to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:50 | 02.04.2020

Διεθνή

Ισπανία: Σχεδόν 900.000 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους

Σχεδόν 900.000 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους στην Ισπανία από τις 12 Μαρτίου, όταν στη χώρα επιβλήθηκαν αυστηρά μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων, σύμφωνα με στοιχεία από τις υπηρεσίες κοινωνικής ασφάλισης της χώρας.


Η Ισπανία έχασε σχεδόν 900.000 θέσεις εργασίας, με παραπάνω από τις μισές να είναι εποχικές, από τότε που επιβλήθηκαν μέτρα αποκλεισμού στα μέσα Μαρτίου σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί η επιδημία του κορονοϊού, σύμφωνα με στοιχεία των υπηρεσιών κοινωνικής ασφάλισης που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Η Ισπανία, που έχει τον δεύτερο υψηλότερο στον κόσμο αριθμό θανάτων από τον κορονοϊό μετά την Ιταλία, έχει απαγορέψει τις μετακινήσεις, εκτός από αυτές που είναι απολύτως απαραίτητες, από τις 14 Μαρτίου. Αυτή την εβδομάδα υιοθέτησε ακόμα πιο αυστηρά μέτρα, καθώς όλοι όσοι εργάζονται σε μη απαραίτητους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας πρέπει να παραμένουν στο σπίτι τους.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι 898.822 άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους από τότε που επιβλήθηκαν τα μέτρα αποκλεισμού, συμπεριλαμβανομένων περίπου 550.000 εποχικών υπαλλήλων. Οι κλάδοι του τουρισμού και των κατασκευών είναι αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο.

«Πάντα είναι μεγάλο πρόβλημα και είναι διπλή η πρόκληση που έχουμε: να αντιμετωπίσουμε την επιδημία και να αποφύγουμε να παρασυρθεί η οικονομική δραστηριότητα», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Χοσέ Λουίς Αμπάλος στον ραδιοφωνικό σταθμό RNE. «Θα πρέπει να εργαστούμε για να επανεκκινήσουμε την οικονομία μόλις θέσουμε υπό έλεγχο την επιδημία».

Ο αριθμός των επίσημα καταγεγραμμένων ανέργων στην Ισπανία αυξήθηκε σε 3,5 εκατομμύρια τον Μάρτιο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2017. Τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν όλες τις νέες θέσεις εργασίας που χάθηκαν, καθώς δεν καταγράφονται επίσημα ως άνεργοι όλοι οι εργαζόμενοι.

«Είναι μια απολύτως πρωτόγνωρη κατάσταση», δήλωσε η υπουργός Εργασίας Γιολάνδα Ντίαθ σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι είναι η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση στην ανεργία που έχει καταγραφεί στην Ισπανία.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορονοϊού θα έχουν επίσης ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση, «σημαντικά αλλά προσωρινά», του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας για το 2020, όπως δήλωσε ο υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Χοσέ Λουίς Εσκρίβα. Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, η Ντίαθ είπε ότι 2,3 εκατ. άνθρωποι λαμβάνουν αυτή τη στιγμή επίδομα ανεργίας, κοστίζοντας περίπου 1,22 δισεκ. ευρώ τον μήνα στο ισπανικό κράτος.

«ΠΑΡΑΛΥΣΗ»

Στα στοιχεία κοινωνικής ασφάλισης ή ανεργίας δεν περιλαμβάνονται οι προσωρινές απολύσεις, οι λεγόμενες "ERTE", όπου οι εταιρίες με οικονομικές δυσκολίες μπορούν να αναστείλουν προσωρινά τη σύμβαση ενός εργαζομένου.

Πολλές εταιρίες, όπως εργοστάσια αυτοκινήτων και άλλες μεγάλες μονάδες, έχουν εφαρμόσει τέτοιου είδους προσωρινά μέτρα απολύσεων τις τελευταίες εβδομάδες.

«Η χώρα έχει ουσιαστικά παραλύσει ως αποτέλεσμα της υγειονομικής έκτακτης κατάστασης», δήλωσε ο Ουνάι Σόρδο, επικεφαλής του μεγαλύτερου εργατικού συνδικάτου της Ισπανίας, του CCOO, στον τηλεοπτικό σταθμό TVE.

Ο Μάρτιος θεωρείται καλός μήνας σε ό,τι αφορά την απασχόληση στην Ισπανία, καθώς σηματοδοτεί την έναρξη της τουριστικής περιόδου, με πολλούς εποχικούς υπαλλήλους να βρίσκουν δουλειά ιδιαίτερα στον κλάδο της φιλοξενίας.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή ξενοδοχεία, εστιατόρια και μπαρ είναι κλειστά λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα στοιχεία των υπηρεσιών κοινωνικής ασφάλισης δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις αυτές, μαζί με τις κατασκευαστικές, είναι οι περισσότερο πληγείσες.

«Η καταστροφή θέσεων εργασίας είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για τις γυναίκες, τους νέους και τους πιο επισφαλείς κλάδους εργασίας, ιδιαίτερα τον κλάδο φιλοξενίας και εστίασης καθώς και τους εργαζόμενους στις κατασκευές», δήλωσε ο Πέπε Άλβαρεθ, επικεφαλής του UGT, του δεύτερου μεγαλύτερου συνδικάτου της Ισπανίας, στον ραδιοφωνικό σταθμό RNE.

AΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)