to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:03 | 05.07.2012

left.gr

Οικονομία

Ισπανία: Στην υπόθεση Bankia εμπλέκονται και τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα της χώρας

Η ιδιαίτερη σχέση της Bankia με το κυβερνητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ενδέχεται να προκαλέσει αμηχανία στα κλιμάκια της εξουσίας


Ισπανικό δικαστήριο ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα έρευνα για τραπεζική απάτη εναντίον πρώην διευθυντικών στελεχών της Bankia, περιλαμβανομένου και του πρώην προέδρου του διοικητικού της συμβουλίου Ροδρίγο Ράτο--του άλλοτε γενικού διευθυντή του ΔΝΤ και υπουργού στην κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι--βάζοντας στο στόχαστρο των ερευνών και τις ίδιες τις ρυθμιστικές αρχές, όπως και την Τράπεζα της Ισπανίας.

Τα 23,5 δισ. ευρώ που απαιτήθηκαν για τη διάσωση της Bankia τον Μάιο, οδήγησαν την Ισπανία να προσφύγει στην ΕΕ για τη διάσωση του τραπεζικού της συστήματος και έφερε σε δυσχερή θέση τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα, που παραδοσιακά διατηρούν στενούς δεσμούς με τον τραπεζικό τομέα.

Η Bankia είχε δημιουργηθεί το 2010 από τη συνένωση επτά περιφερειακών ταμιευτηρίων, μεταξύ των οποίων η πανίσχυρη Caja Madrid και η Bancaja της Βαλένθιας, στα πλαίσια του κυβερνητικού προγράμματος για τη μείωση του αριθμού των μικρών αποταμιευτικών ιδρυμάτων της Ισπανίας, των γνωστών cajas.


Η ιδιαίτερη σχέση της Bankia με το κυβερνητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ενδέχεται να προκαλέσει αμηχανία στα κλιμάκια της εξουσίας, καθώς ο Ράτο--ο οποίος εξεδιώχθη λίγο καιρό πριν από την ανάληψη του ελέγχου της τράπεζας από το κράτος--αποτελούσε έναν από τους στυλοβάτες του κόμματος και ήταν υπουργός Οικονομικών στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΡΡ, προτού ηττηθεί από τους Σοσιαλιστές και εξακολουθεί να ασκεί επιρροή σε πολλούς νυν υπουργούς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)