to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:42 | 27.06.2013

Διεθνή

Ισπανία: Προφυλακιστέος δίχως εγγύηση ο πρώην ταμίας του κυβερνώντος κόμματος

Ο Μπαρθένας, ταμίας του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος μεταξύ του 1990 και του 2008, αντιμετωπίζει κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος και ποικίλες φορολογικές απάτες.


Τη φυλάκιση του πρώην ταμία του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας, Λούις Μπαρθένας, δίχως μάλιστα δικαίωμα εγγύησης, διέταξε την Πέμπτη δικαστήριο της ιβηρικής χώρας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, ο κ. Μπαρθένας δεν πρέπει να αφεθεί με εγγύηση, καθότι υπάρχει κίνδυνος να αποπειραθεί να εγκαταλείψει την χώρα λόγω των σοβαρών κατηγοριών που αντιμετωπίζει.

Ο Μπαρθένας, ταμίας του Λαϊκού Κόμματος μεταξύ του 1990 και του 2008, οπότε και παραιτήθηκε λόγω αποκαλύψεων σε βάρος του, αντιμετωπίζει κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος και ποικίλες φορολογικές απάτες.

Η έως τώρα έρευνα εναντίον του πρώην ταμία έχει αποκαλύψει δεκάδες λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες που συνδέονται με τον κ. Μπαρθένας, και είχαν, σε κάποιο χρονικό σημείο, καταθέσεις ύψους έως και 47 εκατομμύρια ευρώ.

Η όλη υπόθεση μετατράπηκε σε... κυβερνητική κρίση στα τέλη Ιανουαρίου, όταν η εφημερίδα El Pais εξέδωσε ένα δημοσίευμα που περιελάμβανε φωτογραφίες χειρόγραφων λογαριασμών, που φέρονται να τηρούνταν από τους ταμίες του Λαϊκού Κόμματος.

Ορισμένοι από τους λογαριασμούς χρονολογούνται από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, και, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα, καταδεικνύουν ετήσιες πληρωμές της τάξης των 25.200 ευρώ ανά έτος προς τον πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι, κατά τα τελευταία 11 χρόνια.

Σύμφωνα με την El Pais, οι φωτογραφίες αποδεικνύουν την ύπαρξη ενός «μαύρου» συστήματος λογαριασμών, μέσω του οποίου δωρεές από εταιρείες, επί το πλείστον κατασκευαστικές, διοχετεύονταν σε ηγετικά μέλη του κόμματος.

Πέραν του κ. Μπαρθένας, ακόμα δύο ταμίες του Λαϊκού Κόμματος έχουν εμπλακεί στην όλη υπόθεση.

Ο κ. Ραχόι και το Λαϊκό Κόμμα έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες.

Πηγή: skai.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)