to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:02 | 19.12.2015

πηγή: Αυγή

Διεθνή

Ισπανία: Σκληρή μάχη ανατροπής της δολοφονικής λιτότητας με άξονα Podemos και Ενωμένη Αριστερά

«Το Podemos έρχεται δεύτερο», είπε ο Ραχόι στη Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ Podemos και Ενωμένη Αριστερά φαίνεται να ξεπερνούν το 25% και να αλλάζουν τα μετεκλογικά συντηρητικά σενάρια χάρις σε μια μάχη που φαίνεται να κερδίζεται με ένα σκληρό αγώνα σπίτι με σπίτι, ψήφο με ψήφο.


Του Αργύρη Παναγόπουλου από την Αυγή

Στην απογοητευμένη έκφραση του Ραχόι και της Μέρκελ αποτυπώνονται οι αγώνες των Αγανακτισμένων, της "Πράσινης Παλίρροιας" για τη Παιδεία, της "Λευκής" για την Υγεία, της Πλατφόρμας Εναντίον των Κατασχέσεων Κατοικιών ΡΑΗ, το χαμόγελο της δημάρχου της Βαρκελώνης και της Μαδρίτης και των τουλάχιστον εκατό χιλιάδων γυναικών που διαδήλωσαν πριν από λίγες ημέρες εναντίον της βίας που εξασκείται εναντίον τους. 

Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι χάνει τουλάχιστον 4 εκατομμύρια ψήφους ή τουλάχιστον το 20% από το σχεδόν 45% που είχε το 2011, το Podemos ανακάμπτει μάλλον πάνω από 20% και η Ενωμένη Αριστερά διατηρείται τουλάχιστον στο 4 με 5%. Πολλά μπορεί να εξαρτηθούν από τη κατανομή των εδρών τόσο του Podemos και της Ενωμένης Αριστεράς όσο και των άλλων εθνικιστικών αριστερών και προοδευτικών κομμάτων από ένα άδικο εκλογικό σύστημα.

Ορισμένοι φοβούνται ότι οι εκλογές θα οδηγήσουν σε πολιτική αστάθεια τη χώρα εάν δεν θα μπορέσει να σχηματιστεί με ευκολία μια κυβέρνηση Λαϊκού Κόμματος και «Πολιτών». Η αλήθεια είναι ότι ο μόνος κίνδυνος για την Ισπανία είναι η διαιώνιση της βάρβαρης και δολοφονικής πολιτικής που οδήγησε σε τουλάχιστον 15.000 αυτοκτονίες, που πέταξε στο δρόμο 100.000 οικογένειες που τους κατασχέθηκαν οι κατοικίες γιατί δεν είχαν να πληρώσουν το στεγαστικό δάνειο, που δημιούργησε ένα στρατό 4,15 εκατομμυρίων ανέργων, που οδήγησε 1,23 εκατομμύρια άτομα ή το 27,3% του πληθυσμού στα όρια της φτώχειας. Στο τομέα της Υγείας η πολιτική του Ραχόι μόνο το 2014 δολοφόνησε 4.000 άτομα με ηπατίτιδα C, γιατί δεν τους προσφέρθηκε καθόλου ή επαρκής ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όπως καταγγέλλει ο σύλλογος των ασθενών από τη συγκεκριμένη ασθένεια.  

Οι λαοί της Ισπανίας υπέφεραν σκληρά από τη πολιτική του Ραχόι. Σήμερα θέλουν την αλλαγή στη χώρα τους και την Ευρώπη, όπως επιβεβαιώνει και το εξαιρετικά μικρό ενδιαφέρον για τις ισπανικές εκλογές από τα ευρωπαϊκά συστημικά μέσα ενημέρωσης. Κανείς σχεδόν δεν μίλησε για τις εκλογές στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο, τις εκλογές στη Πορτογαλία τον Οκτώβριο, όπως δεν μιλά για τις εκλογές της Κυριακής που θα ανατρέψουν τη νεοφιλελεύθερη λιτότητα στην Ισπανία. Εκτός από τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και τη Φραγκφούρτη υπάρχει η πραγματική Ευρώπη. Δεν τους αρέσει γιατί  οι  γειτονιές του Καραμπαντσέλ και του Χετάφε στη Μαδρίτη και της Μπανταλόνα στη Βαρκελώνη θα μιλήσουν την ίδια γλώσσα με τις γειτονιές του Περάματος, της Δραπετσώνας και της Νέας Ιωνίας. 

«Το Podemos έρχεται δεύτερο», φαίνεται ότι είπε ο Ραχόι στη Μέρκελ κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, αποτυπώνοντας μια ξινή έκφραση στο πρόσωπο της καγκελαρίου και γεμίζοντας αισιοδοξία τους λαούς της Ισπανίας που αγωνίζονται για την ανατροπή της λιτότητας και του βάρβαρου νεοφιλελευθερισμού που διαλύει τη κοινωνία και τη χώρα τους.

Το Podemos και η Ενωμένη Αριστερά φαίνεται ότι ξεπερνούν το 25%. Η Ισπανία τη Κυριακή στις 23.30 ώρα Ελλάδας θα έχει επιτέλους ενηλικιωθεί. Τα αποτελέσματα θα έχουν ανακοινωθεί και θα έχει μπει και επισήμως η ταφόπλακα στο διεφθαρμένο δικομματισμό της μεταφρανκικής μεταπολίτευσης.

Το Podemos στις μυστικές δημοσκοπήσεις των στεγανών του ισπανικού και ευρωπαϊκού κατεστημένου φαίνεται να έρχεται δεύτερο, με τους σοσιαλιστές να κινδυνεύουν να χάσουν τη τρίτη θέση από του λαϊκιστές «Πολίτες», το κόμμα που δημιουργήθηκε πριν από εννιά χρόνια από το δεξιό ισπανικό εθνικισμό στη Καταλονία και που αποτελεί σήμερα το «γενόσημο» για τη παραμονή της δεξιάς στην εξουσία. Οι ίδιες μυστικές δημοσκοπήσεις λέγεται ότι δείχνουν ένα δεύτερο θετικό στοιχείο, ότι η Ενωμένη Αριστερά θα διαψεύσεις τις επίσημες δημοσκοπήσεις κυμαινόμενη με άξονα τους ένα εκατομμύριο ψήφους,  

Το Podemos και η Ενωμένη Αριστερά, που συμμετέχει στους συνδυασμούς της Λαϊκής Ενότητας UP, δεν δίνουν μόνο τη μάχη για την ανατροπή της δεξιάς, του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας. Το Podemos και η Ενωμένη Αριστερά δίνουν από μόνοι τους τη μάχη για την ανασύνθεση της κοινωνίας από τα κάτω, προσπαθούν να ενώσουν όχι μόνο αυτό που ο νεοφιλελευθερισμός κατακερματίζει στο επίπεδο των εργασιακών, ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων, της διάλυσης του κοινωνικού κράτους, της de dacto ακύρωση της δημοκρατίας.

Το Podemos και η Ενωμένη Αριστερά δίνουν μια πραγματική μάχη για ένα νέο ευρωπαϊκό πολιτισμό που θα έχε επικεφαλής τους λαούς του. Το Podemos μετατράπηκε στο μεγαλύτερο ισπανικό κόμμα που εκφράζει όλους τους λαούς της Ισπανίας, τις γλώσσες και τους πολιτισμούς τους, τα αιτήματα και τις ελπίδες τους. Στην Ευρώπη του αχαλίνωτου εθνικισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας το Podemos και η Ενωμένη Αριστερά απαντούν στο δεξιό ισπανικό εθνικισμό του Ραχόι και το δεξιό καταλανικό εθνικισμό του Μας με τη δημοκρατία, την ενότητα και την αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς της Ισπανίας. Στη πρωτεύουσα της Καταλονίας είδαμε τη δήμαρχο της Βαρκελώνης Άντα Κολάου να συμμετέχει στη «πολυεθνική» συγκέντρωση του ψηφοδελτίου Comù Podemos μαζί με τους εκπροσώπους των άλλων λαών της Ισπανίας, της Βαλένθια, της Γαλικίας, της υπόλοιπης Ισπανίας.

Το Podemos και η Ενωμένη Αριστερά δείχνουν το δρόμο για την αριστερή ανατροπή του νεοφιλελεύθερου σχεδίου να διαιωνίσει τη λιτότητα και τη καταστροφή των δικαιωμάτων διαμέσου του αχαλίνωτου εθνικισμού και το φόβο «βαλκανιοποίησης» της χώρας. Το μέλλον της Ισπανίας μπορούν να το αποφασίσουν μόνο οι λαοί της, υποστηρίζουν και οι δύο σχηματισμοί, απαιτώντας τη διοργάνωση ενός δημοψηφίσματος στη Καταλονία, ενώ την ίδια στιγμή αγωνίζονται στην πράξη για μια δημοκρατική και ομοσπονδιακή Ισπανία, που να αναγνωρίζει και να σέβεται όλους τους λαούς και τους πολίτες της.   

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)