που στην περίπτωσή τους γηράσκουν μη διδασκόμενοι.

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)