to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:49 | 22.10.2012

Διεθνή

Ισπανία: Των διαδηλωτών τα κεφάλια ανοίγουν, η αστυνομία χρειάζεται προστασία κατά την κυβέρνηση Ραχόι

Την απαγόρευση της φωτογράφησης, της βιντεοσκόπησης καθώς και της αναπαραγωγής εικόνων και βίντεο αστυνομικών δυνάμεων "επί τω έργω" σκέφτεται η Ισπανική κυβέρνηση.


Τα σχέδια της κυβέρνησης αποκαλύφθηκαν μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του γενικού διευθυντή της αστυνομίας Cosido Ignacio, ότι γίνονται προσπάθειες προκειμένου να επιβληθεί μια τέτοια απαγόρευση.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Jorge Fernandez Diaz σκέφτεται να απαγορέψει τη φωτογράφηση, τη βιντεοσκόπηση καθώς και την αναπαραγωγή εικόνων και βίντεο αστυνομικών δυνάμεων εν ώρα υπηρεσίας.

Η αναπληρωτής Πρωθυπουργός Soraya Saenz de Santamaria συμπλήρωσε τον ομόλογό της λέγοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα όριο μεταξύ του δικαιώματος των πολιτών να διαμαρτύρονται και της ανάγκης να προστατεύεται η ακεραιότητα των κρατικών δυνάμεων ασφαλείας. Στις επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το πώς το μέτρο θα επηρεάσει την ελευθερία του τύπου η Saenz απάντησε ότι αν και είναι "πολύπλοκο ζήτημα, θα βρεθεί μια ισορροπία" προκειμένου, όπως πρόσθεσε, "η κυβέρνηση να μπορεί να προστατέψει όλους τους πολίτες". Ο Fernandez Diaz συμπλήρωσε την προλαλήσασα λέγοντας ότι πρέπει να προστατευθεί "η αξιοπρέπεια των δυνάμεων ασφαλείας".

Καθόλου τυχαία δεν είναι η στιγμή που η Ισπανική κυβέρνηση σκέφτεται να επιβάλλει μια τέτοια απαγόρευση. Οι εικόνες από τη βίαιη αστυνομική καταστολή των διαδηλώσεων ενάντια στη λιτότητα και τα μνημόνια, με αποκορύφωμα τα γεγονότα της 25ης Σεπτεμβρίου όπου δεκάδες τραυματισμένοι διαδηλωτές καταγράφηκαν από τις κάμερες γεμάτοι αίματα, μετά την βιαιότατη επίθεση που δέχθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, σόκαρε τους Ισπανούς πολίτες. Οπότε η κυβέρνηση αντί να συμμαζέψει την αστυνομία, την προστατεύει από τα "κακά" μάτια που καταγράφουν τη βαρβαρότητα των πρακτικών της.

Η Angel Casana, δημοσιογράφος της εφημερίδας El Mundo, τόνισε σε διαδικτυακό της άρθρο ότι η απαγόρευση φωτογραφιών θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ειδησεογραφία. "Αν αυτή η πρόταση προχωρήσει, θα είναι αδύνατο να μάθεις τα γεγονότα την ώρα που διαδραματίζονται στους δρόμους την ώρα που γίνονται όλο και μεγαλύτερες διαμαρτυρίες σε αυτούς λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης πολλών οικογενειών ".


Πηγή: nytimes.com

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)