to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:41 | 17.04.2016

πηγή: Αυγή

Διεθνή

Ισπανία: Ρεκόρ συμμετοχής 150.000 μελών στο εσωτερικό δημοψήφισμα του Podemos

Ρεκόρ συμμετοχής 150 χιλιάδων μελών σημειώθηκε στο εσωτερικό δημοψήφισμα του Podemos, τη στιγμή που το χρέος αυξήθηκε κατά 10 δισ., η κυβέρνηση «έκοψε» 2 δισ., η αστυνομία συνέλαβε για εκβιασμό τον «κατήγορο» του Ιγκλέσιας και ο υπουργός Βιομηχανίας παραιτήθηκε για λόγους… Offshore.


Του Αργύρη Παναγόπουλου

Ρεκόρ συμμετοχής 149.513 μελών σημειώθηκε στο εσωτερικό δημοψήφισμα του Podemos,, καταφέρνοντας ένα ράπισμα στους σοσιαλιστές  που στο εσωτερικό τους αντίστοιχο δημοψήφισμα για τις συμμαχίες η συμμετοχή περιορίστηκε στα  96.000 μέλη. Ένα ρεκόρ που ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ του… Podemos, όταν 112.070 άτομα είχαν ψηφίσει το ντοκουμέντο του ιδρυτικού συνεδρίου του.  Τα αποτελέσματα από το εσωτερικό δημοψήφισμα του Podemos θα ανακοινωθούν σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 18 Απριλίου στις 12.00 ώρα Ισπανίας, ενώ ο ηγέτης των σοσιαλιστών Σάντσεθ θα κάνει την ύστατη προσπάθεια για το σχηματισμό κυβέρνησης με τους «Πολίτες» και το Podemos, με τα μέλη του κόμματος του Ιγκλέσιας να έχουν απορρίψει πιθανώς και τέτοια προοπτική.

Η επιτυχία του Podemos συνοδεύτηκε με τη σύλληψη μεταξύ άλλων για εκβιασμό και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης του προέδρου της ακροδεξιάς οργάνωσης «Καθαρά Χέρια» Μιγκέλ Μπερνάρντ που είχε καταθέσει τις δύο μηνύσεις με τα πλαστά στοιχεία εναντίον του Ιγκλέσιας, του Ερεχόν και άλλων πέντε στελεχών του Podemos για παράνομη χρηματοδότησή του κόμματος από τη Βενεζουέλα και το Ιράν, που απορρίφθηκαν από την ισπανική δικαιοσύνη. 

Ο ακροδεξιός πρόεδρος των «Καθαρών Χεριών» και άλλα 12 άτομα που συνελήφθησαν από την αστυνομία κατηγορούνται ότι εκβίαζαν επιχειρήσεις και τράπεζες για να μη δημοσιεύσουν στοιχεία εναντίον τους.

Ο υπουργός Οικονομίας Μοντόρο προχώρησε σε «δημιουργικές» περικοπές 2 δισ. ευρώ διαμέσου του περιορισμού κρατικών πιστώσεων στον Προϋπολογισμό για το 2016, σε μια ύστατη προσπάθεια να περιορίσει την εκτίναξη του δημοσίου ελλείμματος στο 5% το 2015, από το 4,2% που είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση Ραχόι στις Βρυξέλλες, ενώ για το τρέχον έτος θα πρέπει να το μειώσει στο εξωπραγματικό 2,8% διαμέσου περικοπών που θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ ή ακόμη και να φθάσουν στα 20 δισ. ευρώ εάν οι Βρυξέλλες δεν φανούν επιεικείς στο καλύτερο μαθητή της… Μέρκελ. Σε μεγάλο βαθμό το ύψος των περικοπών θα εξαρτηθεί από το σχηματισμό της νέας ισπανικής κυβέρνησης ή μάλλον καλύτερα στο κατά πόσο θα είναι φιλική με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές των Βρυξελλών, της Φραγκφούρτης και του Βερολίνου.

Το παράδοξο είναι ότι οι μάγοι της δημιουργικής λογιστικής προσπαθούν ακόμη να μας πείσουν για την ορθότητα των περικοπών, γιατί τη στιγμή που ο Μόντορο περικόπτει στη πράξη 2 δισ. ευρώ από τις δαπάνες των περιφερειακών κυβερνήσεων το χρέος της Ισπανίας έκανε το Φεβρουάριο ένα μικρό… άλμα, 5πλάσιαο των περικοπών του Μοντόρο ή κατά 9,73 δισ. ευρώ, για να φθάσει στα 1,8 τρισεκ. ευρώ ή τα 1.8081 δισ. ευρώ, το 100,01% του ΑΕΠ της χώρας, και να ξεπεράσει το στόχο της κυβέρνησης να περιοριστεί στο 98,2%,  σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας.

Ο Ραχόι μπροστά στην οδυνηρή κατάσταση που έχει οδηγήσει τα δημόσια οικονομικά προσπαθεί να αποφύγει οποιαδήποτε δημόσια κριτική και κυρίως από τη βουλή της οποίας έχασε τον έλεγχο στις 20 Νοεμβρίου. Για το λόγο αυτό τόσο ο Ραχόι όσο και οι υπουργοί και τα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησής του θα συνεχίζουν να μην παρουσιάζονται στις ολομέλειες της βουλής ή στις διάφορες Επιτροπές, καταργώντας στην πράξη τον κοινοβουλευτικό έλεγχο της εκτελεστικής από τη νομοθετική εξουσία! Ο Ραχόι και η κυβέρνησή του οδηγούν την Ισπανία πριν από την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης με την ελέω Θεού… πρωθυπουργία, αρνούμενοι να αναγνωρίσουν την πρόσφατα εκλεγμένη βουλή! Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την ακύρωση όλων των συνεδριάσεων των Επιτροπών της βουλής που είχαν προγραμματιστεί από τη Δευτέρα εξαιτίας της… αποχής της εκτελεστικής εξουσίας.  

Το θράσος του Ραχόι έναντι της βουλής διευκόλυνε και τον άρτι παραιτηθέντα και συνεπώς πρώην υπουργό Βιομηχανίας Χοσέ Μανουέλ Σορία να επικαλεστεί λόγους… αμνησίας, για την παραδρομή να δηλώσει «ξεχασμένες» από το 1993 Οffshore εταιρείες που είχε δημιουργήσει στους φορολογικούς παραδείσους στις νήσους Ζέρσεϊ και Μπαχάμες. 

Με περισσή θρασύτητα ο Σορία τόνισε ότι τη Τρίτη και τη Τετάρτη ήταν οι δικηγόροι του που του θύμισαν την ύπαρξη των Offshore. «Μετά από είκοσι χρόνια πως μπορούσα να θυμάμαι… Δεν έκανα καμιά παρανομία», συνέχισε ο πρώην υπουργός του Ραχόι προσφέροντας και τα τεκμήρια της αθωότητάς του: «εάν ήμουν φοροφυγάς δεν θα έβαζα τις εταιρείες στο όνομά μου»!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)