to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:00 | 15.02.2016

Διεθνή

Ισπανία: Στις αρχές Μαρτίου η συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης - Αισιόδοξος δηλώσει ο Σάντσεθ

Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο οποίος διεξάγει διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης και τον τερματισμό του πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα, δήλωσε την Παρασκευή πως ελπίζει ότι θα καταλήξει σε συμφωνία για έναν κυβερνητικό συνασπισμό μέχρι τα τέλη του μήνα και ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή στις αρχές Μαρτίου


Η κάτω Βουλή του κοινοβουλίου της Ισπανίας θα αρχίσει στις 2 Μαρτίου τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό μιας νέας κυβέρνησης συνασπισμού, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρός της Πάτσι Λόπεθ. Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος διεξάγει διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης και τον τερματισμό του πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα, δήλωσε την Παρασκευή πως ελπίζει ότι θα καταλήξει σε συμφωνία για έναν κυβερνητικό συνασπισμό μέχρι τα τέλη του μήνα και ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή στις αρχές Μαρτίου.

Αν ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, υποψήφιοι άλλων κομμάτων θα έχουν στη διάθεσή τους άλλους δύο μήνες προκειμένου να προσπαθήσουν να σχηματίσουν μια εναλλακτική πλειοψηφία προτού προκηρυχθούν νέες εκλογές. Ο Σάντσεθ καλείται να συμφωνήσει με τη ριζοσπαστική Αριστερά του Πάμπλο Ιγκλέσιας, την Ενωμένη Αριστερά και το εθνικιστικό κόμμα των Βάσκων, προσδοκώντας και στην αποχή των αυτονομιστών της Καταλονίας, ώστε στη Βουλή να εξασφαλίσει την πλειοψηφία επί των ψηφισάντων.

Ο Σάντσεθ απεύχεται τις εκλογές που -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- θα εξοστρακίσουν το κόμμα του στην τρίτη θέση προς όφελος του Ποδέμος. Και για τον Ραχόι, η συγκυρία είναι δυσοίωνη, καθώς το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) πρωταγωνιστεί σε νέο σκάνδαλο διαφθοράς, που ανάγκασε χθες την επί 12 χρόνια πρόεδρο του κόμματος στη Μαδρίτη, την 63χρονη κόμισσα Εσπεράνθα Αγκίρε να παραιτηθεί.

Την περασμένη εβδομάδα η Χωροφυλακή έκανε έφοδο στην έδρα του κόμματος στη Μαδρίτη στο πλαίσιο έρευνας για δίκτυο παράνομης χρηματοδότησης του ΡΡ από επιχειρήσεις, με αντάλλαγμα αναθέσεις συμβάσεων. Σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, πρόκειται για μίζες τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ που έδινε η κατασκευαστική OHL στον ταμία της οργάνωσης Μπελτράν Γκουτιέρεθ. Η Αγκίρε ανέλαβε την πολιτική ευθύνη «γιατί δεν παρακολούθησα όσα γίνονταν στο κόμμα», αλλά και επειδή «εμπιστεύτηκα πρόσωπα σαν τον Φρανθίσκο Γρανάδος», γενικό γραμματέα του ΡΡ στη Μαδρίτη, φυλακισμένο εδώ και ενάμιση χρόνο για τη συμμετοχή του σε άλλο δίκτυο διαφθοράς. Η παραίτηση και το νέο σκάνδαλο αποτελούν σοβαρό πλήγμα για τον Ραχόι σε περίπτωση σύντομης προσφυγής στις κάλπες. Πόσο μάλλον, όταν -σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της ABC- το 65,6% των Ισπανών θεωρούν πως -σε περίπτωση εκλογών- ο Ραχόι δεν πρέπει να είναι υποψήφιος του ΡΡ για την πρωθυπουργία της χώρας.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ, skai.gr, efsyn.gr

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)