to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:42 | 18.11.2019

Διεθνή

Ισπανία: Σε δίκη για ανυπακοή προσάγεται σήμερα ο πρόεδρος της Περιφέρειας της Καταλονίας

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην ισπανική επαρχία να επανέρχεται


Στο εδώλιο του κατηγορούμένου θα καθήσει σήμερα ο πρόεδρος της ισπανικής αυτόνομης Περιφέρειας της Καταλονίας Κίμ Τόρα, με την κατηγορία της «ανυπακοής», διότι αγνόησε τις διαταγές της Δικαιοσύνης να καθαιρέσει τα σύμβολα της ανεξαρτησίας της επαρχίας από τα δημόσια κτίρια, την ώρα που η αυτονομιστική μερίδα της κοινωνίας κλιμακώνει τις δυναμικές κινητοποιήσεις της.

   Ο Τόρα, που είναι ο τρίτος εν ενεργεία αυτονομικός πρόεδρος που προσάγεται σε δίκη, μάλιστα έναν μήνα μόλις μετά την καταδίκη 12 Καταλανών πολιτικών από το Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης, αντιμετωπίζει ποινή ενός έτους και οκτώ μηνών αναστολής των καθηκόντων του και κάθε άλλου πολιτικού δικαιώματος και ποινή 30.000 ευρώ. Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου, από το Μπεσακανό της Τζιρόνα, θα προσέλθει στο δικαστήριο που ξεκινά σήμερα στις 10.00 ώρα Ελλάδος για να «καταγγείλει το ισπανικό κράτος για την καταπάτηση των δικαιωμάτων του».

   Στο έδρανο της πολιτικής αγωγής θα καθίσει το ακροδεξιό κόμμα Vox, που επιπλέον της πρότασης του εισαγγελέα για την ποινή, αξιώνει καταδίκη του Τόρα και για άλλες παραβιάσεις του ποινικού κώδικα, που επισύρουν μεγαλύτερες ποινές. Την αγωγή κατά του Τόρα είχε καταθέσει τον Μάρτιο το κεντροδεξιό κόμμα των Ciudadanos, όταν πριν τις βουλευτικές εκλογές της 28ης Απριλίου είχε απαιτήσει να κατέβουν από τα δημόσια κτήρια τα σύμβολα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας--κίτρινοι φιόγκοι, σημαίες κ.α.

   Παρά την συμβολική παρουσία του προέδρου της Καταλονίας στο έδρανο του κατηγορουμένου, η δίκη κατά του Τόρα ενδέχεται να δημιουργήσει και πολιτικές επιπλοκές στο εσωτερικό της Καταλονίας, επιταχύνοντας τις διαδικασίες για πρόωρες εκλογές, που κανονικά η διεξαγωγή τους προβλεπόταν το 2020.

   Η υπεράσπιση του Τόρα υποστηρίζει πως μια υποθετική καταδίκη του δεν πρόκειται να έχει πρακτική επίπτωση στην υποψηφιότητά του στις εκλογές αυτές, καθώς ο πρόεδρος μπορεί να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, συνεπώς δεν θα έχει πρακτική ισχύ μέχρι τη νέα εκδίκασή της--κάτι που μπορεί να διαρκέσει μήνες.

   Ωστόσο, σε περίπτωση καταδίκης του, το τοπικό Κοινοβούλιο (Παρλαμέντ) μπορεί να εκλέξει αντικαταστάτη του, πράγμα που πρόκειται να αναδειχθεί σε άλυτο γρίφο. Και τούτο γιατί ο αριθμός των 34 εδρών του κόμματος του Τόρα JuntsxCat και οι 32 βουλευτές του αντιπροέδρου Πέρε Αραγονές του κεντροαριστερού ERC δεν συγκεντρώνουν την πλειοψηφία από τις 135 έδρες. Μόνη διέξοδος η ψήφος των 4 βουλευτών των αυτονομιστών αντικαπιταλιστών του CUP, που όμως έχουν δηλώσει πως προτιμούν την νέα προσφυγή στις κάλπες από το να στηρίξουν την κοινοβουλευτική εκλογή νέου προέδρου. Άποψη που συμμερίζονται και τα υπόλοιπα κόμματα στο Παρλαμέντ.

   Πηγή: APE-MPE, EFE, , El Publico, El Pais, La Vanguardia, El Periodico de Catalunya

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)